Izgleda kao mladić

Pjevačev život na vagi: Siniša Vuco otkriva što je bilo presudno za njegovu transformaciju

Nakon što se suočio s aritmijom i činjenicom da ima 132 kilograma, glazbenik je ozbiljno prionuo na posao te u godinu i pol skinuo čak 40 kilograma, a uskoro planira otvoriti savjetovalište za mršavljenje kako bi pomogao ljudima koji imaju problem s debljinom, svoju je priču podijelio za magazin Gloria.

Jedva smo vas prepoznali, rečenica je koju glazbenik Siniša Vuco (49) u posljednje vrijeme često čuje, što i nije čudno. Naime, u godinu i pol dana 186 centimetara visoki pjevač smršavio je 41 kilogram i vratio se na težinu koju je imao kao mladić. Komplimenti koje svakodnevno dobiva najveći su mu vjetar u leđa, a ponosan je i što je uspio održati kilažu - posljednja četiri mjeseca vaga ne prelazi 90 kilograma. Sinovi i kćeri ponosni su na tatu, no supruga Jela bi mu, kaže, najradije kuhala četiri ručka i tri večere. - Stalno mi govori da ne pretjerujem, da sam mršav. Pa sad sam isti kao i kad smo se zavoljeli, jedino sam promijenio frizuru! Ma malo je ljubomorna, iako nema razloga. Šalu na stranu, mi smo svi u obitelji vitki, jedino sam ja kvario prosjek - kaže Vuco.

Ni u njegovoj obitelji u Splitu i Kaštelima, gdje je odrastao, nije bilo debelih. Prije dvije godine imao je problema s laganom aritmijom srca, a počeo ga je smetati i veliki trbuh. Sve remenje na hlačama je proširio do kraja. Prijelomni trenutak desio se kad je prije dvije godine stao na vagu koja je pokazala gotovo 132 kilograma. Nakon toga je odlučio nešto poduzeti, ali nije htio mršavjeti ni po kojoj dijeti. Odrastao je na dalmatinskoj kuhinji, a jela bazirana na ribi i morskim plodovima, povrću, posebno špinatu, kuhanom mesu i vrlo malo kolača prema receptima Sinišine mame Vinke nastavila mu je kuhati i supruga kad su se 1994. iz Splita doselili u Zagreb.

image
Kad je vidio koliko ima kilograma, Siniša Vuco odlučio je promijeniti prehranu, koja se bazirala na jednom obilnom obroku.
IVO RAVLIC/CROPIX

Nikada, ni kao dijete, nije pojeo topli sendvič ili majonezu. I roditelji su odmalena njega i brata naučili koliko je važno i što za organizam znači zdrava, domaća hrana.

- Nikad nisam pušio ni pio kavu, no do prije osam godina pio sam žestoka pića. Alkohol je bio dio mog neurednog života muzičara, a nakon koncerta ili na turnejama jeo sam sve što mi je došlo pod ruku. Recimo, jednom prilikom sam u tri ujutro nazvao suprugu i zamolio je da mi ispeče meso i krumpir jer sam cijelu noć snimao u studiju. Tako su se kilogrami nakupljali - prisjeća se Siniša Vuco. I kad je odlučio smršavjeti, izbacio je kruh, gazirana pića zamijenio je mineralnom vodom s dodatkom magnezija, za doručak bi pojeo bananu, a za večeru jabuku. Od mliječnih proizvoda konzumira samo kefir, a kakao koji obožava tek ponekad napravi s mlijekom.

Nikada, ni kao dijete, nije pojeo topli sendvič ili majonezu. I roditelji su odmalena njega i brata naučili koliko je važno i što za organizam znači zdrava, domaća hrana.

Slušao je vlastiti organizam

Slušao je svoj organizam i shvatio da mu ne odgovora više obroka dnevno, već jedan, obilan. A od alkohola, svaka tri tjedna popije čašu bijelog vina. Jedina fizička aktivnost postalo mu je pješačenje, a na turnejama uvijek jede isto. Tako je, primjerice, na posljednjoj turneji u Njemačkoj tjedan dana u istom restoranu jeo juhu, odrezak s krumpirom i salatom te pio mineralnu vodu i čokoladno mlijeko. I to bi ga držalo sitim do sljedećeg dana. No, u svemu mu je, kaže, najviše pomogla njegova mentalna snaga. Kemijski procesi prerade namirnica u našem organizmu vrlo su složeni, no važno je znati prepoznati i “čuti” poruke koje nam tijelo šalje i upozorava nas. Ne smijemo ih ignorirati.

'Prije više godina počeo sam raditi mentalne vježbe i to radim i danas. Upravo ću tome podučavati svoje klijente u savjetovalištu za mršavljenje', otkriva Vuco.

- Otvorit ću ga za mjesec dana otvoriti na Zagrebačkom velesajmu, u Padel centru. Uz mene će biti i liječnik i nutricionist, jer svatko mora mršavjeti isključivo uz namirnice i ritmom koji njemu odgovara. Prije svega zbog zdravlja, a potom i estetike, da nakon skidanja kilograma ne ostane višak kože. Evo, izgledam isto kao i s 20, dok sam još igrao košarku. Svatko je od nas jedinstven i zato sam protiv dijeta. One su patnja. Pomognu, naravno, ali kilogrami se vrate. E, tu nastupam ja i moja metoda - otkriva Siniša Vuco, koji uskoro pokreće i podcast Vuco show, a na tržištu bi uskoro trebao osvanuti solo album te drugi s njegovim rock bendom Živo blato, za koji pjesme piše već devet godina, a bit će ih 118.

image
Zahvaljujući mediteranskoj prehrani kao mladić nije imao problema s debljinom.
PRIVATNA ARHIVA

- Moj će album biti drugi dio hita “Volim piti i ljubiti”, a potom pjesma “Pedeseta”. Oduvijek sam bio svestran u muzici pa bez problema stvaram i izvodim sve, od rocka do folka. Svestranost je dobra, pod uvjetom da sve što radiš bude kvalitetno. U protivnom se izgubiš. Isto kao i u mršavljenju. Na sebi sam dokazao što i koliko mogu i rezultat se vidi. Nemam ni viška kilograma, ni kože. Dakle, svima koji dođu u centar učvrstit ću volju, energiju, želju i samopouzdanje, motivirati ih da skidanje kilograma i održavanje željene težine shvate kao igru sa samim sobom. To znam, hoću i mogu. A stručnjaci će odraditi svoj dio posla - ističe Siniša Vuco.

Linker
11. travanj 2024 14:16