NAJBLIŽI LJUDI

Pozdrav s balkona: Prvo pojavljivanje okrunjenog para s obitelji, nedostajao je samo Harry

Prelet akrobatske skupine vojnih zrakoplova nije otkazan, ali je zbog lošeg vremena njezin nastup sveden na minimum.

Zbog lošeg vremena i kiše koja nije prestajala padati od jutra umalo je otkazan jedan od središnjih događaja proslave krunidbe Charlesa III. - prelet akrobatske skupine vojnih zrakoplova iznad Buckinghamske palače i središta Londona, britanske prijestolnice. No, piloti su ipak odlučili nastupiti, ali je njihov program sveden na minimum, a s balkona su ga promatrali tek okrunjeni britanski monarh i njegova supruga, kraljica Camilla u društvu članova uže obitelji. Među njima nije bilo kraljevog mlađeg sina Harryja, koji se odmah nakon svečanosti krunidbe u zbornoj crkvi Westminsterske opatije zaputio u zračnu luku, odakle se komercijalnim letom vratio kući u Sjedinjene Države.

image

Kralj Charles III. pozdravlja svoje podanike

OLI SCARFF AFP

No, zato su na balkonu bili prestolonasljednik William, princ od Walesa, zajedno sa suprugom Kate Middleton, princezom od Walesa, te djecom, prinčevima Georgeom i Louisom, te princezom Charlotte, koji su isto tako mahanjem pozdravili okupljeno mnoštvo ispred palače.

image

Kralj i kralijca na balkonu Buckinghamske palače

MARCO BERTORELLO AFP

Buckinghamska palača službena je londonska rezidencija i osobno vlasništvo britanskog monarha, te jedna od najvećih turističkih atrakcija u Londonu i cijeloj Velikoj Britaniji. Središnja zgrada koja se nalazi u centru današnje palače bila je kuća vojvode od Buckinghama, koji je u nju s obitelji uselio 1703.

image

Princ i princeza od Walesa sa sinom Louisom

OLI SCARFF AFP

Kralj George III. kupio ju je od njegovih nasljednika 1761. i uredio kao svoju privatnu rezidenciju. Kroz sljedećih 75 godina kuća je nekoliko puta dograđivanja, a službena kraljevska rezidencija britanskog monarha postala je 1837., u vladarskom mandatu kraljice Viktorije. Svake godine u svojstvu službenih gostiju na prijemima, banketima, večerama i vrtnim zabavama posjeti je više od pedeset tisuća ljudi, ali na njezin balkon smiju izaći jedino članovi kraljevske obitelji.

image

Prelet vojnih zrakoplova srećom nije bio otkazan

OLI SCARFF AFP

To je, naime, službeno mjesto s kojeg se vladari predstavljaju i obraćaju svojim podanicima, te u kolektivnoj svijesti ima specijalno značenje.

image

Vojnički pozdrav za tek okrunjenog kralja

ANDREW MILLIGAN AFP
image

Povorka je vojnom pratnjom stigla do Buckinghamske palače

DANNY LAWSON AFP
image

Okrunjena kraljica Camilla i kralj Charles III. putovali su u zlatnoj kočiji

JON SUPER AFP
Linker
14. travanj 2024 05:45