ambiciozan i uspješan

Povratak Filipa Dizdara! Progovorio o voljenoj Maji: ‘Velika je podrška, ali nemilosrdna kad joj nešto nije dobro‘

Glazbenik, koji je već godinama aktivniji u svijetu snimanja i produkcije, vratio se ovog proljeća s novom pjesmom, ali i mnogim iznenađenjima koja sprema kao brucoš na režiji Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Nakon gotovo pet godina stanke, Filip Dizdar je izdao vlastitu pjesmu, balada "Skupa u samoći" potpuno je novog i mračnijeg zvuka. Sam ju je napisao, otpjevao i u potpunosti producirao, no kako nam je otkrio ovaj umjetnik, iako već godinama nije objavljivao svoju glazbu - to ne znači da je mirovao.

"Uvijek sam kroz svoj režijski rad provlačio autorsku glazbu tako da se zapravo nikad nisam prestao baviti glazbom, samo sam ju radio iz 'sjene'", rekao je u razgovoru za Gloria.hr Filip Dizdar.

Pogledajte video

U posljednjih pet godina više se bavio režijom i produciranjem glazbe za druge, a kada se sve zbroji rezultat je ovakav: režirao je preko 60 epizoda različitih igranih formi (serije, kratki filmovi, serijali), snimio je oko 50 spotova, napisao dvadesetak pjesama za druge izvođače.

Uz sve to i dalje se obrazovao - studirao je 'Screenwriting' na New York Film Academy, a od ove jeseni je i student filmske i TV režije na Akademiji Dramske umjetnosti u Zagrebu. U intervjuu nam je Dizdar otkrio što još priprema i u glazbi i u svijetu filma, ali i ponešto o privatnom životu u kojem mu je osim sestre Natali Dizdar velika potpora i partnerica Maja.

Što još možemo očekivati nakon ovog prvog singla?

Ovaj singl je početak jednog novog poglavlja na mom glazbenom putu. U zadnjih godinu dana sam snimio sve pjesme koje razvlačim godinama po gitari. Neke su bile samo refreni, neke versovi a neke samo melodija otpjevana u mobitel. Malo po malo rasle su i dobivale novi život. Do kraja godine mi je u planu objaviti još tri singla a kroz dvije godine i novi album.

Čitajte i: Veliki povratak Filipa Dizdara: ‘Nakon godina rada za druge osjetio sam da je pravo vrijeme da se vratim‘

Nedostaje li vam pjevanje?

Pred publikom sigurno, privatno nikad nije ni prestalo.

image
Filip kaže da mu nedostaje pjevanje pred publikom.
PROMO

Na pjesmi vam prateće vokale pjeva sestra Natali, kako vam je surađivati s njom, dajete li si savjete međusobno?

Natali je super za surađivati, uglavnom sve iz prve pogodi tako da mi jako olakša posao. Jedino zna biti problem kad ja želim da otpjeva nešto što po njoj ne paše za pjesmu, onda se malo borimo al sve je to dio procesa.

Ne bih rekao da si dijelimo savjete, više je to razmjenjivanje ideja. A i dosta smo različiti u pristupu radu pa nalazimo neki balans između. Evo jednog primjera, Natali kad nađe zvuk instrumenta koji joj se sviđa ne pušta ga i radi na njemu dok ga ne dovede do finala, ja kad nađem zvuk koji mi se sviđa zapišem ga na papir i onda preslušam ostalih 500 zvukova jer se možda još koji bolji krije iza.

Kome najviše vjerujete kad je riječ o poslu, a kome kad su privatne stvari u pitanju?

Imam manji krug prijatelja kojima šaljem sve i na koje uvijek mogu računati da će mi dati iskreno mišljenje. Što se tiče privatnih stvari njih držim u krugu obitelji i bolje polovice.

image
Filipu je upisivanje ADU bila želja već godinama.
PROMO

Kako usklađujete privatan i poslovni život?

Otkad je krenula korona uglavnom sam imao privatan život, poslovni je ispario s karantenom. To mi je dalo vremena da si nanovo posložim neke stvari u životu. Sad sam u nekom zdravijem balansu - i dalje puno radim, ali si ostavljam vrijeme za Akademiju i stvari koje su mi osobni prioriteti, poput glazbe i društvenog života.

Čitajte i: Natali Dizdar preselila: ‘Trenutno nije najbolje mjesto za život, ali napravila sam ono što sam htjela‘

Kolika vam je podrška vaša djevojka Maja? Je li vam bitno njeno mišljenje, savjet?

Maja je velika podrška i jedina osoba kraj čijih sam se radnih navika posramio. S obzirom na to da je često u blizini, ona je nerijetko prvo uho i oko za sve što napravim. Nemilosrdna je kad joj nešto nije dobro, ali zna i dobro objasniti zašto. Naravno, prvo se uvijek borim protiv kritike, ne bi bilo u redu da odmah prihvatim.

Što vam je najvažnija kvaliteta kod partnera?

Podrška i razumijevanje, a i da nam je zabavno.

image
Filip priprema još iznenađenja i u glazbi i u filmskoj produkciji.
PROMO

Upisali ste režiju na Akademiji dramskih umjetnosti, koliko je to bio zahtjevan pothvat?

Upisati režiju na akademiji je bio moj dugogodišnji san a izolacija mi je dala dovoljno vremena da se stignem i pripremiti. Bilo je zahtjevno jer je samo za pristup prijemnom bilo potrebno napraviti kratki film, napisati scenarij za igrani i dokumentarni film. Film s kojim sam upao na Akademiju se može naći na YouTubeu pod imenom "100 days to cat over her".

Nakon toga su uslijedila tri dana raznih testiranja općeg i filmskog znanja te pisanja scenarija na zadanu temu unutar četiri sata. Zadnji krug je bio razgovor s komisijom koja je onda odabrala kojih šest studenata prolazi. Sretan sam što sam upao iz prve i mislim da mi je upis akademije jedna od boljih životnih odluka, odlični mentori, kreativni kolege, žao mi je samo da nisam ranije upisao.

Pogledajte video

Čitajte i: Prijateljica u posjeti: Tko to radi društvo glazbeniku Filipu Dizdaru u New Yorku?

Već niz godina aktivni ste i u video produkciji, imate li kakvih iznenađenja u toj sferi umjetnosti?

Tu uvijek nešto kuham. Taman je završila produkcija prvog Hrvatsko-Korejskog filma "Kriza" gdje sam bio prvi asistent režiseru a za 15-ak dana režiram svoj prvi mjuzikl u produkciji akademije.

Spot za sljedeći singl je isto u planu a i počeo sam raditi scenarij za svoj prvi dugometražni film. Sve u svemu, iznenađenja će sigurno biti.

Linker
24. travanj 2024 06:58