BOŽIĆNI KLASIK

Ovih blagdana stiže novi nastavak serijala ‘Sam u kući‘: Je li to najbolje što Hollywood može ponuditi?

U posljednje vrijeme čini se da filmski i TV studiji ne mogu odbiti priliku iznova raditi franšize filmova, a obožavatelji se pitaju: ‘Zar ništa nije sveto‘?

U godini koja je proletjela, opet nismo daleko od blagdana. Među božićnim filmovima koji se ponavljaju, "Sam u kući", scenarista i producenta Johna Hughesa i redatelja Chrisa Columbusa, izdvaja se svojim komičnim šarmom i naposljetku velikom toplom porukom, piše The Federalis.

Obiteljski klasik iz 1990., prije točno 31 godinu pušten je u kinodvorane diljem svijeta. Roditelji bi dovodili malu djecu koja nikada prije nisu vidjela takav božićni film, a kino dvorane bi odjekivale njihovim smijehom. Zatim se film našao na televizijskim programima pa se sve do danas održala tradicija gledanja svih nastavaka za najbolji božićni ugođaj.

Stoga nije ni čudno, kada je Disney prije dvije godine kupio 20th Century Fox, da je još jedan remake filma “Sam u kući” brzo dobio zeleno svjetlo.

Uostalom, Disney+ sada vodi čarobno kraljevstvo franšiza. No, šesti nastavak pod nazivom “Home Sweet Home Alone”, ne izaziva nikakvo zanimanje kod publike svojim trailerom i kratkim opisom.

image

Archie Yates glavni je glumac u šestom nastavku pod nazivom "Home Sweet Home Alone".

PROMO

Čitajte i: Macaulay Culkin o najtežem životnom razdoblju: '25 godina ne razgovaram s ocem'

Columbus, koji je režirao prva dva nastavka filma, prošle je godine rekao da ovaj remake smatrao besmislenim. "Što se mene tiče, to je gubljenje vremena", rekao je i dodao: “Čvrsto vjerujem da se filmove koji su dugovječni kao ‘Sam u kući’ ne bi trebalo prepravljati. Nećete moći ponovno stvoriti tu čaroliju. To se jednostavno neće dogoditi. Pa zašto to uopće učiniti?”

Nije se ni dotakao većih problema, poput toga zašto nijedan roditelj ili dijete u ovom filmu iz 2021. nema ispravan mobitel.

U posljednje vrijeme čini se da filmski i TV studiji ne mogu odbiti priliku iznova raditi franšize filmova. Brojni su primjeri projekata koji su najavljeni ili se trenutno snimaju, a obožavatelji se pitaju: Zar ništa nije sveto?

image

Macaulay Culkin postao je poznat zahvaljujući filmskom serijalu "Sam u kući".

TWENTIETH CENTURY FOX FILM CORPO/AFP/PROFIMEDIA

Disney je zasigurno najgori prijestupnik, sa svojim nizom od desetak verzija animiranih klasika po kojima su snimani igrani filmovi poput 'Ljepotice i zvijeri ili Aladina'. Uzimajući u obzir da je nekoliko njih zaradilo više od milijardu dolara na globalnim kino blagajnama, oni samo udvostručuju svoju strategiju. To odražava način razmišljanja da će djeca gledati sve.

Kritizirajući “Sam u kući 6”, Columbus je također ciljao i na ekranizaciju Disneyevih animiranih filmova koji sada mahom postaju filmovi. "Koja je poanta toga? To je već učinjeno. Učini svoju stvar. Čak i ako ne uspijete, barem ste smislili nešto originalno", zaključio je.

Nedavne korporativne promjene u Disneyju mogu samo pogoršati ovaj trend. Poznat kao ljubitelj franšize bez filmskog iskustva, bivši potpredsjednik tematskih parkova Bob Chapek preuzeo je dužnost glavnog izvršnog direktora. Njegov fokus je na franšiznim filmovima koji će biti sigurni hitovi, a ne na kreativnim konceptim koji preuzimaju rizik.

image

Mnogi misle da se prijašnji nastavci ne mogu nadmašiti.

TWENTIETH CENTURY FOX FILM CORPO/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: 26 godina kasnije: Što danas rade glumci filma 'Sam u kući'?

"Najvažnija tema je ta, misli li Disney sada da je njegovo intelektualno vlasništvo važnije od samog talenta?" upitao je Rich Greenfield, vrhunski analitičar zabavne industrije.

No, remake i nastavci ne moraju označavati samo "zaradu". Kada su utemeljeni na uvjerljivom scenariju i talentiranoj redateljskoj viziji, neki su svojom kvalitetom uspjelo nadmašiti i original.

Na primjer, “Sam u kući 2: Izgubljen u New Yorku” ponovno je okupio sve ključne talente iz prvog filma, poput Macaulaya Culkina uz legendu komedije Tima Curryja. U Disneyjevom carstvu mogu se pronaći primjeri u kojima se nostalgija i ustaljeni likovi koriste za pričanje dirljivih i vrijednih priča.

Zaključak je da franšize ostvaruju profit, pa zarađuju više. Kako bi napravili bolji izbor, publika će možda morati tražiti nove iznenađujuće, izazovne mogućnosti filmske industrije umjesto prep staakiranihrih favorita.

Možda za početak preskočite "Home Sweet Home Alone". Naravno, ništa vas ne košta uistinu pogledati film ako ste već Disney Plus pretplatnik.

Linker
13. kolovoz 2022 18:29