počivala u miru

Odlazak makedonske glumice Sabine Ajrule-Tozije: U kasnim godinama dobila je priliku glumiti u ‘Sulejmanu Veličanstvenom‘

Njezina kazališna i filmska karijera duga je više od pola stoljeća, a jedna od uloga kojom se približila i hrvatskoj publici bila je ona čuvarice harema u ‘Sulejmanu Veličanstvneom‘.

Cijenjena makedonska glumica i doajenka kazališne umjetnosti u Makedoniji Sabina Ajrula - Tozija preminula je u utorak 10. kolovoza 2021. u 75. godini života nakon duge i teške bolesti. Tozija će ostati nezaboravan lik s kazališne i filmske scene u zemlji i prepoznatljiva po svom ogromnom talentu i ulogama koje su ostavile trajan trag na makedonskom kazališnom nebu.

U svojoj karijeri dugoj više od pola stoljeća, Ajrula je odigrala preko 70 važnih uloga na pozornici svog matičnog Dramskog kazališta, ali i u gotovo svim kazalištima diljem zemlje, od Makedonskog narodnog kazališta, Turskog kazališta, Narodnog kazališta "Jordan Hadzi Konstantinov - Div "iz Velesa, Narodno kazalište iz Kumanova, Kazalište za djecu i mlade - Skoplje do nezavisnih predstava.

image
Sabina Ajrula u Instanbulu.
vedran peteh/cropix

Ostavila je snažan trag na makedonskoj kazališnoj sceni kroz uloge u predstavama "Buha u uhu" Georgesa Feida, Gertrude u "Hamletu" od Shakespearea, u "Dame iz Alama" Paula Zindela, Hekuba u "Orestu" od Euripida i u mnogim drugima.

U svojoj dugoj karijeri surađivala je s nekoliko renomiranih makedonskih i inozemnih redatelja, a glumila je i s mnogim poznatim jugoslavenskim glumcima.

U kasnim godinama dobila je ponudu života – da glumi u serijalu ‘Sulejman Velicanstveni’ i to čuvaricu harema Afife Hatun.

Čitajte i: Sabina Ajrula Tozija: Lijepo je živjeti u sultanovom haremu

Kao što je otkrila u intervjuu za Gloriju 2013. godine, karijeru joj je obilježila uloga Fatime – makedonske inačice Laure u urnebesnoj komediji koja je nastala prema Držićevom “Dundu Maroju”.

"Igrala sam je 25 godina, i potkraj sam već tražila da me zamijene mlađom glumicom, no rekli su mi da ću Fatime, ako bude trebalo, glumiti i u kolicima. Važna mi je i uloga Majke Tereze u predstavi “Svetica tame”, nezavisnoj produkciji koju sam igrala nakon što sam se sa suprugom vratila iz Italije", otkrila je Sabina.

image
Sabina Ajrula kao Afife i Meryem Uzerli kao Hurem u 'Sulejmanu Veličanstvenom'.
SCREENSHOT

Osim toga, ispričala je i da je zbog uloge Afife u "Sulejmanu" prvi put u životu probušila uši te da se bojala kako će izgovarati tekstove jer je poprilično loše govorila turski. Na setu se družila s drugim kolegama, od kojih je s Meryem Uzerli (Hurem u seriji) osjećala posebnu povezanost.

"Evo, baš smo jučer bili na večeri i, ne biste vjerovali, razgovarali smo o Hrvatskoj. Njezin dečko Can Ates, jedan od najuspješnijih brokera u Turskoj, bio je u Zagrebu dok je igrao vaterpolo i oduševljen je njime. Jučer je rekao da bi volio kupiti kuću u Dubrovniku, a Meryem se zafrkavala da će ona onda kupiti i sebi kuću - ali u Kotoru", rekla je tada Sabina te otkrila kako žali jer u životu nije imala više od jednog djeteta.

Inače, Sabina je majka makedonskog redatelja Vardana Tozije i supruga redatelja i veleposlanika Ljupca Tozije koji je preminuo 2018. godine.

"Osim života provedenog pred kamerama i na kazališnim pozornicama, daleko od njih Sabina je živjela ispunjenim životom među obitelji i brojnim prijateljima. Svima nama, onima koji je poznajemo kroz kamere ili kazalište, a i onima koji je poznajemo osobno, jako će nedostajati. Vječna joj slava, neka joj put bude svijetao", rekla je njezina obitelj za makedonske medije.

image
Sabina Ajrula prvi je put sa 67 godina probušila uši.
vedran peteh/cropix

Ajrula-Tozija također je glumila u mnogim makedonskim filmovima snimljenim od kraja 1960-ih do nedavno. Među prvim filmovima u kojima je glumila bio je film "Vrijeme bez rata" 1969. Njen glumački rad uključivao je i filmove "Žeđ", "Jao", "Stand up delfin", "Glavna brigada", "Vrijeme, voda", "Crveni konj ", "Južni put ","Ponoćno sunce"," Čvor ","Tetoviranje","Anđeli otpada","Kontakt ","Sjene", kao i TV serije "Ilinden","Na naš način", "Solunske jarebice", "Treće doba" i "Salonska harmonija".

Među njezinim posljednjim projektima je uloga u turskoj TV serija "Eskia". Godine 1996. dobila je nagradu "Kliment Ohridski" za dugogodišnje stvaralaštvo, a 2015. nagradu za životno djelo na festivalu "Vojdan Chernodrinski".

Linker
23. travanj 2024 08:40