Jamie‘s One

 IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM STILLS/PROFIMEDIA IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM STILLS/PROFIMEDIA
GUTA IM NOVAC

Povijesni dom slavnog kuhara i supruge je rupa bez dna: Platili su ga milijune i prekasno shvatili u što su se uvalili

Slavni chef Jamie Oliver i njegova supruga Jools prije pet godina s djecom su se preselili na povijesno imanje Spains Hall u Finchingfieldu u Essexu.

Slavni chef Jamie Oliver i njegova supruga Jools prije pet godina s djecom su se preselili na povijesno imanje Spains Hall u Finchingfieldu u Essexu.

Imanje je velebno, ima povijesnu važnost, dovoljno je komforno za njihovu sedmeročlanu obitelj, ali kao i uvijek nije sve idealno i tu postoji jedan mali veliki - "ali". Kad su prije pet godine proslavljeni chef Jamie Oliver i njegova supruga, publicistica Jools iskeširali šest milijuna funti za imanje Spains Hall u Finchingfieldu u engleskoj pokrajini Essex, bili su uvjereni da su za sebe i svoju obitelj rezervirali komadić raja na zemlji. Elizabetinska ladanjska kuća, povijesno zdanje iz 16. stoljeća, raspolaže s čak 12 spavaćih soba, 10 kupaonica, dva salona, prostranom garažom - nekadašnjim spremištem za kočije, a dodatni plus su joj otvoreni teniski teren i bazenom u dvorištu, te obližnja jezera na kojima se može pecati.

image

Imanje Spains Hall u Finchingfieldu u Essexu kupili su početkom 2019. za šest milijuna funti

GEOFF ROBINSON PHOTOGRAPHY/SHUTTERSTOCK

I to nije sve, jer se Spains Hall nalazi u sklopu zelene oaze od sedamdeset hektara, a generacijama je, točnije od 1760. pripadalo imućnoj obitelji Ruggles-Brise koja se obogatila na proizvodnji i prodaji tekstila. Jamieju Oliveru posebno se svidjelo što se na imanju nalazi i nekadašnja štala, koju je slavni chef prema početnoj ideji namjeravao preurediti u svoj kulinarski laboratorij, a osim toga djetinjstvo je proveo u obližnjem mjestu Claveringu, gdje su njegovi roditelji vodili restoran The Cricketers.

No, nakon pet godina vlasništva povijesnog zdanja Jamie i Jools Oliver otkrili su ono što su britanski zemljoposjednici i aristokrati oduvijek znali – da su ladanjske kuće rupe bez dna.

image

Nakon pet godina shvatili su da je Spains Hall rupa bez dna

GEOFF ROBINSON PHOTOGRAPHY/SHUTTERSTOCK

Osim što iziskuju enormna ulaganja kako bi bila komforna mjesta za život, povijesna zdanja traže i stalne popravke krova, prozora, vrata i fasade, a za svaki iole veći zahvat Jamie i Jools Oliver kao njezini vlasnici prisiljeni su zatražiti dopuštenje nadležnih službi - restauratorskog zavoda i odjela za zaštitu povijesnih znamenitosti prve kategorije. Sve to kako se ne bi narušili njezin vanjski izgled i statika, jer se Spains Hall smatra jednom od najvažnijih elizabetinskih ladanjskih kuća u Engleskoj.

image

Spains Hall je velebno imanje

GEOFF ROBINSON PHOTOGRAPHY/SHUTTERSTOCK GEOFF ROBINSON PHOTOGRAPHY/SHUTTERSTOCK

Zbog toga Jamie i Jools Oliver za svaki zahvat - kao što su sanacija prozora, ostakljenih vrata, zidova, kamenih ploča... - moraju dobiti suglasnost nadležnih stručnih službi, a osim toga moraju koristiti primjerene materijale, istovjetne ili što sličnije originalnima.

Zbog toga im se, piše Daily Mail, već diže kosa na glavi, jer ishođenje potrebnih dozvola, ne samo da poskupljuje, nego i produžuje izvođenje radova, koji se u svakoj fazi izvode pod nadzorom. Bez obzira na hitnost popravaka, primjerice istrunulih drvenih krovnih konstrukcija ili zamjene opeke na zidovima koji su se počeli urušavati, to u slučaju zaštićenih povijesnih zdanja prve kategorije ne ide brzo niti je procedura jednostavna.

image

Surpužnici Jamie i Jools Oliver u Londonu 2016.

JOANNE DAVIDSON/SHUTTERSTOCK JOANNE DAVIDSON/SHUTTERSTOCK

Sve to je potrebno kako bi Jamie Oliver mogao nastaviti s organizacijom svojih višednevnih kulinarskih tečajeva i degustacija u Spains Hallu, koje polaznici skupo plaćaju. No, i to je, čini se, samo kap u moru pokrivanja golemih izdataka supružnika za sanaciju i renovaciju njihovog obiteljskog doma.

image

Jamie Oliver proslavio se kao Goli kuhar kad je u svom kombiju obilazio Italiju

RAY TANG/SHUTTERSTOCK

Linker
25. rujan 2024 14:02