Feljton Sean Connery

Odlazak legendarnog špijuna: Glumio je zavodnika, ali ni u stvarnom životu nije mogao odoljeti ženama

Najpoznatiji Škot proslavio se zahvaljujući ulozi tajnog agenta i zavodnika Jamesa Bonda, a i sam je bio na glasu kao okorjeli ženskar, sve dok nije upoznao drugu suprugu - francusku umjetnicu koja je bila uz njega do posljednjeg trenutka.

Sean Connery, veliki glumac koji je za milijune ljudi diljem svijeta bio i ostao jedini pravi James Bond, ali pokazao i iznimnu glumačku vještinu u radu s redateljima kao što su Alfred Hitchcock, John Huston, Brian De Palma, Sidney Lumet i Steven Spielberg, preminuo je dva mjeseca nakon što je proslavio 90. rođendan, u svojoj kući na otoku New Providence na Bahamima. Uz njega je bila supruga Micheline, koja je rekla da je u posljednjim mjesecima patio od teške demencije.

- To za njega nije bio život. Više se nije bio u stanju izražavati. Napokon je umro u snu, mirno. Bila sam uz njega cijelo vrijeme i samo je tiho otišao. A tako je i želio otići - rekla je Micheline, koja je s njim bila u braku 45 godina.

Odrastao bez tople vode i zahoda

Connery je Bonda tumačio u šest filmova službeno i jednom neslužbeno, kad mu je bilo već 52 godine, u “Nikad ne reci nikad”, koji nije producirala kuća Eon. Privatno je u gotovo svemu bio potpuna suprotnost Bondu; agent 007 u romanima Iana Fleminga je sofisticiran, izvrsno školovan i govori besprijekornim akcentom visoke klase, dok je Connery govorio sa snažnim škotskim naglaskom, odrastao je u radničkog četvrti u stanu bez tople vode i zahoda, a školsku je klupu zadnji put vidio prije 14. rođendana.

image
U filmu ‘Goldfinger’, kad je kao James Bond bio na vrhuncu popularnosti.
COURTESY EVERETT COLLECTION PROFIMEDIA

No Connery je Jamesu Bondu udahnuo živu inteligenciju, snažan magnetizam i neodoljivi seksepil, a možda najvažnije od svega, dao naslutiti da se ispod naizgled uglađene vanjštine krije mračnija, opasna strana. Tom rafinirano autoironičnom interpretacijom Connery je osvojio milijunsku publiku, impresionirao čak i nesklone kritičare i pritom punio kinoblagajne te postao jedan od najslavnijih glumaca svih vremena, kojeg su po staturi uspoređivali s Clarkom Gableom i Humphreyjem Bogartom.

Sin vozača kamiona i čistačice, Thomas Sean Connery rodio se u Edinburghu 25. kolovoza 1930. Još kao dječarac godinama je razvozio mlijeko kolima s konjskom zapregom, a sa 16 godina se prijavio u mornaricu; kad su ga nakon dvije godine otpustili zbog čira na želucu, radio je kao zidar, izbacivač, osobni čuvar i proizvođač lijesova, a kako je bio lijepo građen, i bavio se bodibildingom, angažirali su ga i kao slikarski model. S 21 godinom otisnuo se u London na izbor za Mr. Universe, gdje je bio treći, a kad je prošao na audiciji za mjuzikl “South Pacific”, krenuo je na turneju s glumačkom družinom.

image
Kao predstavnik Škotske (u sredini) na natjecanju za Mistera Univerzuma, 1953.
-/EVERETT/PROFIMEDIA

Iako se neko vrijeme bavio mišlju da postane profesionalni nogometaš (bio je član škotske juniorske reprezentacije), kolega iz mjuzikla nagovorio ga je da se drži glume, ali i da čita što više može, kad već nema formalnu naobrazbu - i Connery ga je poslušao.

- Knjige mogu promijeniti život. Ja sam živi dokaz - rekao je jednom.

Nisu u njega vjerovali, ali...

