Jakov Peruško Rihtar

Odradio je sezonu u konobi pa stigao do finala "The Voicea": "Već se sad osjećam kao pobjednik"

Finalist showa "The Voice Hrvatska" otkrio nam je kako izgleda život pomoćnog kuhara, koji su mu planovi za dalje, ali i na čemu će vječno biti zahvalan svom ocu.

Od prvog nastupa u showu "The Voice Hrvatska" kad su mu se na audiciji okrenula sva četiri člana žirija bilo je jasno kakav je pjevački potencijal 21-godišnjeg Zagrepčanina Jakova Peruška Rihtara. Do finala je stigao s lakoćom kao član tima Dine Jelusića, a u show se prijavio nakon što je na Visu, otoku na kojem danas žive njegovi roditelji, odradio sezonu u - kuhinji. Gastronomija je također njegova velika strast, no nakon finalne emisije svoju budućnost vidi definitivno u glazbi: bend je spreman, a autorske skladbe su u ladici. Uoči velikog finala s Jakovom smo razgovarali o glazbi, obitelji, ljubavi prema otoku Visu i planovima nakon što se ugase svjetla velikih reflektora u HRT-ovom studiju nakon velike završnice sezone.

Iz koje ste kuhinje stigli u "The Voice Hrvatska"?

Zadnje radno mjesto prije nego što sam se prijavio u show mi je bilo u viškoj konobi "Roki‘s" kod dragih prijatelja iz obiteljske vinarije, gdje sam odradio sezonu.

image

Finalisti showa "The Voice Hrvatska": Jakov Peruško Rihtar, Martin Kosovec, Ana Širić i Luka Novokmet

Dario Njavro/HRT

Kakva je vaša veza s otokom Visom?

Na otoku Visu s obitelji ljetujem od 2011., a moji roditelji danas žive tamo, dok smo brat Vladimir i ja u Zagrebu. Rođeni sam Zagrepčanin, odrastao sam u centru, a danas sam s burazom na Rudešu. Na Vis smo se preselili 2020. zbog potresa i korone, a kako je meni nakon mature opcija bila studirati online ili se vratiti u Zagreb nisam dugo razmišljao. Dogovorio sam se s bratom i to je to.

Zašto nosite dva prezimena?

Jedno je mamino, drugo je tatino.

Iz kakve ste obitelji?

Moja mama Ines Peruško Rihtar je umjetnička duša, objavila je tri zbirke poezije, a tata je trgovac, bavi se opremanjem hotela i drugih ugostiteljskih objekata.

Jeste li kuhar po struci?

Ne, u radnoj knjižici mi stoji da sam grafički tehničar tiska. Završio sam Grafičku školu u Zagrebu, a u kuhinji sam se zaposlio kad sam se bratom vratio u Zagreb s Visa.

I, kakav je život pomoćnog kuhara?

Lijep, ali naporan i vrlo stresan. Upoznao sam krasnu ekipu gdje god sam radio i sve ih ovim putem pozdravljam, uz njih sam naučio mnogo o hrani i kuhanju.

image

Jakov Peruško Rihtar i mentor Dino Jelusić

Dario Njavro/HRT

Tko vas je prvi učio kuhati?

Osnove sam naučio od roditelja, kao klinac sam im uvijek volio pomagati u pripremi, sjeckati, rezati...

Što su vaši specijaliteti?

Tradicionalna carbonara, za dobar biftek dao bih sve, a radim i odličan crveni rižoto od cikle koji sam oplemenio svojim sastojcima.

Je li recept tajna?

Da. Mogu vam ga pripremiti, ali vam neću reći što je sve unutra.

Tko su vaši najveći navijači?

Mama i tata, definitivno. Tko bi drugi došao s Visa na snimanje emisije uživo?

Koliko vam je važna pobjeda?

Prijavio sam se s ciljem da pobijedim, ali sam ulazak u završnicu me toliko ispunio, da se već sada, kao i svi drugi finalisti, osjećam kao pobjednik. Glazbeno i pjevački sam jako puno napredovao, putovanje je bilo prelijepo, a u finalu ćemo svi dati sve od sebe, a publika će odlučiti. Nastup u "The Voiceu Hrvatska" ću u svakom slučaju pamtiti po predivnim ljudima i lijepim druženjima, kao period svog života na koji ću biti ponosan do kraja života.

image

Jakov Peruško Rihtar

Dario Njavro/HRT

Kad ste počeli nastupati?

S bratom i prijateljem Juricom sam u ljeto 2016. oformio akustični trio, s kojim smo do 2021. odradili svaku sezonu na Visu, a u međuvremenu sam imao i bend Adelfi.

Čime vam se brat bavi?

Trenutačno je konobar u restoranu u kojem sam ja radio kao pomoćni kuhar.

Što ćete nakon "The Voicea"?

Imam spremnu ekipu odličnih glazbenika iz bivšeg benda s kojom krećem na novo glazbeno putovanje: promijenit ćemo žanr, stil, ime..., točnije vezat ćemo ga uz mene.

Kako su vam roditelji odabrali ime?

Prema maminoj ideji trebao sam se zvati Potjeh, ali ću vječito biti zahvalan svom ocu koji je inzistirao da budem Jakov.

Koliko autorskih pjesama imate u ladici?

Više nego dovoljno za početak.

Imate li glazbenih uzora?

Mogu ih nabrajati do prekosutra, a najveći su mi Michael Jackson, Prince, Peter Gabriel, Phil Collins, Gibonni, Oliver Dragojević, Oliver Mandić... I Chris Appleton, tu ćemo stati.

Najneobičnije mjesto na kojem ste nastupili?

S Adelfima sam nastupao u balonu ispred zagrebačkog HNK.

Što su vaši gušti osim glazbe i kuhinje?

Volim čitati, a ne zapostavljam niti treninge.

Jeste li Dinu Jelusića ikad gledali uživo?

Da, čak smo i nastupili jedne večeri na istom mjestu 2019. Tako smo se upoznali i već četiri godine mi je velika podrška.

image

Jakov Peruško Rihtar, finalist showa "The Voice Hrvatska"

VEDRAN PETEH/CROPIX
Linker
07. ožujak 2024 00:44