Profimedia, TEMP Rex Features
SANJA MILKOVIĆ HAYS

Posao od milijardu dolara: Kako je Hrvatica odjenula Kapetanicu Marvel

Kostimografkinja iz Zagreba SANJA MILKOVIĆ HAYS, koja 33 godine živi u Los Angelesu, otkriva zašto je u Hrvatskoj snimila samo jedan film, nakon čega joj je rad na blockbusteru ‘Brzi i žestoki’ otvorio vrata Hollywooda, a sada je odjenula i Kapetanicu Marvel.

Rijetko se koji hrvatski filmaš može pohvaliti da je njegov film zaradio više od milijardu dolara, ali kostimografkinja Sanja Milković Hays (60) u svojoj filmografiji već ima tri blockbustera. Rođena Zagrepčanka, koja u Los Angelesu živi od 1986., tu čarobnu granicu probila je s dva filma iz serijala “Brzi i žestoki”, a ovih dana im je pridružila i “Kapetanicu Marvel” - prvi Marvelov superherojski spektakl u kojem je glavni lik žena.

- Njezin kostim odaje snažnu superjunakinju, ali je i dalje ženstven - govori Milković Hays o načinu na koji je osmislila izgled Brie Larson (29), Kapetanice Marvel u trenutačno najgledanijem filmu u svijetu.

Kako ste dobili posao kostimografkinje za “Kapetanicu Marvel”?

- Ako ste kostimograf i volite znanstvenu fantastiku, onda nema boljega od Marvela. Još sam 2012. bila u užem izboru za njihov film “Čuvari galaksije”, ali odlučili su se za oskarovku Alexandru Byrne, koja je već radila na njihovim filmovima. Ovaj put su se oni meni javili. Bila sam u Zagrebu kad su me nazvali i pitali jesam li zainteresirana. Odradili smo kratki intervju skypeom i sve je bilo jednostavno i lagano.

Koliko je komplicirano osmisliti kostim za superjunakinju?

- U Marvelu je to, ironično, i jednostavnije i kompliciranije nego u ostalim studijima. Jednostavnije jer oni već imaju predložak što bi htjeli, ali kompliciranije jer apsolutno sve kontroliraju. Kod njih ništa nije prepušteno slučaju. Za sve važne likove u Marvelovom filmskom svemiru imaju konceptualne umjetnike koji određuju kako će lik iz stripa izgledati na platnu. Zvuči jednostavno, ali ako znate da je Kapetanica Marvel tijekom godina u stripu promijenila desetak kostima, onda možete shvatiti koliko je to zahtjevan posao. Taj proces traje mjesecima. Budžet filma je bio 152 milijuna dolara.

Skice za kostime likova iz ‘Kapetanice Marvel’: vladarica izvanzemaljaca

izbjeglica

vojnik

S koliko ste novca raspolagali za kostime?

- Na ovakvim filmovima za same kostime, bez honorara za ljude, proračun može biti do sedam milijuna dolara. Velika je to odgovornost i ponosna sam što nikada u karijeri nisam probila budžet. Davno sam zauzela stav da je novac produkcije jednak mojem novcu - s jednakim poštovanjem i odgovornošću se odnosim prema njemu.

Koliko ste kostima napravili?

- Otprilike 800. Od toga smo sami izradili tristotinjak, a ostalo je bilo unajmljeno od kostimografskih kuća. Za film sam se pripremala osam mjeseci, a snimanje je trajalo tri mjeseca, tako da godinu dana nisam radila ništa drugo. U svojem odjelu imala sam 75 ljudi i još četiri vanjske kuće koje su nam šivale kostime.

Jesu li ikada glumci prigovorili da im se ne sviđa kostim?

- Svaki kostimograf se ponekad nađe u toj situaciji. Oni idu pred kameru, što je izuzetno teško, i imaju pravo reći da im se nešto ne sviđa. Bilo bi grozno prisiliti nekoga da nosi nešto što mu se ne sviđa. Posebno je nezgodno s glumicama koje više nisu u cvijetu mladosti pa su nesigurne u vezi sa svojim izgledom. No to sam češće proživljavala u početku karijere. Sada sam iskusnija, drugačije rješavam probleme, a imam i više razumijevanja za glumce.

‘Labirint: Lijek smrti’ njezin je prošlogodišnji hit

Kako je bilo surađivati s Brie Larson?