Isprva je dobivao samo manje uloge, u filmovima kao što su “Uplašeni grad” i “Najduži dan”, a producent Albert Cubby Broccoli ga je zapazio u TV drami snimljenoj prema romanu “Ana Karenjina” i pozvao na audiciju za Bonda. Kad se Connery ondje pojavio s trodnevnom bradom i u vrećastim hlačama, mnogi su zaključili da je on potpuno pogrešan izbor i navijali su za ostale kandidate, među kojima su bili Cary Grant, David Niven i Richard Burton (Flemingov favorit), ali Broccoli je odlučio.

image
Zafrkancija na setu s Ursulom Andress u pauzi snimanja filma ‘Dr. No’, 1962.
CAP/MFS/CAPITAL PICTURES/PRO PROFIMEDIA

- Izgledao je kao da ima jaja - kratko je objasnio, ali mladom je glumcu platio honorar od samo 15 tisuća funta. Tijekom serije Bondova, koju je 1962. počeo “Dr. No”, pa zatim, godinu za godinom, “Iz Rusije s ljubavlju”, “Goldfinger” i “Operacija Grom”, honorar je rastao, a još je brže rasla Conneryjeva popularnost, dok se Bondomanija nije razmahala gotovo jednako snažno kao Beatlemanija i glumac je postao globalna zvijezda sa svim neugodnim popratnim pojavama koje donosi slava.

image
S prvom suprugom, Diane Cilento, sinom Jasonom i njezinom kćeri Gigi, 1967.
PA/PA IMAGES/PROFIMEDIA

- Taj prokleti Bond preuzeo nam je život - požalila se tadašnja Conneryjeva supruga, glumica Diane Cilento. Vjenčali su se 1962. i dobili jednog sina, Jasona, koji je danas glumac i producent, ali u braku nije baš bilo sreće; Connery je ženu varao, a navodno je znao biti i nasilan prema njoj. Par se razveo 1973.

Bond ga je počeo opterećivati

Profesionalno, Bond je bio više nego unosan, ali Connery je strahovao da će zauvijek ostati zarobljen u ulozi koja ga je počela opterećivati pa je i tijekom najveće Bondove slave radio na tome da snima sasvim drukčije filmove, kao što su ratna drama “Brdo” i mračna Hitchcockova “Marnie”; genijalni Hitch pomogao mu je da izbrusi zanat, učeći ga da govori polakše i da zatvara usta dok sluša druge kako govore.

- Dobre ljude iz Pocatella baš i ne zanimaju tvoje plombe - rekao mu je.

image
Okružen ljepoticama u filmu ‘Samo dvaput se živi’, 1967.
KEYSTONE PICTURES USA/ZUMA PRE PROFIMEDIA

Nakon petog Bonda, “Samo dvaput se živi” iz 1967., Conneryju je bilo dosta.

- Bond mi je mnogo toga donio pa ne smijem previše prigovarati, ali cijela ta priča mi je dojadila - iskreno je tad priznao glumac. No novi 007, Australac George Lazenby, ostavio je tako blijed dojam da su Conneryja preklinjali da se vrati i, što zbog sentimentalnih razloga, a što zbog za ono doba vrtoglavo visokog honorara od 1,25 milijuna dolara plus 10 posto od zarade, Connery je 1971. snimio “Dijamanti su vječni”.

Nakon službeno posljednjeg Bonda, Connery je krenuo stopama svojeg idola, glumca Burta Lancastera, koji je uvijek bio spreman na promjenu i eksperiment.

- Takav sam ja htio biti. Htio sam da me vodi ono što je drukčije, svježe, stimulativno - objasnio je Connery pa snimio sci-fi “Zardoz” Johna Boormana, u kojem se nezaboravno pojavio gol, samo u crvenim gaćama, s redenikom preko prsa i kosom vezanom u rep, ali se i istaknuo u odličnim filmovima kao što su ratni ep “Nedostižni most” Richarda Attenborougha i posebno “Čovjek koji je htio biti kralj”, u kojem mu je partner bio dobar prijatelj Michael Caine. Obojica su uvijek isticala kako im je to najdraži film u karijeri.

image
Uz Michaela Cainea u ‘Čovjeku koji je htio biti kralj’, 1975.
MPP/BESTIMAGE/PROFIMEDIA PROFIMEDIA

Drugi brak mu je donio srodnu dušu

U to vrijeme Connery se drugi put oženio, svojom vršnjakinjom, francuskom umjetnicom marokanskog podrijetla Micheline Roquebrune. Oboje strastveni igrači golfa, upoznali su se 1970. na turniru u Maroku; Conneryjev buran brak s Diane se raspadao, a minijaturna, jedva 150 cm visoka Micheline, majka troje djece koja je tad bila u drugom braku, nije se opirala glumčevu udvaranju, premda nije znala tko je on. Nisu govorili istim jezikom pa je komunikacija bila ograničena, ali to im nije smetalo:

image
Drugi put se oženio 1975., Micheline Roquebrune, s kojom je bio do smrti.
RUI VIEIRA AFP

