Livio Andrijić
NEMA VEĆE SREĆE

Prava bujica emocija na rastanku: Prve hrvatske sijamske blizanke Valentina i Kristina napokon otišle kući

Prava bujica emocija savladala je sve okupljene danas ispred zagrebačke bolnice Rebro iz koje su u svoj novi dom pokraj Virovitice otišle prve hrvatske sijamske blizanke Valentina i Kristina.

U novim haljinicama i širom otvorenih očiju pogledavale su danas mnoštvo okupljenih ispred zagrebačke bolnice Rebro dvije heroine o kojima mjesecima priča cijela Hrvatska. One su Valentina i Kristina Tambolaš, prve hrvatske sijamske blizanke spojene velikim dijelom trbuha, zajedničkim crijevima i jetrom, uspješno razdvojene i spremne za odlazak u tek obnovljeni obiteljski dom u Bušetinu pokraj Virovitice. Od 16. siječnja taj je trenutak za njih, njihove bližnje, ali i hrabro medicinsko osoblje bio poput sna, koji se sedam i pol mjeseci nakon povijesne operacije i ostvario.

Livio Andrijić

- Nervozna sam, uzbuđena i jako sretna. Sve je spremno i sad znam što me čeka, a to je sreća. Curice se osjećaju odlično, zbog toga su ih i pustili. Seka i brat jako su nestrpljivi, ne mogu dočekati njihov povratak u potpuno obnovljenu kuću i nove krevetiće – rekla je Marija Tambolaš, majka djevojčica koja je pokraj njihovog oca Petra vidno uzbuđena i na rubu suza samo pogledavala prema svojim bebama. Inače živahne djevojčice cijeli dan su bile jako mirne, kao da su predosjećale rastanak od medicinske sestre Ane Habjanec koja ih je budno pratila svaki dan, sve ove mjesece.

- Njihov odlazak doma znak je da smo svi uspjeli! Sretna sam jer će obitelj napokon biti na okupu, ali i tužna jer se rastajem od svojih princeza. Radim već 31 godinu i bilo je dirljivih trenutaka, ali one su zaista jedinstvene, one su čudo – sa suzom u oku istaknula je Ana.

Livio Andrijić

Valentina i Kristina sa svojim će se 'spasiteljima' odsad družiti na kontrolama, a sestre Ana nakon godišnjeg odmora, kojeg je odgodila baš zbog brige oko blizanki, posjetit će ih i u novom domu.

Valentina i Kristina rođene su povezane prsnim košem, jetrima i crijevima, a hrabri tim od čak 14 liječnika i gotovo isto toliko drugog medicinskog osoblja s KBC-a Zagreb, uz pojačanje s Merkura razdvojilo ih je nakon 15-satne operacije. Male su heroine, sa svojim roditeljima danas zdrave i sretne otišle svojoj kući.

Linker
18. travanj 2024 15:42