U bojama duge

Odred za pospremanje: Priča o dvije prijateljice koje zarađuju milijune organizirajući tuđe police, ladice i ormare

Zvijezde Netflixove emisije ‘Get Organized With The Home Edit’, zaludjele su gledatelje zahvaljujući uređenju doma po principu ‘od glave do pete’, njihovu priču donosi magazin Gloria.

Nakon Japanke Marie Kondo koja je zaludjela svijet svojom filozofijom uređenja doma koja se temelji na minimalizmu, Netflix je predstavio nove zvijezde u organizaciji životnih prostora. Dvije prijateljice Clea Shearer (38) i Joanna Teplin (41) u seriji “Get Organized With The Home Edit” savjetuju gledatelje kako svoj dom dovesti u red, i to na primjeru domova poznatih zvijezda. - Nakon samo nekoliko sati poznanstva znale smo da ćemo postati prijateljice koje će skupa pokrenuti posao - rekla je Clea Shearer objašnjavajući kako su u to vrijeme obje bile nezaposlene, a povezala ih je i činjenica da imaju djecu te su morale naučiti držati svoj dom pod kontrolom.

Zbog posla njihovih muževa iz Kalifornije su se doselile u Nashville, a 2015. spojila ih je zajednička prijateljica i tu je započeo njihov uspon. Iz njihove opsjednutosti organizacijom izrodilo se pravo poslovno carstvo - lani su objavile bestseler “The Home Edit: Vodič za organizaciju i ostvarenje ciljeva u domu”, njihov Instagram profil ima 4,4 milijuna pratitelja, a mjesečna zarada vezana uz savjetodavne usluge iznosi više od 300 tisuća dolara. Prilikom savjetovanja, Clea i Joanna sugeriraju “rainbow coding”, odnosno slaganje stvari po redoslijedu duginih boja, te objašnjavaju da kutije na policama moraju imati svoj duhovni protok energije.

image
Joanna i Clea pomogle su i Kim Kardashian kod uređenja dječjeg ormara.
NETFLIX/EVERETT/PROFIMEDIA NETFLIX/EVERETT/PROFIMEDIA

Idealno vrijeme za seriju

Svoje usluge naplaćuju od 185 do 250 dolara po satu (ovisno o količini posla), a klijenti su im i američke zvijezde poput glumice Gwyneth Paltrow, reality zvijezde Khloé Kardashian, pjevačice Mandy Moore i glumice Reese Witherspoon koja je ujedno i prva njihova celebrity klijentica te glavna producentica Netflixova showa. Kako je serija s emitiranjem započela u vrijeme pandemije, ne čudi njena popularnost.

U trenucima kada većina ljudi ima osjećaj gubitka kontrole i sve više vremena provodi u svome domu, idealno je da se bace na pospremanje ormara ili garaže.

- Svaki prostor ima potencijal istodobno biti funkcionalan i lijep. Pospremanje je znak da želimo preuzeti kontrolu nad svojim životom i mislima. Počnite s malim intervencijama, koje će vam pružiti trenutno zadovoljstvo. To može biti naručivanje košara za stvari preko interneta ili sortiranje čarapa - tvrdi Joanna. Suprotno Kondo minimalizmu, Clea i Joanna smatraju da se ne trebamo rješavati viška stvari - važno je samo kako ćemo ih sortirati. Jedan od glavnih principa organiziranja prostora jest pohranjivanje originalne ambalaže proizvoda u posebne, prozirne kutije. Možete koristiti i različite košare za različite kategorije, važno je samo da ih označite naljepnicama. Isto pravilo vrijedi za smočnicu, hladnjak, ormare, kupaonicu, garažu i ostale dijelove doma. Šalove i marame najbolje je složiti u pužiće, tvrde, tako će biti preglednije i urednije.

image
Glavni princip reorganizacije prostora je odlaganje originalne ambalaže proizvoda u posebne kutije.
NETFLIX/EVERETT/PROFIMEDIA

Kod slaganja stvari u ladice ili na police važno je pripaziti na raspored, a najbolje ih je složiti “od glave do pete”. U gornje ladice tako stavljajte marame i šalove, ispod njih majice i veste, dok u niže idu hlače, suknje, a u najniže čarape i najlonke. Ako ste pak zagovornik vješanja robe, razmislite o dodavanju još šipki za vješanje u ormare. Neka vam sve vješalice budu u istoj boji, a najbolje su one baršunaste jer sprečavaju klizanje odjeće i stvaranje dodatnog nereda.

Iskustvo iz prve ruke

Prije dvije godine, tijekom studija u Los Angelesu, ekonomistica Franka (23) iz Zagreba naišla je na Instagram profil ‘The Home Edit’ i odlučila angažirati njihov tim. Nakon što im je poslala e-mail i objasnila da bi voljela pomoć pri uređenju kupaonice i ormara, Joannin i Clein tim najprije je došao u izvid stana, a nakon nekoliko dana prionuli su na posao. - Dvije asistentice donijele su potrebne kutije i pletene košare te u četiri sata uredile čitavu kupaonicu i ormare. Ručnike su posložile po bojama, moju veliku kolekciju šminke rasporedile po kutijicama u ladici tako da su, primjerice, ruževi bili složeni od najsvjetlije do najtamnije nijanse u jednoj ambalaži, palete za oči imale su svoju kutiju, rumenila svoju, a sve je bilo i označeno naljepnicama.

image
Ekonomistica Franka i dom u Zagrebu uredila je po principima 'Get Organized With The Home Edit'.
Privatna Arhiva

Ladice su u ormaru bile složene prema njihovom principu ‘od glave do pete’, a odjeća na vješalici prema duginim bojama, što mi je znatno olakšalo odabire modnih kombinacija - objašnjava Franka koja je po uzoru na ‘The Home Edit’ uredila i svoj sadašnji ormar u stanu u Zagrebu.

Linker
16. travanj 2024 07:25