Najslađe slike

Ona stvara čarobne svjetove najmanjih modela: Fotografkinja koja je oduševila i malenog Blooma

Kod fotografiranja beba i djece najveći izazov, po ovoj fotografkinji, je ujedno i najveća prednost - a to je dječja nepredvidljivost.

Ime i radovi zagrebačke fotografkinje Nele Fell poznato je mnogim roditeljima, kao i njihovoj djeci - jer upravo ti maleni manekeni glavni su modeli u sanjivim i idiličnim obiteljskim fotografijama kojima ova umjetnica razveseljava čitave obitelji. Svojim brendom exLumine stvara nezaboravne prizore i najljepše uspomene koje svaka beba može poželjeti. Kako nam je kazala ova 42-godišnja fotografkinja obiteljskom fotografijom se bavi već 15 godina - otkako ima svoju obitelj.

image

Nela se obiteljskom fotografijom počela baviti prije 15 godina.

NELA FELL EXLUMINE

"Do tada sam živjela jedan relativno ‘redovan’ život - škola, faks, posao - no rođenjem sina mi se totalno pomaknuo životni fokus i postalo mi je jako važno sačuvati sve te naše zajedničke obiteljske trenutke. Srećom pa je u ta prahistorijska vremena već postojao Internet i YouTube preko kojih sam počela učiti o fotografiji, a sretno se poklopilo da je i cijeli koncept obiteljske fotografije u svijetu počeo dobivati svoje prve obrise tako da sam brzo našla uzore i inspiraciju. Također sam shvatila da nisam jedina kojoj obiteljske fotke toliko znače i da postoji potražnja za takvim uslugama i tu sam prepoznala svoju priliku", ispričala je Nela i dodaje kako je ostalo - povijest.

"Otkrila sam da imam nešto smisla za fotografiju, strpljenja za rad s djecom, ali i da me neizmjerno više veseli i ispunjava rezultat mog rada u usporedbi s prethodnim poslom tako da sam se jednostavno nastavila baviti fotografijom", kazala je.

image

Specijlizirala se za slikanje beba, djece i obitelji.

NELA FELL EXLUMINE

Kod fotografiranja beba i djece najveći izazov, po njoj, je ujedno i najveća prednost - a to je dječja nepredvidljivost. Od mališana se ne može očekivati da će strpljivo pozirati i mirno stajati na idealno osvijetljenom mjestu, kao ni to da će slijediti bilo kakve upute - bilo od fotografa, bilo od roditelja.

"Skroz malene bebe naravno još ništa ni ne razumiju. Veći bebači ne mogu dugo držati pažnju bez da postanu prestimulirani i nervozni. Toddleri pak vole provoditi svoju politiku tako da će oni uvijek lupiti kontru od onoga što mi odrasli želimo. Treba puno strpljenja, treba prigrliti izazov. Djeca su svoja, spontana i iskreno pokazuju svoje osjećaje, no ne nužno u trenutku kada mi odrasli to očekujemo ili nam ‘treba’. Zato roditeljima uvijek savjetujem da fotografiranju pristupe opušteno i otvorenog uma i da ga dožive kao priliku za trenutke igre i nježnosti sa svojim djetetom, a sve ostalo će doći. Cilj je sa sessiona otići s osmjehom na licu, no ponekad nas od tog cilja dijeli par dubokih udaha", kroz smijeh objašnjava fotografkinja.

image

U snimanjima sudjeluje cijela obitelj.

NELA FELL EXLUMINE

Kaže kako joj upravo takav pristup obiteljskom fotografiranju omogućuje da svaki session bude jedinstven, da svatko ima priliku ispričati svoju priču. Objašnjava i da u svaki session ulazi s više-manje sličnim planom fotografiranja, no često mora biti fleksibilna i na licu mjesta mijenjati plan i prilagođavati se okolnostima. "Nekome bi to smetalo, no za mene je u tome čar mog posla. Mislim da bi mi vrlo brzo dosadilo da svaki dan radim isto! Zapravo su neke od meni najdražih fotografije nastale upravo u takvim potpuno neplaniranim okolnostima", otkrila je.

Kada je svaki radni dan drugačiji, a glavne zvijezde su nepredvidljivi klinci i klinceze - anegdota i šaljivih pričica ima na pretek. Onu koju je ipak istaknula bio je newborn sessiona s njenom kćeri. "Čovjek najbolje uči na vlastitoj koži, a mala miss je bila odlična učiteljica, dala je sve od sebe da mi svaku ideju i pozu ‘zapapri’! No zapravo sam si sama bila kriva jer sam si zadala nerealne ciljeve i umjesto da se usredotočim na trenutak i emociju, ja sam ganjala pozu s Interneta. Danas sam puno pametnija! Tako da za mene vrijedi ona ‘kod postolara najgore cipele’ - imam ravno pet zadovoljavajućih fotki svoje djece kad su se tek rodili. Sa sinom nisam ni znala da postoji nešto što se zove newborn fotografiranje, a s kćeri mi je nedostajalo iskustva. No i takve nesavršene, danas su mi te fotografije među najvažnijim uspomenama. Zato znam koliko takve fotke znače roditeljima", prisjetila se Nela.

image

Svaki put doživi neku simpatičnu anegdotu.

