I STAS I STAV

Odlazak Jasne Mihalinac-Belobrk, legendarnog modela i it djevojke 70-ih

Prijatelji i poznanici se opraštaju od zagrebačke manekenke koja je obilježila modnu scenu sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Modnu scenu potresla je vijest da je Zagrepčanka Jasna Mihalinac-Belobrk, jedna od naših najpoznatijih manekenki 70-ih preminula od posljedica kratke bolesti. Uz Nušu Marović, Branku Habek, Mojcu Platner i Irenu Uhlbila je jedna od prvih manekenki u bivšoj državi koju je šira javnost poznavala po imenu i prezimenu.

Na ondašnjoj modnoj i medijskoj sceni nije bilo, kao danas, toliko časopisa koji su pratili modu, a Jasnu Mihalinac su prekrasan stas, duga plava kosa i velike oči svrstale su u prvu garnituru jugoslavenskih manekenki...

Agentica Tihana Harapin Zalepugin svoju je pokojnu prijateljicu titulirala kao modnu legendu, čija je pojava na pisti bila događaj. Poznavatelji prilika na sceni tvrde da ju je kamera obožavala te da je Jasna unatoč svemu tome ostala skromna i samozatajna, a nju i njenog supruga Stipu Belobrka smatrali su najljepšim parom iz vremena Modefesta. Jednu od najdražih i najljepših manekenki ‘stare garde‘ njezini prijatelji pamte kao damu koja je sjajno nosila ‘svoje godine‘.

image

Jasna u kampanji za Namu

PROMO

"Kad sam krenula u svijet manekenstva, Jasna Mihalinac i Branka Habek već su tada bile velike zvijezde. Premda sam bila mlada i neiskusna, odmah su me prihvatile, pomagale savjetima. Nosile smo revije po tadašnjoj Jugoslaviji, puno se radilo, a prijateljice smo ostale do danas. Jutros sam čula da je iznenada preminula i još sam u šoku", kazala nam je modna dizajnerica Loredana Bahorić, bivša manekenka i vlasnica brenda Charlie Designa.

image

arhivska fotografija
Jasna Mihalinec-Belobrk.
Foto: Berislava Picek/CROPIX

BERISLAVA PICEK CROPIX

Bivšu manekenku i uspješnu poslovnu ženu Branku Habek također je šokirao odlazak njezine prijateljice.

"Vidjele smo se nedavno, na jednom rođendanu. Prijateljice smo od mladosti, odradile smo stotine revija, a nakon završetka manekenske karijere, ostale smo prijateljice. Jasna je bila nesebična, svakom je rado pomogla. Divna osoba. Trenutno sam u Abu Dabiju, tu sam i dobila jutros vijest koju nitko nikad ne želi čuti. Još ne mogu vjerovati da je više nema", kratko je izjavila Branka Habek, dok je modna agentica Tihana Harapin Zalepugin kratko poručila da je Jasna uvijek bila elegantna i do zadnjeg trena se radovala životu.

Jasna Mihalinac-Belobrk bila je ‘it‘ djevojka 70-ih, čiji je sklad ljepote i osobnosti bio omiljen u medijima i miljeu ljudi koji su se bavili modom. O svojoj karijeri govorila je i za Extru.

"Bila su to drugačija vremena. Ekonomski procvat omogućio je na prostorima bivše Jugoslavije i prve modne iskorake, a ja sam već s 18 godina postala dio svega toga. Mislim da sam ljudima već bila dosadna jer sam bila sveprisutna. Zvali su me ‘vurica‘ zbog mojih velikih i izražajnih očiju i, iako je sigurno bilo ljepših djevojaka od mene, zbog očiju i izraza lica pamtim da su modne revije i sajmovi, razne reklame i spotovi koji su se tek počeli snimati, modni časopisi i ostali mediji redom tražili baš moj angažman", otkrila je tada.

image

arhivska fotografija
Jasna Mihalinec-Belobrk.
Foto: Berislava Picek/CROPIX

BERISLAVA PICEK CROPIX

O njenoj popularnosti svjedoče i novinski članci iz arhiva.

"Ove godine u Puli, na festivalu, fotoreporteri su najviše slikali Nedu Arnerić, Božidarku Frajt, Dunju Lango, Ružicu Sokić i Jasnu Mihalinac. Jasna je vodeća manekenka koja je debitirala u filmu ‘Poslijepodne jednog fazana‘ redatelja Marijana Arahnića, u kojem glume Rade Šerbedžija, Mile Rupčić, Igor Galo...", tako glasi reportaža s filmskog festivala u Puli 1972. godine. Naime, Jasna Mihalinec glumila je i u filmovima "U sukobu" te "Sumorna jesen".

Od nje se dirljivim riječima oprostila i Irinea Habek, poduzetnica i nekadašnja manekenka.

"Jedna od najbližih prijateljica i kolegica moje mame, manekenka stare garde. Prije samo tri mjeseca veselila se na rođendanu od moje mame, bila kao uvijek elegantna i prava dama, nosila svoje godine tako dobro, igrala tenis i uživala život u miru i skladu svog doma. I u sekundi ode. Iznenada. Jučer. Užasno tužno", napisala je Irinea Habek u svojoj objavi na Facebooku.

Linker
29. ožujak 2024 09:54