Getty Images/iStockphoto
Dubrovnik, tamo gdje je srce

Poznati dubrovački umjetnici pozivaju na odmor u Grad: 'Dubrovnik nije grad za jedan put, on je dar za cijeli život'

Nikša Kušelj opjevao je Bužu, talentirana dubrovačka klarinetistica Marija Pavlović obećava sjajne koncerte klasične glazbe, a Luko Paljetak kaže da tko ne posjeti Dubrovnik, neće imati o čemu pričati svojim potomcima…

Nedavno je u hrvatskim medijima odjeknula vijest da je prestižni New York Times uvrstio Dubrovnik u jedno od najšarmantijih mjesta koje treba posjetiti nakon pandemije koronavirusa.

"Dubrovnik je svake godine brojao masovne posjete turista, a sada je pravi trenutak da i vi uživate u Dubrovniku kakav je nekad bio", piše njujorški Times o našoj najpopularnijoj turističkoj destinaciji. Istina, u Dubrovniku sada nema puno gostiju, no grad je spreman na novu turističku sezonu. Neće biti gužve, ali najveće turističke atrakcije spremne su za svoje goste.


Umjetnici o Gradu

Održat će se čuvene Dubrovačke ljetne igre, radi se na kulturnom programu, održavat će se više besplatnih koncerata komorne glazbe u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, kao i festivali u njegovoj organizaciji poput festivala opernih arija "Tino Pattiera", Međunarodnog glazbenog festivala "Dubrovnik u pozno ljeto" i festivala Stradun Classic, pokrenutog zajedno s klarinetisticom Marijom Pavlović.

Festivali će biti u nešto izmijenjenom programu od onog planiranog, više će uključiti domaće umjetnike, no bit će to jedinstveni glazbeni doživljaji za sve posjetitelje.

Ideja festivala je bila da gosti umjetnici sviraju s orkestrom, ali i s članovima orkestra kao solistima, i po tome je festival jedinstven. Dobio je ime po najljepšoj ulici na svijetu, simbolu Dubrovnika. Meni je uz Stradun osobno najdraži Knežev dvor, vjerojatno jer je jedna od najposebnijih koncertnih lokacija za umjetnike, a posebno za mene jer sam baš tamo započela svoju karijeru - istaknula je glazbenica Pavlović.

Dubrovačke ljetne igre / TZ Dubrovnik
Maro Martinović

Među brojnim slikarima, autorima, kantautorima i izvođačima, u rodni grad goste poziva i Maro Martinović, poznati hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac.

- Znam da ovo ljeto neće biti velike gužve pa svi mogu doći vidjeti Dubrovnik, svaki kamen ugrađen u zidine, bjelinu i njegovu ljepotu, koja govori o umješnosti i umjetnosti ljudi koji su ga gradili i ljude koji sve to danas baštine - ističe poznati glumac i poziva sve da se za savršen odmor odluče posjetiti poznate dubrovačke zidine.

Dubrovačke ljetne igre / TZ Dubrovnik
Nikša Kušelj

Svom rodnom gradu, i Nikša Kušelj, poznati dubrovački glumac sa zagrebačkom adresom, posvetio je nekoliko stihova. "Kad se idem kupat, onda je to Buža, kad otvaram Igre, onda je to Luža. A kad 'oću na placu, skočit ću do Gruža. Odgovara mi i relacija duža pa pokupim sve što mi Cavtat pruža", opjevao je svoj grad poznati glumac.

Grad Dubrovnik, posebno mjesto zauzima i u srcu poznatog hrvatskog violončelista koji je svoju karijeru proslavio kao član poznatog dvojca 2Cellos. Evo što o Dubrovniku kaže Luka Šulić.

Zagreb, 220319.
Deseti jubilarni Koncert za zivot Zagrebacke filharmonije u sjecanje na Anu Rukavinu i dirigenta Vjekoslava Suteja, uz ovogodisnjeg gosta violoncelista Luku Sulica. 
Na fotografiji: Luka Sulic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / Hanza Media
Luka Šulić

- Dijelovi Grada koje najviše volim, kojima se uvijek volim vraćati, pogotovo sada sa svojom obitelji, su Pile i kupalište Šulić. Tu sam proveo lijepe trenutke svoga djetinjstva i jednostavno se tu osjećam kao kod kuće. Uživanje u moru, ljobomorno skrivenom od mnogobrojnih turista, jednostavno je neprocjenjivo- rekao je Luka koji se s posebnom radošću uvijek vraća u svoj voljeni grad.

