Anamarija Carević privatno
Ispovijest najbolje prijateljice

Pola godine tuge za djevojčicom stradalom u potresu: 'Svako malo pomislim na nju, najgore mi je navečer'

Dan kad je Zagreb pogodio snažan potres zauvijek je promijenio život obitelji i prijatelja petnaestogodišnje Anamarije Carević, koja je tragično stradala, ali uspomene na nju neće izblijedjeti jer je vječno nasmijana tinejdžerica, prema riječima bližnjih, bila anđeo u ljudskom tijelu. Njezina najbolja prijateljica ispričala je za magazin Gloria kakva je bila Anamarija, što je voljela, čemu se radovala...

Samo deset sekundi - koliko je 22. ožujka u ranu zoru trajao razorni potres u Zagrebu - bilo je dovoljno da se ugasi život 15-godišnje Anamarije Carević, jedine žrtve nepogode koja je promijenila izgled hrvatske metropole. I šest mjeseci nakon tragedije neutješni roditelji Nataša (43), prodavačica u butiku Galileo, i Vanja Ivan (45), voditelj benzinske crpke u Ini, te stariji brat Ivan (18) pitaju se - zašto njihova Anamarija? Isto pitanje ponavljaju i njezina najbolja prijateljica, vršnjakinja Vida Bajs, kolege i profesori Nadbiskupske klasične gimnazije te časna sestra Marijela i župnik župe Presvetog Srca Isusovog Ivan Matić, gdje ja Anamarija pohađala vjeronauk i svirala tamburicu u tamošnjem orkestru…

- Čim smo nakon potresa izašli u dvorište ispred kuće, prvo sam nazvala Anu, kako smo zvali Anamariju. Nije odgovorila. Znajući da joj je mobitel stišan, ponovno sam pokušala, ali nije se javila. Tad me već obuzeo strah i nastavila sam je zvati. Pomislila sam da im je možda stan stradao u potresu. Ipak, bilo mi je čudno da ne odgovara na moje pozive. Kad sam se vratila kući, mama mi je rekla da je Ana u bolnici, da nije dobro te da joj je dio dimnjaka pao na glavu dok je spavala. Samo sam se spustila na pod, u trenu mi je pozlilo. Od šoka nisam mogla ništa, a nakon nekoliko minuta počela sam plakati - ispričala nam je Vida Bajs (16), učenica drugog razreda Prirodoslovne škole “Vladimir Prelog”.

Zagreb, 200920.
Ulica Ognjeslava Utjesenovica.
Na fotografiji: Vida Bajs - najbolja prijateljica djevojke koja je poginula u zagrebackom potresu.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Vida Bajs je nakon smrti najbolje prijateljice napisala oproštajno pismo.

Gubitak najbolje prijateljice Vidu je duboko potresao, a kako se s njom nije uspjela oprostiti uživo, napisala joj je oproštajno pismo za glasnik njihove župe.

"Upoznale smo se kad smo imale tek osam godina, a odmah smo kliknule kao da se znamo cijeli život. Najljepše uspomene imala sam s tobom. To su uspomene koje nikada neće nestati. Svakodnevna druženja, pomaganja, potpora u svakoj novoj odluci… sve što ti mogu reći je - hvala."

- Anamarija je željela studirati pravo i postati odvjetnica. A glavni plan, još dok smo bile manje, bio je da, kad odraste, otputuje u Barcelonu i tamo se uda za Ivana Rakitića - priča Vida, koja ni nakon pola godine nije prihvatila da njezine Ane nema.

- Svako malo pomislim na nju i čini mi se da se sve dogodilo prije dva tjedna. Danju se pokušavam koncentrirati na ono što radim. Najgore mi je navečer, fale mi naši razgovori prije spavanja. Kad god bih imala neki problem, ona bi me utješila i pronašla rješenje u sekundi. S njom sam dijelila sve i jako mi nedostaje.

Cijelu priču o zagrebačkom anđelu koji nikada neće biti zaboravljen pročitajte u novom broju magazina Glorija koji je na kioscima od četvetka 24. rujna 2020.!

U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:

Ekskluzivno Mario Petreković o novom početku s dvije žene: 'Napokon sam se uozbiljio'

GLORIA OSOBNO Katica Hauptfeld, Ivanka Mazurkijević i Ana Radišić o tajnama svog izgleda

LJEPOTA Romina Tonković: sjajni ten za blistavu budućnost

KUHINJA: JULIJANA MATANOVIĆ Što je žena bez ajvara

PUTOVANJE: MORANA SARAČEVIĆ Avantura u Nacionalnom parku Cinque Terre

FELJTON: HELMUT NEWTON Protiv umjetnosti i dobrog ukusa

Linker
17. travanj 2024 00:56