Jakov Novak
Zagrebačke priče

Pogled na Zagreb kroz šarmantne gradske izloge

Njemački fotograf Sebastian Erras i tvrtka Pixarprinting udružili su snage u zanimljivom foto-projektu naziva "Paris Re-Tale“. Ukoliko pratite medije posvećene umjetnosti i dizajnu vjerojatno ste čitali o tome jer Pariz – grad zbog kojeg je nastala riječ šarmantno, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ideja njihovog projekta bila je na trenutak zaboraviti sve turističke simbole koje o Parizu poznajemo i zaviriti u izloge tradicionalnih pariških galerijica, knjižara, pekarnica, ateljea, CD shopova, butika i svih onih mjesta koja prosječnom turistu mogu promaknuti. Rezultat je, naravno, vizualno šarena i šarmantna foto-priča koja nam otkriva iskonski duh Pariza, a možete ju pogledati ovdje. Da ne bi sve ostalo na 'pariški šarmantnom', prošetali smo centrom Zagreba i shvatili kako hrvatska metropola itekako može ispričati svoje vizualne priče.

Dobro došli u jedan drugačiji šareni Zagreb!

Sjedi 5

Ono što je nedostajalo samom kraju Tkalčićeve ulice je simpatični Café bar Sjedi 5, otvoren tek prije koji mjesec na broju 84. Ukusan mali snack poput domaćeg pekmeza na kruhu, različitih namaza ili plata istarskog sira ovdje su glavno jelo, a obožavaju i šarene kave. Interijer je jednako ugodan kao i atmosfera koja se ovdje svakodnevno stvara.

Jakov Novak

Amélie

Slatka oaza na početku Stare Vlaške već je dugi niz godina nezaobilazno mjesto za slatki rendez-vous Zagrepčana. Nakon otvaranja još dvije nove lokacije (Duknovićeva 4 i Dobri dol 49), prva Amélie doživjela je i preuređenje, s tim da je onaj najvažniji detalj interijera, crno-bijele pločice na podu, ostao. Sada je još slađa! Kolač od čokolade i Marie od pistacija nemojte zaobići!

Jakov Novak

Gajbica

Zdravo, ukusno i brzo je gastro moto ovog hip restorančića u Vlaškoj ulici 7. Simpatično uređen interijer vas svakodnevno poziva na toplu juhicu, salatu od svježih namirnica ili neki od brojnih smoothieja.

Jakov Novak

Galerija PMS (Prostor manufakturne slobode)

Hodate li Tkalčićevom u smjeru Kaptol centra, s lijeve strane, na broju 61, naletjet ćete na šarenu galeriju PMS. Mjesto s potpuno drugačijom energijom u centru grada. Marta, Grbešić, osnivačica galerije, ali i umjetnica, svoje šareno carstvo odlučila je posvetiti hrvatskim umjetnicima i njihovim jedinstvenim rukotvorinama. Ovdje potraga za originalnim i unikatnim poklonom završava, a i turisti su česti gosti. Razgledati novosti u galeriji i pozdraviti Martu dio je rituala mnogih prolaznika.

Jakov Novak

Što čitaš?

Najsimpatičniji knjiški kutak u Zagrebu vas čeka u dvorištu Gundulićeve 11, otvoren još 2011. godine. Prostor se stalno popunjava rabljenim i antikvarnim knjigama, a raspon tema je širok. Ovdje možete naći veliki broj starih i novih anarhističkih naslova, a zastupljeni su i na engleskom jeziku. Štoviše, ovaj simpatičan antikvarijat je nedavno sudjelovao i na londonskom anarhističkom sajmu knjiga London Anarchist Bookfair. Osim knjiga, ovdje ćete pronaći majice, bedževe, torbe i još poneku sitnicu te proizvode brenda Sapunoteka. Potpuna sinergija različitog!

Jakov Novak

Mio Corazon

Jedinstveni tapas bar otvoren na adresi Radićeva 16 razlog je zbog kojeg se u centru Zagreba osjeća 'topla' atmosfera Španjolske. Osim tapasa, ovdje se ciljano ide na toplu i hladnu sangriju te neki od koktela, a originalan interijer je vrijedan doživljaja.

Jakov Novak

-Love, Ana studio

Međunarodno predstavljena hrvatska produkt dizajnerica Ana Tevšić za svoj je dizajn dobila same pohvale i nagrade na brojnim festivalima diljem svijeta. Slijedila je i suradnja s najvećom TV mrežom za crtane filmove - Cartoon Network, a njezin dizajn zastupaju trgovine u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji i Portugalu. Njezin zagrebački kreativni kutak je studio/trgovina -Love, Ana u Dežmanovom prolazu 4. Ovdje ćete pronaći njezine proizvode, ali i neke brendove koje Ana ekskluzivno zastupa na hrvatskom tržištu. Postav u izlogu je često upotpunjen radovima mladih hrvatskih umjetnika ili pak oslikan s vanjske strane ovisno o godišnjem dobu ili prigodi. Definitivno mjesto koje uvijek iznenadi

Jakov Novak

Najgora kava u gradu

Kad kažu kava, ovdje misle ozbiljno! Jedino zagrebačko mjesto posvećeno isključivo i jedino kavi, a nalazi se u Prolazu sestara Baković. Naravno posvećeno je dobroj kavi! Zastupljene su stopostotne Arabice iz Salvadora, Brazila i Etiopije. Osim što brinu o provjerenoj plantaži, ovdje kavu sami prže i pripremaju. Ovo je jedno od omiljenih zagrebačkih mjesta za ukusan gutljaj kave!

Jakov Novak

Booksa

Već godinama Booksa je pravo mjesto za knjigu i književnost te dobri kulturni duh Martićeve, jedne od najljepših ulica u Zagrebu. Svratiti ovdje na piće za mnoge Zagrepčane predstavlja ritual kojeg se nije lako riješiti, a nije niti potrebno. Baza knjiga, natječaji, mini koncerti, književne večeri – sve to dio je života u Booksi.

Jakov Novak

Cvjećarnica La Marco

Ne dodati ovakvoj listi cvjećarnicu bilo bi pogrešno. Jedan od najkreativnijih cvjetnih kutaka u Zagrebu je La Marco u Martićevoj 19. Ova cvjećarsko-aranžerska radionica u Zagrebu je prisutna već više od deset jubilarnih godina i uvijek miriše na svježe cvijeće i jedinstvenu inspiraciju. Za to je zaslužna njezina ponosna vlasnica Goga Kičin.

Linker
19. travanj 2024 21:32