Preminuo glumac i redatelj

Odlazak Saše Anočića: ‘Još jučer je uživao na probi u Splitu, sparkirao se ispred kuće i nije izašao iz auta. Pregolema tuga‘

Redatelj i glumac Saša Anočić preminuo je svega par dana uoči svog 53. rođendana. Nagrađivani glumac otišao je naglo, ostavivši u šoku utučenu obitelj, suradnike i kolege...

U Zagrebu je jučer, samo devet dana uoči 53. rođendana iznenada preminuo višestruko nagrađivani glumac i redatelj Saša Anočić. Pozlilo mu je nakon povratka iz Splita gdje je uskoro trebao imati premijeru predstave 'Iz života kukaca' po drami braće Čapek koju je počeo pripremati prije tri mjeseca.

- Još jučer je uživao na probi s ansamblom u Splitu, poveo je i neke glumce do Zagreba, sparkirao se ispred kuće i nije izašao iz auta. Što reći. Pregolema tuga. Bio je neviđeno topla, skromna i zahvalna osoba. Nisam ga prije poznavala, a u ovih nekoliko mjeseci baš mi se uvukao u srce - kazala je za Gloria.hr Marina Vujčić, ravnateljica splitske Drame koja je talentiranom redatelju posvetila i post na svom Facebook profilu.

image
Saša Anočić još jučer je u Splitu radio na predstavi 'Iz života kukaca'.
SANDRA SIMUNOVIC/CROPIX

'Kada je Saša Anočić u veljači započeo rad na predstavi 'Iz života kukaca' u HNK Split, od prvih nam je proba bilo jasno da se događa nešto veliko, lijepo i važno. Donio nam je u teatar 'ono nešto' što samo veliki umjetnici i veliki ljudi mogu, jer jedino oni to i imaju. Oko tog Sašinog unikatnog sadržaja svi smo se okupili kao kukci oko glavnog u roju, kao leptiri oko lokvice poslije kiše, kao mravi u svojoj mravinjačkoj zadruzi u kojoj sve funkcionira onako savršeno kako je priroda stvari, i priroda kazališta, zamislila. Još jučer sam svjedočila tom zanosu, o kojem je bilo nemoguće povjerovati da se može ugasiti. Još jučer smo vjerovali da Saša samo nakratko putuje u Zagreb, i nemoguće je bilo povjerovati da nam se iz njega nikad neće vratiti. Pa ako tako zastrašujuće nemoguće stvari mogu postati moguće, onda je možda moguće da i Sašini 'Kukci', u spomen na njega i njegovu kazališnu i ljudsku predanost, zažive na pozornici unatoč njegovoj strašnoj i neshvatljivoj odsutnosti. U ovom času ne znam dugujemo li mu baš to, ili možda potpuni muk u kojem se bez njega ništa ne smije dogoditi. Pretužna sam da bih znala. Hvala ti na svemu, divni, veliki, nezaboravni Čovječe! Adio, Kauboju! Počivaj u miru!'

image
Dovezao se do Zagreba i preminuo u automobilu.
IVAN LACKOVIC/CROPIX

Ovaj rođeni Osječanin, diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, prvo je bio zaposlen u HNK-u Osijek, potom u zagrebačkom ZKM-u, a 2003. postao je član glumačkog ansambla u Kazalištu Trešnja.

U popularnoj Trešnji ostvario je mnogo zapaženih uloga, ali i režija dječjih predstava da bi na kraju postao i ravnatelj tog kazališta. Kao redatelj radio je širom Hrvatske, a njegova iznimno uspješan mjuzikl 'Kauboji' koju je postavio u Teatru Exit 2008. imala je više od 500 izvedbi i po njoj je snimljen istoimeni film. Za 'Kauboje' je među brojnim strukovnim nagradama dobio i Plaketu grada Zagreba te Vjesnikovu nagradu 'Dubravko Dujšin'.

image
Nagrađivani glumac i redatelj iza sebe je ostavio utučenu obitelj i kolege, koji ne mogu vjerovati kakav gubitak su doživjeli.
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Posljednju veliku režiju ostvario je u Kazalištu Gavella gdje je na pozornicu postavio predstavu 'Kiklop' po romanu Ranka Marinkovića i za koju je dobio dvije Nagrade hrvatskog glumišta - za najbolju predstavu i za najbolju režiju, a najboljom je proglašena i na Marulovim danima.

Saša Anočić stariji je brat Živka Anočića koji utjelovio Pericu u nedavno emitiranoj seriji 'Dnevnik velikog Perice' i otac glumice Mije Anočić Valentić koja mu je prije dvije i pol godine podarila unučića Marlija, a trenutno ju gledamo u ulozi brbljave Seke u humorističnom serijalu 'Dar Mar'.

Posljednjih pet godina Saša Anočić vratio se u rodni Osijek, ali samo kao stalni umjetnički suradnik na Odsjeku za kazališnu umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu.

Linker
13. travanj 2024 23:22