Obiteljska stvar

Od Splita do Abbey Roada: Upoznajte Splitterse, bend koji čine braća

Znaju se iz susjedstva i osnovne škole, a svoju hvaljenu pjesmu snimili su u londonskom studiju u kojem su stvarale brojne legende.

Simboličnog imena i specifičnog sastava, tako bi se mogao opisati mladi bend The Splitters, ova vesela četvorka dolazi iz Splita, a čine ju dva para braće - Josip i Petar Senta te Marko i Antonio Komić. Dečki su svojim pjesmama zapaženi na domaćim radio postajama i festivalima, a mogu se pohvaliti i albumom koji su snimili u legendarnom studiju Abbey Road u Londonu. Tamo su snimili i novu pjesmu Izgubljeni grad s kojom su nastupali na 69. izdanju Zagrebačkog festivala. Sve je počelo još u osnovnoj školi gdje su se povezala dva mlađa brata - Josip i Antonio.

"Mi smo susjedi svega nekoliko portuna i išli smo zajedno u osnovnu školu - Toni i ja, te smo tako i počeli svirati. U početku kao osnovnoškolac kroz priče u društvu shvatiš kakvu glazbu netko voli i sluša pa se povežeš već na tim osnovnim postavkama jer su dobre", ispričao nam je Josip Senta. On je s Antoniom, odnosno Tonijem tijekom srednje škole osnovao bend.

"Na kraju četvrtog srednje imali smo snimljen i prvi album na engleskom jeziku Love Sucks, a do tada su nam se već pridružila i starija braća Petar i Marko i od tada sviramo kao Splittersi", dodao je.

image

Splitski bend čine braća Senta i Komić

PRIVATNA ARHIVA

Nakon albuma na engleskom Love Sucks iz 2018. dvije godine kasnije izdali su album na hrvatskom i Izvedi me Van, ta im je promjena dobro sjela te su na našem jeziku odlučili nastaviti dalje, sada pripremaju i najnoviji album Role Filmova. "Svirati s bratom u bendu je najbolja stvar, prije svega najiskrenija - ne možeš lagati u emocijama, pretvarati se jer kritika se dobiva odmah bila ona dobra ili loša, uvijek znaš na čemu si. Naravno, nekad ne možeš odvojiti tu veliku povezanost od ‘posla‘ ili obveza kojih imamo prema radu pa on pati jer prelazimo jedni drugima preko puno stvari koje inače ne bi trpili da nismo braća", opisuje Josip kako taj obiteljsko - glazbeni odnos funkcionira kod njih.

Kada bi se morali usporediti s nekim poznatim obiteljskim bendovima jesu li bliže braći Gallagher iz Oasisa koji nakon kolosalne svađe komuniciraju isključivo preko odvjetnika i zabrana ili pak s mladim pop senzacijama Billie Eilish koja sve svoje hitove piše zajedno s bratom Finneasom O‘Connellom, Josip je odgovorio književnom dosjetkom. "Hmm Gallagheri ili Billie pa da parafraziramo Tolstoja mi smo nesretni na svoj način, a glazbeno smo sretniji iz godine u godinu, skupa se razvijamo, mijenjamo i rastemo sve bolje i kvalitetnije", našalio se glazbenik.

image

The Splitters na snimanju u Abbey Roadu

PRIVATNA ARHIVA
image

Bend ispred legendarnog studija

PRIVATNA ARHIVA

The Splitters su spremni na promociju svojih novih pjesama, među kojima je i ona snimljena u legendarnom studiju Abbey Road gdje su snimali i Beatlesi.

Tamo su došli na poziv mladog producenta Marka Mihaljevića koji je u to vrijeme završavao studij na njihovom Institutu. "Snimati u Abbey Roadu je odličan osjećaj, sam proces stvaranja je takav da osjećaš višu razinu jer dan prije dobiješ primjerice katalog instrumenata koji studio ima u posjedu. Zatim biraš koju ćeš električnu, klasičnu, bas gitaru ili što već trebaš. I to te čeka na dan snimanja u samom studiju. Naravno mi smo izabrali skoro sve što se nudilo", kroz smijeh je ispričao Josip.

image

The Splitters

BRUNO DOBROTA

"Sve nam se svidjelo i htjeli smo isprobati sve te vintage instrumente na kojima do tada nismo imali priliku svirati. Inače samo mjesto je živi muzej pa imaš poštovanja prema svemu što predstavlja taj studio zbog ljudi koji su tamo stvarali i snimali svoje trajne zapise pa nam je drago da smo i mi ostavili naš mali trag na tako velikom mjestu", zaključio je Josip Senta. Iduće tko može čuti ovu glazbenu braću su Riječani i njihovi gosti, jer će The Splitters 9. prosinca nastupati u Rijeci u Pogonu kulture, kažu, iskreno se vesele jer to će im biti prvi nastup u tom gradu.

Linker
14. travanj 2024 11:54