uoči koncerta u tvornici

Pobjednik treće sezone ‘The Voicea‘ snažnim koracima grabi naprijed! Velika podrška mu je i djevojka Karla

Nakon što je pobijedio u trećoj sezone glazbenog showa "The Voice" glazbenik iz Čapljine započeo je svoju glazbenu karijeru. Unatoč pandemiji, Vinko Ćemeraš sa svojim je bendom snimio album "Na putu" čijoj se promociji nada u gradovima diljem Hrvatske.

Pobjedniku treće sezone hrvatske inačice glazbenog showa "The Voice" Vinku Ćemerašu (27), frontmenu benda Talvi Tuuli dugo je nedosanjani san bio nastup u zagrebačkoj Tvornici kulture, gdje će u petak, 15. svibnja održati prvu službenu promociju njihova albuma prvijenca. Tim povodom nam je ispričao kako je bilo započinjati glazbenu karijeru u jeku pandemije, snimati pjesme "na daljinu", ali i što očekuje od narednih mjeseci, povoljnije epidemiološke situacije i konačno dočekane koncertne sezone.

S obzirom na to da otkad si ti pobijedio na Voiceu i krenuo raditi na albumu, par dana nakon započela je pandemija, a onda i lockdown...koliki je bio izazov započinjati karijeru u to povijesno teško doba za glazbenike?

Bez obzira na pandemiju započeti glazbenu karijeru i krenuti u autorske vode veliki je izazov, ali ovako je sve to skupa bilo poprilično otežano. Mi smo samo par dana nakon 22. veljače 2020. odnosno finala "The Voicea" ušli u studio i krenuli snimati prvo "Pelin i med", zatim sve ostale pjesme. Pandemija nam je stoga potpuno poremetila planove - sve je naglo krenulo, ja sam se morao vratiti u Čapljinu, s nadom da će se stvari brzo unormaliti, ali kad smo uvidjeli da će sve to potrajati producent našeg benda Talvi Tuuli Srđan Sekulović Skansi nazvao me i rekao da moramo nastaviti snimati "na daljinu". Isprva mi se to činilo nemogućim i danas kad preslušavam album ne mogu vjerovati da su neke pjesme zaista snimljene "s kauča" iako je isti zvuk kao u studiju. Puno se lijepih stvari dogodi u studiju, ta je atmosfera nezamjenjiva i iskreno se nadam da ćemo drugi album ipak ondje snimati.

image
Ćemeraš će 15. svibnja održati veliki koncert u Tvornici.
MARKO TODOROV/CROPIX

Imaš li najdražu pjesmu s albuma prvijenca "Na putu"?

Imali smo tu čast da na albumu imamo stvarno pjesme izvrsnih autora poput Skansija, Aljoše Šerića i Gopca, ali ako bih baš morao izdvojio bih ipak srcu najdraže moje dvije autorske pjesme - "Samo da ti si tu" koju sam uglazbio i "A quiet storm for her" za koju sam napisao tekst i glazbu.

Što te najviše inspirira u pisanju pjesama?

Uvijek pišem o nečemu što se zaista dogodilo nekome ili meni, lakše mi je otpjevati nešto što razumijem, ne mogu umjetnički stvarati iz nečega što mi je nezamislivo ili apstraktno.

image
Mladi glazbenik ističe da prima veliku podršku od obitelji, ali i prijatelja.
MARKO TODOROV/CROPIX

Koje su prednosti toga što su ti članovi benda dobri prijatelji?

S braćom Mateom i Milom Nikše koji su na gitari i bubnjevima znam se već godina i kao obitelj smo. Osnovali smo čak i bend Anarhiv 2011. godine pa je Talvi Tuuli nekakav logičan nastavak koji bi se, siguran sam, dogodio i da nije bilo pobjede u Voiceu. Znamo se "u dušu" i mislim da je iz toga moguće izvući jedino nešto pozitivno.

Što možemo očekivati na koncertu u Tvornici?

Tvornica je oduvijek bila naš nedosanjani san i onog trena kad smo čuli da ondje nastupamo počeli smo sa svakodnevnim psihičkim i fizičkim pripremama. Nadam se da će publika osjetiti sve ono što ćemo mi zasigurno svirajući. Ne bih previše otkrivao, ali bit će zaista puno iznenađenja.

Čitajte i: Pjeva kao slavuj, kuha kao chef: Kad ne drži mikrofon, Vinko se ulovi kuhače i spravlja specijalitete!

Jesi li ostao u kontaktu s kandidatima Voicea?

Trudim se čuti s kolegama, podržati ih u njihovom radu, sve pratim i tako na neki način isto ostajemo u kontaktu. S Petrom Perišić, s kojom sam otpjevao duet "Stay" u showu imam i pjesmu na albumu, "Izgubiti neću dah".

image
Njegov mentor iz 'The Voicea' i dalje ga snažno podržava.
DARKO TOMAS/CROPIX

Čuješ li se još sa svojim mentorom iz showa "The Voice" Davorom Gopcem?

Gobac nam je ustupio prostor za probe u Sigetu, gdje već godinama svira Psihomodopop i tu se često znamo sresti. Od početka nam pruža veliku podršku i ponavlja da samo tako nastavimo jer izgledamo kao složan bend sa svijetlom budućnosti.

Tko ti je najveća podrška na tvome glazbenom putu?

Najveća podrška mi je obitelj, prijatelji koji su između ostalog i članovi benda te djevojka Karla.

image
Vinko Ćemeraš gradi svoju glazbenu karijeru ne odstupajući od svojih principa.
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Čitajte i: Vinko Ćemeraš i bend udružili se s legendarnom Mare Milin: Novi spot za pjesmu pobjednika Voicea

S kim bi od hrvatskih (ili stranih) glazbenika volio snimiti duet?

Od domaćih glazbenika bih bio jako sretan snimiti duet s Damirom Urbanom, a od inozemnih sanjam o suradnjama s Kings of Leon, Paolom Nutinijem i Pearl Jamom.

Kakvi su planovi - gdje ćemo još moći na svirku Talvi Tuulija ovo ljeto?

Planovi da do kraja godine imamo barem pet koncerata, fokus nam je da tako promoviramo album "Na putu" - u Tvornici je prva prava promocija, nadamo se ostalim gradovima, počevši sa Zagrebom, a onda i Pulom 27. lipnja.

Linker
19. travanj 2024 21:34