FACEBOOK/ŽELJKO BEBEK
Zaspala je u miru

Preminula je muza velikog hita, Željko Bebek se oprostio od legendarne Selme: ‘Putuj Selma...‘

Poznati pjevač oprostio se od drage prijateljice koju je upoznao tako što je otkrila da je ona zvijezda jedne od najljepših balada s ovih prostora koju je on pjevao s Bijelim dugmetom.

Poznati pjevač oprostio se od drage prijateljice koju je upoznao tako što je otkrila da je ona zvijezda jedne od najljepših balada s ovih prostora koju je on pjevao s Bijelim dugmetom.

Tužne vijesti zadesile su jutros našeg poznatog pjevača. Željko Bebek potvrdio je kako je preminula gospođa Selma Borić, opjevana u baladi legendarnog "Bijelog dugmeta". Selma je preminula u 92. godini, a ona i pjevač njegovali su topli, prijateljski odnos dugi niz godina.

Željko Bebek oprostio se od Selme na svom Instagramu. "Putuj Selma ... počivaj u miru Božjem", napisao je uz zajedničku fotografiju.

"Jutros me je obavijestila njena obitelj, s obzirom da je zbog korone nisam posjećivao dugo vremena. Nažalost, starost je odnijela, ali zaspala je u miru i nek ostane tako u miru. Otišla je moja Selma. I dalje ću ja njoj pjevati i spominjati je pred publikom, zbog toga što pjesma nosi njeno ime, a pjesma je opisala dio njenog života, lijepi dio njenog života. Tako ćemo je se rado sjećati", kazao je Bebek za Avaz.

Čitajte i: Njezine rođendane ne propušta: Željko Bebek objavio fotografiju sa Selmom iz kultne pjesme

Pjevač i umirovljenica proslavili su zajedno njezin 90. rođendan, kada ju je on posjetio u zagebačkom domu i tom su prilikom nazdravili šampanjcem.

Kako je nastala kultna pjesma

Krajem četrdesetih godina prošloga stoljeća, Selma odlazi do željezničke stanice, a Vlade Dijak joj nosi kofer. Iz tog susreta nastaju stihovi, a zatim i kultna pjesma Bijelog dugmeta "Selma".

"Vladu sam srela u Butmiru 1945. na jednom aeromitingu i stalno me je pogledavao. Odmah se zainteresirao za mene. Nakon toga smo se sretali na korzu u Sarajevu. Vikendima sam često putovala u Zenicu i jednom me je Vlado sreo na Željezničkoj stanici i nosio mi kofer. Pomogao mi je da uđem u vlak u kojem je prozor bio slupan i onda mi je rekao 'Selma, ne naginji se kroz prozor'", ispričala je svojedobno Selma Borić o nastanku pjesme.

Autorsko djelo Vlade Dijaka iz 1949., zahvaljujući Goranu Bregoviću postao jedan od najvećih hitova Bijelog dugmeta, a te stihove do danas pjeva Željko Bebek. Selma je pjesmu čula tek 1975. kada je nakon koncerta prišla Bregoviću i rekla: "Ja sam ta Selma!".

Čitajte i: Željko Bebek posjetio Selmu: 'Naši susreti uvijek su prepuni emocija'

Svaki susret Selme i Željka Bebeka izazvao bi posebne emocije, za Gloriu.hr ispričao je kako sa suprugom Ružicom rado svrati kod nje.

"Susreti s njom su uvijek prepuni emocija. Ona je danas prekrasna baka za koju me veže ista pjesma više od 40 godina. Zvao sam je na koncert za Dan žena u Cibonu, ali zdravlje je nije poslužilo’, ispričao je glazbenik još 2018., gospođa Selma bila je 2015. njegova gošća u prvom redu na koncertu u Lisinskom.

Pogledajte video
Linker
27. travanj 2024 21:34