prijateljizivotinja.com
Povijesna odluka

Povijesni trenutak: Hrvatska zabranila uzgoj životinja za krzno od 1. siječnja 2017.

Stupanje zabrane na snagu rezultat je dugotrajne snažne i uporne borbe građana, stručnjaka, institucija i udruga za zaštitu životinja. Zato će Prijatelji životinja u njihovo ime predati tortu u Ministarstvo poljoprivrede i na simboličan način zahvaliti nadležnom ministarstvu što je poslušalo glas javnosti i proslaviti ovu povijesnu pobjedu za prava životinja u Hrvatskoj.

Otkako je zabrana uzgoja krznaša 2006. godine postala dijelom Zakona o zaštiti životinja većina uzgajivača činčila, jedinih životinja koje se u Hrvatskoj uzgajaju za krzno, prestala je s proizvodnjom. No manji dio uzgajivača proračunato je nastavio proizvodnju, s ciljem rušenja zakonske zabrane. Tijekom prošloga ljeta uslijedilo je, isključivo zbog pritiska uzgajivača činčila, donošenje prijedloga novog Zakona o zaštiti životinja kojim se je namjeravalo pogodovati preostalim uzgajivačima. No građani su se oštro usprotivili ukidanju zabrane!

Unatoč tome, prošli mjesec otvorena je nova javna rasprava kojom se predložilo, po hitnom postupku, produljivanje prijelaznog razdoblja na još godinu dana. Javnost je to i ovaj put s gnušanjem odbila, kao što je to učinila i prije 10 godina, braneći odredbu koja je ponos cijele Hrvatske.

Oko zabrane uzgoja životinja za krzno usuglasili su se građani, veterinari, političari, europarlamentarci, javne osobe, organizacije civilnoga društva i institucije. Etička osviještenost građana prevladala je sitne profiterske interese i smjestila Hrvatsku na kartu civiliziranih država koje uvažavaju stav javnosti te usvajaju visoke etičke i ekološke standarde u postupanju prema životinjama.

Više informacija nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Linker
25. rujan 2022 09:54