samo 5% očeva

Omiljeni domaći voditelj o ulozi života: Uživam na roditeljskom dopustu sa svojom Lu

U Hrvatskoj samo pet posto očeva koristi mogućnost uzimanja roditeljskog dopusta, a među njima je radijski voditelj Daniel Bilić, koji nam otkriva kako izgleda kad je svaki dan potpuno posvećen djetetu.

Iako trenutačno ne vodi jutarnju emisiju na radiopostaji Yammat FM, Daniel Bilić (41) svejedno ustaje ranom zorom. Razlog je njegova jednoipolgodišnja kćerkica Lu zbog koje je uzeo roditeljski dopust u trajanju od mjesec dana i s kojom prolazi prilagodbu na dječji vrtić. Supruga Zorica Kulaš (40) redovito ga pri povratku s posla u šali pita kako to da još nije kolabirao jer ona je bila ta koja je do sada sve to radila i zna da je svaki dan s malim djetetom kao uspon na Kilimandžaro. Radijski voditelj priznaje da ponekad jedino što želi jest pola sata mira, da ih iskoristi samo za sebe.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Moja svakodnevica izgleda tako da mijenjam pelene, pjevam dječje pjesmice, kuham zdrave obroke i razmjenjujem recepte s mamama u parku. Zadnji o kojem smo raspravljali bio je za banana bread: jesu li bolje odstajale banane i trebamo li koristiti smeđi ili bijeli šećer. Lu i ja zapravo zajedno kuhamo - ona obožava razbijati jaja i miješati ih rukama dok ja pripremam ručak. Na obiteljskom jelovniku redovito je curry sa slanutkom, tofu s čilijem, batat, varivo, oslić... Smanjili smo unos mesa i pripremamo ga samo kad ga nabavimo od supruginih roditelja iz Slavonije", govori Daniel Bilić. Sa svojom Lu puno priča, uključuje je u sve kućne aktivnosti i želi joj biti uzor. Vrijeme kvalitetno provedeno s ocem, kaže, pozitivno utječe na kognitivni, društveni i emocionalni razvoj djeteta, donosi samopouzdanje i lakše prevladavanje stresnih situacija.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Najviše me iscrpljuje neispavanost: nakon što je iz njenog krevetića prebacimo u naš i cijelu noć me udara po bubrezima, pomislim da bi mi bilo lakše u ringu s Mikeom Tysonom. Sad mi je čudno kad mi prijatelji bez djece kažu da nemaju vremena za nešto, ali ni ja nisam bio svjestan koliko sam ga imao dok se Lu nije rodila. Nekad, kada uhvatim tri minute za sebe, smišljam hoću li otići u toalet na miru ili ću popiti čašu vina", priznaje.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Daniel Bilić mnogo je toga pročitao o odgoju djeteta, a najkorisnija mu je bila lekcija o rješavanju stvari bez povišenih tonova. Zato inače glasan i temperamentan Zadranin u trenucima "ludila" ima metodu kako da se dovede u zen stanje: udahne i pita se bi li se ljutio i vikao u istoj situaciji da ima 80 godina i vremeplovom se vrati u upravo ovaj trenutak?

"Brak nam izgleda kao kad nogometaši ulaze u teren pa si daju pet i potapšaju se po ramenima, u smislu "sve će biti u redu, drž‘ se, igraš protiv Real Madrida - jako je teška utakmica, ali možeš ti to". Nitko ti ne govori da će ti brak i partner biti na čekanju, da neće biti ničega od vašeg starog života, da se nećete poznavati neko vrijeme, a uz to ćete si i predbacivati hrpu nebitnih stvari jer ste neispavani, gladni, umorni, zasićeni od svega... I da su vam glavna pitanja koliko je dijete jelo te što je bilo u peleni. Kada dođe dijete, brak na koji ste navikli se stavlja na pauzu. Kao kad gledaš film pa stisneš pauzu", iskren je Daniel Bilić. Uz suprugu je bio na porođaju, no da je uistinu postao tata, priznaje, shvatio je tek kada su njegove cure stigle kući. Svoju je suprugu upoznao prije 13 godina u jednom zagrebačkom kafiću, zaprosio ju je na Tajlandu, a vjenčali su se 2018. Njihova Lu kruna je velike ljubavi, no oboje su, kaže, suglasni u tome da će ostati jedinica.

"Nitko te ne pripremi na to da će ti se život okrenuti naglavačke. Žene su lavice, sposobne su i sve podnose, a muškarcima treba dati malo vremena, da uopće shvate što se događa", zaključuje Daniel Bilić.

image
VEDRAN PETEH CROPIX
Linker
23. ožujak 2024 09:29