U svom osebujnom stilu, citirajući poznate Shakespearove stihove, kazališni glumac Frano Mašković također se osvrnuo na svoj voljeni Grad.

Pula, 170718. 
Portret Frano Maskovic.
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / Hanza Media
Frano Mašković

- NON BENE PRO TOTO LIBERTAS VENDITUR AURO uklesano je u kamen po meni najljepše tvrđave na svijetu. Prvotno izgrađen za obranu Grada kroz stoljeća postaje pozornica brojnih umjetničkih istraživanja i mitski Elsinore Shakespearovom Hamletu. "Biti ili ne biti" pod zvjezdanim nebom odzvanja u ušima Dubrovčana i njihovih gostiju. Koljevka od kamena zibana morem! Magični moj Lovrjenac - obratio se Mašković moćnoj Dubrovačkoj tvrđavi.

Unatoč različitim prognozama o nadolazećoj turističkoj sezoni, iz Grada su potvrdili da će se održati 71. po redu Dubrovačke ljetne igre. Festival nastao kao plod slavne prošlosti i stoljetne kulture grada, svake godine Dubrovnik pretvara u otvorenu pozornicu koja ugošćava brojne umjetnike iz cijelog svijeta.

Dubrovačke ljetne igre / TZ Dubrovnik
Otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara uvijek je spektakularno.

Dok su međunarodna gostovanja uglavnom otkazana, brojni domaći umjetnici učinit će Igre jednako raskošnima i zanimljivima.

Uz bogat glazbeni program, premijerno će biti prikazana“ Grižula” Marina Držića u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, dječje predstave i nacionalna gostovanja.


Brojni turistički aduti

Nakon svjetske pandemije i svojevrsne karantene kroz koju s prolazili brojni Dubrovčani, ali i njihovi gosti diljem svijeta, Dubrovnik ima još jedan turistički adut koji se istaknuo upravo u ovo nemirno vrijeme - prva svjetska karantena, uvedena je upravo tamo - u Lazaretima. Znali smo onda, znamo i danas, rekli bi Dubrovčani. Prilog u kojem se ispričala priča o Dubrovniku kao gradu koji je prvi u svijetu imao karantenu te se već u doba Dubrovačke Republike naučio nositi s teškim situacijama prikazala se na CNN-u i BBC-ju.

Državni arhiv u Dubrovniku
Lazareti 1868. godine

Naime, prvi uspješni eksperiment karantene organizirale su dubrovačke vlasti 1377. kada su se svi putnici koji dolaze iz potencijalno zaraženih krajeva trebali prije ulaska na prostore Republike, smjestiti u neku vrstu izolacije u vremenu od mjesec dana.

Lazareti su danas prenamijenjeni u kreativnu četvrt grada Dubrovnika. Pet zapadnih lađa čine multifunkcionalne dvorane u kojima se održavaju izložbe, koncerti, radionice, predavanja, kongresi i brojna druga događanja, a posjetiteljima je u svako doba godine omogućen jedinstven kreativni pristup i raznovrsna likovna ponuda.

Dubrovačke ljetne igre / TZ Dubrovnik

I ove godine turisti će se moći osvježiti na najpoznatijoj dubrovačkoj fontani na samom ulasku na Stradun. Velika Onofrijeva fontana nastala je kao spomen na otvaranje gradskog vodovoda. Čak 16 otvora s vodom savršen je način za osvježenje brojnih turista u Gradu. Onofrio della Cava kao da je slutio da će oko njegovog djela u budućnosti svake godine šetati stotine tisuća turista, pa se odlučio za pomalo neobičan dizajn.

Onofrijeva fontana nije samo omiljena turistička lokacija, Velika česma draga je i Dubrovčanima, na kojoj se obično sastaju i kreću dalje u provod i zabavu po gradu.

"Vezano uz stađun ili doba dana, dijelovi Grada imaju svoj određeni čar - Stradun nije isti ujutro u devetura i na uru poponoća. Meni je najdraže sjest podno Orlanda, tik prije nego sunce potpuno zađe, pa motrit čiope kako mahnitaju", kaže poznata Dubrovkinja Janja Vuletić, jedna od najperspektivnijih mezzosopranistica u Europi.


