Getty Images
UZ 40. ROĐENDAN

Ovih 5 filmova Michaela Fassbendera koje jednostavno morate pogledati

Jedan od najtalentiranijih glumaca generacije danas slavi 40. rođendan, a ovo je pet njegovih filmova koje apsolutno morate pogledati.

Michal Fassbender je rođen u njemačkom gradu Heidelbergu, a odrastao je u irskom Killarneyu. Odmalena je pokazivao interes za glumu, a s 19 godina se odselio u London i upisao studij glume. Glumio je u brojnim kazališnim predstavama, a njegov veliki proboj se dogodio 2006. kada je glumio spartanskog ratnika u filmu "300" i iste se godine pojavio u nezavisnoj drami Stevea McQueena "Glad".

Od tada se pojavio u brojnim filmovima i uvijek je svojim rolama privlačio pozornost – on je pravi glumački kameleon i uspijeva mu uvjerljivo odigrati potpuno različite likove. U ovih je pet filmova posebno zabljesnuo.

Jane Eyre (2011.)

U ekranizaciji kultnog romana Charlotte Brontë Fassbender glumi Edwarda Rochestera koji razvija bliskost s Jane, a njegov lik se kroz film mijenja i razvija. Nestaju slojevi ljutnje i hladnoće koji skrivaju njegove nesigurnosti i dvojbe i pratimo kako se lik mijenja kroz vezu s Jane. Fantastično odglumljeno.

Nemilosrdni gadovi (2009.)

Iako je njegovo pojavljivanje u ovom filmu kratko, ostvario je nastup za pamćenje. Od trenutka kada se pojavi pa do trenutka kada njegov lik nastrada, on je neviđeno cool unatoč tome što glumi u nekim od najnapetijih i dramatičnih scena ionako uzbudljivog filma. Njegova elegantna izvedba podiže atmosferu, a može se reći i kvalitetu čitavog ostvarenja.

Sramota (2011.)

Još jedna vrlo uspješna suradnja redatelja Stevea McQueena i Fassbendera koji u ovom filmu sjajno glumi poremećenog, ali funkcionalnog ovisnika o seksu čiji život postaje konfuzan i kaotičan nakon iznenadnog posjeta sestre. Njegov je lik hladan, on je gotovo psihopat, ali njegovu bolno ljudsku osobnost Fassbender je genijalno portretirao. Mnogi su se složili da je velika nepravda što za ulogu u ovom filmu nije bio nominiran za Oscara.

12 godina ropstva (2013.)

U filmu koji je dobio Oscara za najbolji film Fassbender glumi kompleksan lik robovlasnika kojem je svojom interpretacijom dao mnogo više dubine nego što bi se to očekivalo od klasičnog zlog robovlasnika koji muči i ponižava svoje robove. U ovom filmu su svi odglumili odlično, a uz Fassbendera se posebno ističu Chiwetel Ejiofor i Lupita Nyong'o. Priča zorno dočarava situaciju s ropstvom u SAD-u sredinom 1880. i tjera nas da razmišljamo o konceptu slobode.

Glad (2008.)

Prva suradnja sa Steveom McQueenom i jedna od najboljih uloga u posljednjih deset godina. Povijesna drama o IRA-i u kojoj je i nezaboravna 20-minutna scena dijaloga snimljena u realnom vremenu, prekrasna filozofska rasprava dva čovjeka koji imaju posve različite poglede na život. Osim glumačke, Fassbender je ovdje oduševio i fizičkom transformacijom. Za ulogu u ovom filmu unosio je svega 600 kalorija dnevno i smršavio je preko svake mjere. To se zove predanost!

Linker
15. travanj 2024 01:48