NELA FELL EXLUMINE

Čitajte i: Fascinantna Lucija Ivšić: ‘U Australiji sam počela ispočetka i nisam željela uprskati jedinstvenu priliku‘

Pregršt smijeha

Kaže da svako njeno snimanje ima bar jednu anegdotu, neku crticu po kojem ga pamti. "Nekad je to način na koji beba spava, s rukama visoko iznad glave ili s glavom zagnjurenom u mamin zagrljaj ili kao mali ljenjivac na tatinoj podlaktici. Nekad su to smiješne face ili lude frizure. Uvijek s roditeljima komentiram kad primijetim nešto što mi se čini baš posebno kod njihove bebe pa to obavezno zabilježimo na fotografijama. Neka snimanja pamtim po izuzetno emotivnim pričama. Neka su beskrajno smiješna i zabavna, u zadnje vrijeme je to obično cake smash, fotografiranje s tortom za prvi rođendan gdje se odmah vidi tko je fin i pristojan, a tko se voli opustiti i ne boji se malo šlaga", opisujući anegdote, Nela zapravo opisuje i kreativni proces - koji je za svaku bebicu unikatan.

"A nikad neću zaboraviti kad sam došla na jedan newborn session, pozvonim, a iza vrata čujem uzbuđeni glasić 5-godišnje seke kako viče: 'Mama, došla je teta za slikanje!' Malene nogice trče prema vratima, širom ih otvore, curka me odmjeri od glave do pete i izjavi: 'Mislila sam da ćeš biti ljepša!' Tu razinu iskrenosti kod klinaca jednostavno moraš voljeti", kroz smijeh se prisjetila fotografkinja.

image

Nela već ima sistem kako za svakog mališana napravi unikatnu priču.

NELA FELL EXLUMINE

Kako je otkrila mala djeca i bebe ne boje se objektiva, upravo suprotno često ih zanima za što služe svi ti silni gumbići pa ju pozorno prate pogledom i pokušavaju se domoći fotoaparata na početku sessiona.

"No ubrzo se priviknu na mene i tada imam pregršt prilika uhvatiti ih u nekom spontanom trenutku, same ili u igri ili maženju s roditeljima. Kad djeca baš počnu izbjegavati pogled, to obično znači da su prestimulirani i da im je potrebna pauza. Ponekad veća djeca odbijaju fotografiranje, no to je obično privremeni bunt zbog umora ili ljubomore i tu im opet treba dati malo prostora i biti strpljiv. Kao što sam već ranije spomenula, s djecom nikad ništa ne ide na silu, no često će vas iznenaditi kad im poklonite svoju pažnju i strpljenje", podijelila je svoje iskustvo Nela Fell.

Čitajte i: Tko je Cristiana Oprea, jedina žena koja vozi svjetsko prvenstvo u reliju

image

Maja Šuput i maleni Bloom često su pred Nelinim objektivom.

NELA FELL EXLUMINE

Zbog svog izvrsnog portofolia ima i brojne preporuke, a među njima i bebe poznatih roditelja, objasnila je i kako je došlo do prve takve suradnje.

"Većina mojih klijenata do mene dođe putem direktne preporuke prijatelja. Ja si laskam da me ne prodaju toliko dobre fotke koliko moj prirodni šarm i prijateljski pristup! Preporuke naročito brzo putuju u grupama mladih mama pa sam tako i ja u svojoj drugoj trudnoći imala priliku upoznati tada isto trudnu Martinu Tomčić, našu poznatu mezzosopranisticu i najopasniju članicu svakog žirija. Tako je njena Rebeka postala moja prva celebrity beba, a danas, zahvaljujući upravo Martininoj preporuci surađujem s Majom Šuput i malenim Bloomom", ispričala je Nela.

image

Bloom Tatarinov trenutno je najpoznatija beba u zemlji.

NELA FELL EXLUMINE

Maleni Bloom trenutno je najpoznatija beba u zemlji, njegove fotografije sigurno doprinose tom imidžu, a iza njih stoji upravo Nela, za kraj nam je ispričala kako teče ta njihovo već postojana i dugotrajna umjetnička suradnja, dodaje da je za takav posao teško poželjeti bolje dijete.

"Bloom je veliki veseljak, jako je društven, dobroćudan, puno se smije, nikad nije u drami, voli se fotografirati i lako uspostavlja kontakt. Od početka je zapravo bio beba za poželjeti. Moram priznati da sam prije našeg prvog session osjećala lagani stres i pritisak da ne smijem zeznuti, ipak je trebalo isporučiti fotke koje će potencijalno procjenjivati značajno šira publika. No Bloom bio presladak, tako mirna i zadovoljna beba, da smo odradili odličan session, iznad svih mojih očekivanja. I od tada je svako fotografiranje bilo takvo! Naravno, pomaže i to što nikad ništa ne forsiramo, fotkamo se u igri i dok je njemu zabavno i kad vidimo da mu je dosta, prekidamo. Maja i Nenad se odlično snalaze u ulozi roditelja, brižni su, ali i opušteni i zabavni, tako da je na snimanju svaki put odlična atmosfera", zaključila je Nela.

image

Kako kaže njegova fotografkinja bolju bebu ne može poželjeti za suradnju.

NELA FELL EXLUMINE
image

Nela s kćeri i sinom.

NELA FELL EXLUMINE
image
NELA FELL EXLUMINE
image
NELA FELL EXLUMINE
Linker
19. travanj 2024 17:20