Predivne plaže

Za one koji traže savršenu ljetnu oazu, Dubrovnik obiluje predivnim plažama i zelenim, dubokim morem. Buža, Sv. Jakov, Banje, Lokrum… Predivnih plaža u Dubrovniku i njegovoj okolici je napretek, a neovisno o tome jeste li ljubitelj stjenovitih ili šljunčanih plaža, uživate li u osami pored mora i pjesmi cvrčaka ili pak posjećenijim gradskim plažama, sigurno ćete pronaći svoje idealno mjesto za odmor i upijanje muzičkih nota valova čarobnog Jadrana.

Lokrum je s razlogom omiljena zelena oaza Dubrovčana i svih onih koji se tako osjećaju.

- Na Lokrumu se odmorim, isplivam i napunim baterije za sve životne izazove, a posebice u ljetnim mjesecima u neopisivoj gužvi pronađeš mjesto gdje možeš biti sam i sabirati svoje misli, čitati i učiti uloge za večernje probe na Dubrovačkim ljetnim igrama - kaže hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica Perica Martinović.

Zagreb, 040518.
Amruseva 19.
Perica Martinovic - voditeljica Drustva dramskih umjetnika.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media
Perica Martinović

Lokrum i Dubrovnik su jednostavno nerazdvojni u svojoj ljepoti i posebnosti. Ako se Grad istinski voli, onda je i Lokrum onima koji s tim Gradom dijele svakodnevicu nešto što se podrazumijeva. Jer, to nije samo otok za odmor, razbibrigu i kratki bijeg od naporne svakodnevice.


Peta strana svijeta

Dubrovnik je peta strana svijeta, tamo gdje je srce, kako i glasi novi slogan Turističke zajednice grada Dubrovnika. Kako bi rekao poznati dubrovački akademik Luko Paljetak, Dubrovnik nije grad za jedan put, on je dar za cijeli život.

"Prihvatite taj poziv, prihvatite sve što vam nudi Dubrovnik, njegovo nebo, njegovo more, njegov kamen i njegove ljude, specijalitete domaće kuhinje, gledajte predstave Dubrovačkih ljetnih igara, slušajte koncerte, posjećujte izložbe, penjite se, plivajte, ronite, plešite, ribarite, fotografirajte, razgovarajte, razmišljajte, sanjarite, volite, radite u svoju korist. Bit će vam divno, najljepše, neusporedivo, jer Dubrovnik je neusporediv i ne treba ga uspoređivati. Tko ne posjeti Dubrovnik, neće imati o čemu pričati svojim potomcima", zaokružio je turističku razglednicu o Gradu njegov poznati pjesnik.


POČETAK LJETA U DUBROVNIKU S POSEBNIM POGODNOSTIMA

Promotivna akcija Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika „Početak ljeta u Dubrovniku“ uključuje popuste i pogodnosti za posjetitelje Dubrovnika na brojne turističke usluge iz niza raznih kategorija, od znamenitosti, muzeja, galerija, ponuditelja smještaja i ugostitelja.

SVE POGODNOSTI I POPUSTE
POTRAŽITE NA www.tzdubrovnik.hr

DUBROVAČKE ZIDINE
20.5. – 30.6. 2020.

- zidine u Dubrovniku - 50 kn
- zidine u Stonu – 30 kn
- Sokol grad u Konavlima - 30 kn

REZERVAT LOKRUM
22.5. – 30.6. 2020.

- prijevoz brodom i ulaznica u Rezervat Lokrum - 100 kn
- djeca do 15 godina - GRATIS

MUZEJI I GALERIJE
GRATIS ULAZI 15. – 30.6. 2020.

- Arboretum Trsteno
- Dubrovački muzeji (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin)
- Umjetnička galerija Dubrovnik
- Dom Marina Držića
- Prirodoslovni muzej
- Muzej Domovinaskog rata
- Lazareti

DUBROVNIK CARD
AKCIJA 1. – 15.6. i 1. – 15.7.

- Tjedni Dubrovnik card - 1 + 1 GRATIS

Linker
16. travanj 2024 17:49