DEA PRESEČKI

Ona je krčmarica Purgerica i cijelo ljeto joj je radno: "Nikad nisam bila umornija i sretnija"

Glumica iz Krapine, Dea Presečki, koja 6. kolovoza slavi 26. rođendan, zvijezda je predstave "Krčmarica purgerica" na Histrionskom ljetu na Opatovini.

Prva i zasad jedina profesionalna glumica iz Krapine ovog ljeta gledatelje oduševljava ulogom Barice u hit komediji "Krčmarica Purgerica" redatelja Dražena Ferenčine i produkciji družine Histrioni. Svoje radno ljeto na zagrebačkoj Opatovini Dea Presečki pamtit će i po prvom rođendanu s Bertom, kujicom engleskog buldoga koju je nedavno udomila.

"Vidjela sam oglas udruge Indigo za tetu čuvalicu. Kad je došla k meni Berta je bila plaha, jadna i bolesna, a nakon svega tjedan dana sa mnom je procvala. Otad smo nerazdvojne, cimerice i pol...", govori Dea, čiji 26. rođendan pada u nedjelju 6. kolovoza, kad nema predstave na rasporedu, pa će stići proslaviti s društvom i svojom ekipom iz Krapine, Zagreba i Varaždina.

image

Bertu je udomila prije četiri mjeseca

VANESA PANDZIC CROPIX

Članica je ansambla varaždinskog HNK, a na probe i predstave putuje iz Zagreba, gdje živi, dok su joj u Krapini prijatelji iz djetinjstva, rodbina i roditelji Darko i Biserka Presečki. "Tata je direktor građevinske tvrtke iz Zagreba, a mama je fizioterapeutkinja u Krapinskim toplicama. Odrasla sam uz pet godina starijeg brata Tomu Presečkog, koji je gitarist, voditelj benda Gine Damjanović, a prati Vannu, Borisa Novkovića i druge na koncertima. Oni su moja zagorska delegacija na svakoj premijeri, a jako su mi važni svi troje, jer su poticajni i istinski sretni zbog stvari koje mene vesele. Uz njihovu podršku, čini mi se, mogu sve", govori Dea Presečki koja djetinjstvo u Krapini pamti po igri u šumi s vršnjacima u blizini svoje kuće.

image

Mlade histrionske snage: Dea Presečki, Dajana Čuljak i Lara Nekić

INES STIPETIĆ

Dodaje kako ju je djed naučio rezbariti i izrađivati igračke od drveta, a kao događaj djetinjstva u sjećanje joj se urezao piknik koji je s društvom ogranizirala na krovu kuće. "Susjedi su nas vidjeli i prijavili roditeljima, pa smo završili u kazni... Ali se zato imam čega sjećati", smije se. Nakon što je isprobala sve hobije i aktivnosti od sporta i ritmike do plesa i učenja stranih jezika, pronašla se u kazalištu.

image

Toma Medvešek i Dea Presečki na premijeri serije "Oblak u službi zakona"

TOMISLAV KRISTO CROPIX

"Ključna je bila predstava "S ljubavlju, Janis" koju sam kao 10-godišnjakinja s mamom gledala na festivalu u Krapini. Tada sam shvatila što želim i krenula na dramsku", govori Dea koja je samopouzdanje da se prijavi na glumu bildala u Dramskom učilištu ZeKaeMa. "Upala sam iz prve, na završnim godinama studija počela raditi, stigle su i prve nagrade za predstavu "Matijaš Grabancijaš dijak" Krešimira Dolenčića u kojoj sam kao studentica igrala naslovnu ulogu. Čista euforija i veliko zadovoljstvo na kraju, a dok sam je pripremala imala sam napadaje panike kako će sve ispasti, hoću li ja to uopće moći...", priča Dea. Uz predstave u varaždinskom HNK, koji je prošle sezone proslavio 150. godišnjicu osnutka, sinkronizira crtiće i serije za Netflix, vodi dramske radionice, a jedina neostvarena želja joj je da pjeva u bendu.

image

Robert Plemić i Dea Presečki u predstavi "Buba u uhu" varaždinskog HNK

ZELJKO HAJDINJAK CROPIX

"Završila sam solo pjevanje na Rock akademiji, ali nikad nisam bila u bendu, za razliku od mog brata, koji ih je promijenio toliko da im ni sam ne zna broj. Za to još ima vremena, a uz sve silne obaveze zbog kojih ovog ljeta spadam s nogu, to bi mi možda bilo i previše. No, usprkos tome nikada nisam bila sretnija", zaključuje Dea Presečki.

image

"Prave smo cimerice", kaže Dea

VANESA PANDZIC CROPIX
Linker
13. travanj 2024 16:50