unatoč svim zaprekama

Ove slavne žene odlučile su se na majčinstvo u pedesetima! Začeće i porod tada su teži, no ne i nemogući

Naomi Campbell posljednja je u nizu žena koje su se u pedesetima odlučile postati majkama. Iako nije odala detalje o okolnostima svog majčinstva, Naomi je presretna zbog te nove životne uloge - i nije jedina s takvom privatnom situacijom.

Pola stoljeća stara prvorotkinja Naomi Campbell fanovima još duguje objašnjenje kako je začela, kako je prošao porođaj, kako je nazvala svoju kćerkicu, planira li još djece i zašto je toliko dugo čekala da postane majka. Dok ne prikupi snagu da objavi i te informacije, vrijedi se prisjetiti da prvo majčinstvo u njezinoj dobi već odavno nije neko čudo; čudesnije je kako je slavna Naomi uspjela prikriti da je noseća. Moguće je i da se uopće nije zamarala trudnoćom, nego je koristila usluge surogat-majke.

Čitajte i: Majčinstvo u pedesetima! Naomi Campbell otkrila da je postala majka djevojčice

Statistike govore da žene njezinih godina imaju samo 1 posto šanse začeti prirodnim putem, a ako pri umjetnoj oplodnji koriste vlastito jajašce, izgledi za uspjeh su manji od 5 posto.

Što god je Naomi pomoglo da ostvari svoj san o majčinstvu, na raspolaganju je i drugim ženama koje se i nakon 50. osjećaju dovoljno sposobne i snažne za tu ulogu. Primjerice u Velikoj Britaniji, domovini gospođice Campbell, 2019. rodile su 1073 žene starije od 50. Američkoj pjevačici Janet Jackson bilo je 50 godina kad je 2017. rodila prvo dijete - sina Eissu. Premda je sama nosila i rodila svoje čedo, nikad nije otkrila tajnu njegova začeća. U to je vrijeme bila u braku s osam godina mlađim katarskim biznismenom Wissamom Al Manom, od kojeg se 2017. rastala i od tada je samohrana majka.

image
Janet Jackson svog je sina rodila u 50. godini života.
XPOSUREPHOTOS.COM/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Čitajte i: Treći razvod Janet Jackson: Tri mjeseca nakon rođenja sina rastaje se od katarskog milijardera

Helen Morris, peta supruga redatelja Martina Scorsesea, njihovo jedino zajedničko dijete - kći Francescu - rodila je 1999. kad su joj bile 52 godine. Scorsese je već imao dvoje djece, a Francesca je tada prvi put u životu postala majka.

Za razliku od Helen Morris, danska glumica Brigitte Nielsen znala je što je čeka u rađaonici kad je 2018. u 55. godini života rodila svoje peto dijete: kći Fridu. Tim je podvigom podjednako fascinirala i fanove i liječnike.

image
Martin Scorsese sa svojom suprugom Helen dobio je djevojčicu Francescu, i to kada su Helen bile 52 godine.
MARIA LAURA ANTONELLI/AGF/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

- Prvu bebu rodila sam s 20 godina, kad sam bila jako zelena, zabrinuta i uplašena. Sad sam samo uzbuđena i zaista mogu uživati - govorila je Brigitte. - S 54 godine možete očekivati da se nikad nećete vratiti u normalu, ali nakon što sam rodila, već za dva i pol tjedna ponovno sam bila svoja

image
Brigitte Nielsen svoju je curicu na svijet donijela u 55. godini. Malena je njezino peto dijete.
MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Čitajte i: Sreća s petim suprugom: Glumica u 55. godini rodila peto dijete

Lako je Brigitti bilo roditi, ali ne i začeti. Ona i njezin suprug Mattia Dessi više su od 10 godina pokušavali s umjetnom oplodnjom iako su im liječnici davali samo 2,5 posto šanse za uspjeh.

- Rekla sam da ću se za to dijete boriti do posljednjeg embrija - veli Brigitte Nielsen. - Umjetna oplodnja nije postupak s kojim se lako nositi. Morate uzimati puno lijekova, jako je skupo, a hormoni na svaku ženu djeluju drukčije. Uvijek mislite da ćete zatrudnjeti, ali najčešće dolazi telefonski poziv: ‘Žao mi je.’ To je poražavajuće. Vaš partner mora u tome sudjelovati koliko i vi, osim ako niste žena koja želi sama podizati dijete. Morate ostati realni; ako ste stariji, šanse su protiv vas. Nekima je to smiješno, nekima grozno, ali mislim da se to ne tiče nikoga osim mene i mog supruga. To je naš život i volimo to što radimo. Osim toga, oni koji se čude što sam rodila s 54 godine, neka se zapitaju što je sa svim onim muškarcima koji postaju očevi sa 60, 70 ili 80 godina.najvrednije

Linker
19. travanj 2024 09:51