- Radio je govor tijela! - rekla je poslije Micheline. Isprva su se rijetko viđali jer je Micheline živjela u Maroku s djecom, a Connery je zbog posla morao biti u SAD-u ili Europi i činilo se da od veze neće biti ništa, ali ljubav je pobijedila. Par se vjenčao 1975. i premda nisu imali svoje djece, zajedno su podignuli Conneryjeva sina Jasona i Michelleinu djecu Olivera, Michu i Stephanea. Obitelj je kupila vilu u Marbelli, gdje su igrali golf, prostrani stan na istočnom Manhattanu, art deco vilu Le Roc Fleuri u Nici kao i kuću Violet Hill u Brayu u Irskoj, gdje je Connery 1979. snimao “Veliku pljačku vlaka” Michaela Crichtona; zabave koje su se održavale u kući bile su legendarne.

image
U pustolovnom filmu ‘Indiana Jones i posljednji križarski pohod’, 1989., s Harrisonom Fordom.
©PARAMOUNT/COURTESY EVERETT COL PROFIMEDIA

Connery se još jednom vratio Bondu, 1983. u “Nikad ne reci nikad”, i premda je film bio hit, nakon toga više nije htio imati veze s franšizom. Kao u reklami za viski u kojoj je objašnjavao kako “dok neki stare, drugi sazrijevaju”, Connery tad kao da je potpuno sazrio kao glumac i odigrao svoje najbolje uloge - u kultnom “Gorštaku” za koji je dobio honorar od ravno milijun dolara, u “Imenu ruže” za koji je dobio nagradu BAFTA, u “Indiani Jonesu i posljednjem križarskom pohodu” u kojem je glumio oca Harrisona Forda, u “Lovu na Crveni oktobar” i “U potrazi za Forresterom”.

image
S Andyjem Garcijom, Kevinom Costnerom i Charlesom Martinom Smithom u ‘Nedodirljivima’, 1987.
©PARAMOUNT/COURTESY EVERETT COL PROFIMEDIA

Ženskar na platnu, ženskar u životu

Uloga irskog detektiva Jima Malonea u “Nedodirljivima” donijela mu je 1987. Oscara za najbolju sporednu ulogu (i odličje za najgori irski akcent u povijesti kinematografije), a dvije godine poslije časopis People dodijelio mu je titulu najseksepilnijeg muškarca svijeta. Seksepilom je Connery svakako odisao: još tijekom braka s Diane govorilo se da je bio u kraćim ili duljim vezama s glumicama Shelley Winters, Sylvijom Miles i Sue Lloyd, te s Claudine Auger, bivšom Miss Francuske koja mu je bila partnerica u “Operaciji Grom”. Micheline je bila posve svjesna toga za koga se udala.

- Kad sam upoznala Seana, znala sam da uzimam cijeli paket. Njega svi žele, a ja to moram prihvatiti i razumjeti - izjavila je jednom Micheline, koja je odlučila da je muža najbolje spriječiti u izvanbračnim izletima pa ga je redovito pratila na snimanjima i nije se libila upozoriti njegove filmske partnerice da se drže podalje.

Connery je ipak uspio nekoliko mjeseci biti u vezi s pjevačicom Lynsey de Paul, a izgleda i da je gotovo godinu dana bio s danskom dizajnericom Helle Bryn, koja je tvrdila da ju je glumac redovito posjećivao u njezinoj kući u Marbelli i vodio s njom ljubav, a onda odlazio na čaj sa ženom.

image
Pripisivale su mu se mnoge afere, među ostalima i s glumicom Claudine Auger.
AFP

Ljubavne avanture ipak su postale stvar prošlosti kad se Connery povukao u mirovinu 2003. nakon što je snimio nesretnu “Družbu pravih gentlemana”. Iako je priznao da uopće ne razumije o čemu se radi u scenariju, honorar od 17 milijuna dolara bio je primamljiv pa je ulogu prihvatio, ali onda požalio; rad na filmu bio je kaotičan i sukobljavao se s neiskusnim redateljem za kojeg je rekao da je lud.

- Dosta mi je idiota - ogorčeno je izjavio Connery i odlučio da više nikad neće stati pred kameru. Odluku je dijelom donio i zbog taštine jer mu više nisu nudili uloge muževnih junaka, nego djedova, a s tim se nije mogao pomiriti. Zaključio je kako mu je bolje da igra golf na Bahamima i gotovo da više i nije izlazio iz čuvanog kompleksa Lyford Cay, gdje je živio s Micheline. I gdje je i umro. Connery. Sean Connery.

Linker
20. travanj 2024 01:46