- Ona je sjajna djevojka. Vrlo inteligentna glumica s kojom je pravi užitak raditi. Jedini je problem bio što je intenzivno vježbala za ulogu, minimalno tri sata dnevno, tako da joj se tijelo mijenjalo, pa smo na svakoj probi trebali ponovno prilagođivati njezine kostime. Sjajno smo se zabavljale dok smo zajedno odabirale odjeću iz devedesetih koju nosi u filmu.

Marvel Studios' CAPTAIN MARVEL..Carol Danvers/Captain Marvel (Brie Larson)..Photo: Chuck Zlotnick..©Marvel Studios 2019
Brie Larson kao naslovna superjunakinja

Čuvate li kostime iz svojih filmova?

- Na početku karijere sam ih htjela čuvati, ali nakon dva-tri filma shvatila sam da nemam ni mjesta ni mogućnosti držati ih kod kuće. Uostalom, u visokobudžetnim filmovima kostimi ostaju studiju pa meni ostaju samo skice.

S redateljem Justinom Linom snimila je čak sedam filmova

Hrvatska kostimografkinja radila je na holivudskim hitovima ‘Zvjezdane staze: S one strane’

Jeste li se kada poželjeli vratiti arhitekturi, koju ste diplomirali u Zagrebu?

- Ne. Arhitekturu sam studirala jer u to vrijeme u Zagrebu nije bilo velik izbor fakulteta. Nije bilo kostimografije, scenografije ili dizajna namještaja, što me zanimalo. Arhitektura nije bila moja prva ljubav, a nakon što sam poslije diplome dobila posao na gradilištu, shvatila sam da to nije za mene. Kako obožavam filmove, prijavila sam se za posao u Jadran filmu, nadajući se da ću postati scenografkinja, no njima je trebao kostimograf. Moja baka je bila šnajderica, sa šest godina sam počela šivati uz nju, pa mi to nije strani svijet.

Koji je bio vaš prvi film?

- “Večernja zvona” redatelja Lordana Za­franovića, gdje sam bila pomoćnica Ruti Kne­žević. To je i jedini naš film na kojem sam radila. Kako sam znala engleski, odmah sam počela raditi na stranim koprodukcijama, a uskoro sam otišla u Hollywood.

Jesu li vas ikada poslije zvali da radite na nekom hrvatskom filmu?

- Ne.

Je li vam žao zbog toga?

- Moj život je ovdje u Los Angelesu. Bilo bi zanimljivo vratiti se, ali nekako sam naučila da je teško skrenuti sa svojeg životnog puta. Moj trenutačno ide u sasvim drugom smjeru.

Koliko je zahtjevno snimati filmove po cijelom svijetu?

- Nije to nimalo jednostavan život. Teško je održati vezu kad svako malo izbivate iz kuće po 3-4 mjeseca. Zato su se i brojni glumački brakovi raspali. Sa zaručnikom, filmašem Markom Shepherdom, već sam se na početku naše veze prije trinaest godina dogovorila da ćemo pokušati što više biti zajedno.

Sanja Milković Hays sa zaručnikom Markom Shepherdom

Koliko je za vašu karijeru bitan serijal “Brzi i žestoki”?

- Život mi se promijenio nakon prvog filma. Kada smo ga snimali, nitko nije imao pojma u što će se razviti ta priča. Vin Diesel i Michelle Rodriguez tada još nisu bili velike zvijezde. Kako je rastao serijal, tako je rastao i moj ugled u Hollywoodu. Sva su mi vrata otvorena nakon što sam dokazala da mogu dobro napraviti posao na filmu s budžetom većim od 150 milijuna dolara.

Dok stvarate kostime, sjetite li se savjeta svoje bake?

- Kada sam započinjala karijeru u Hollywoodu, pa sam na manjim projektima sama šivala kostime, svakodnevno sam mislila na nju. Ono što me je naučila kad mi je bilo šest godina i dalje je dio mene. Više ne šivam, ali to znanje mi pomaže kad razgovaram s krojačima jer znam što oni mogu napraviti i koliko je to komplicirano. U tim trenucima pomislim da moja baka odozgo gleda na mene i da je ponosna na ono što radim.

Kostimografkinja sa sinom Lukom

Linker
20. travanj 2024 05:17