feljton Jessica Chastain

Od siromaštva do zvijezda: Nisu je zaustavili ni trauma iz djetinjstva, a neće ni brak s plemićem

Iako je imala teško djetinjstvo, jer majka ju je rodila kao tinejdžerica, oca je jedva poznavala, a kao curica je bila više gladna nego sita, zahvaljujući upornosti i talentu postala je jedna od najplaćenijih američkih glumica, udala se za talijanskog plemića i radi punom parom.

Borba za ženska prava izuzetno mi je važna. Strast i volja da učinim svijet ravnopravnijim vjerojatno proizlazi iz odrastanja u siromašnoj obitelji sa samohranom majkom. Na vlastitoj sam koži naučila koliko je truda potrebno da nadvladate prepreke ako ste rođeni u nepovlaštenoj obitelji i ako ste žena, rekla je američka glumica Jessica Chastain (44) u nedavnom intervjuu Gloriji, a za to da njena borba za ženska prava nije ostala na riječima - nego itekako to pokazuje i na djelu - dokaz je film “355” koji se upravo prikazuje u našim kinima.

Riječ je o špijunskom trileru u kojem svijet ne spašava James Bond ili neki drugi mačo akcijski junak, nego četiri vrhunske tajne agentice - uz Jessicu Chastain glume ih Diane Kruger, Penélope Cruz i Lupita Nyong’o. Jessica ga je i producirala te se kao producentica pobrinula da okruženje na setu bude poticajno za zaposlene majke, poput nje. Jedan trailer, naime, bio je rezerviran za djecu, tako da ih majke u filmskoj ekipi mogu dovesti sa sobom. Tamo je netko bio zadužen da pazi na njih, a majkama bi bilo lakše znajući da je njihovo dijete u blizini i da mogu biti s njim u pauzama snimanja te da, što je najvažnije, nisu prisiljene birati između karijere i roditeljstva.

"Sve ovo vrijeme mogli ste imati karijeru ili biti kućanica i brinuti se za obitelj. Muškarci su pak mogli imati oboje. Radili bi i predvečer se vratili kući, znajući da se žena za to vrijeme brinula za djecu. Vrijeme je da se to promijeni, da ni žene ne moraju birati između posla i majčinstva", objasnila je.

image

Za Gian Lucu Passi de Preposula, sina talijanskog grofa, udala se 2017.

BORDENAVE-MOREAU/BESTIMAGE/profimedia

Čitajte i: Život kao film: Aretha Franklin s 14 godina već je bila majka dvoje djece, no ni to nije stalo na put briljantnoj karijeri

Glumica tako odgaja i svoju djecu - trogodišnju Giuliettu, koju je 2018. rodila surogat-majka, i jednoipolgodišnju kćer čije ime još nije otkrila javnosti.

"Puno djece igra se akcijskim junacima ili barbikama i to je u redu, ali moja se djevojčica igra s figuricama stvarnih superjunakinja, poput potpredsjednice Kamale Harris, sutkinje Ruth Bader Ginsburg i senatorice Elizabeth Warren.."

Već ima impresivnu kolekciju. Jessica Chastain je poput tih uzora morala prevladati mnoge teškoće i predrasude da bi postala ono što jest - jedna od najcjenjenijih i najbolje plaćenih glumica svoje generacije. Zvijezda je filmova“Zero Dark Thirty”, za koji je dobila Zlatni globus, i “Tajni život kućnih pomoćnica” za koji je bila nominirana za Oscara, s kultnim redateljem Terrenceom Malikom snimila je “Drvo života”, junakinja je nadnaravnog trilera “Mama” koji je režirao Guillermo del Toro, velikih filmskih hitova “Interstellar” i “Marsovac”, hvaljenih “Prizora iz bračnog života”... U prošlom desetljeću uvrštena je na popis najutjecajnijih osoba na svijetu časopisa Time te se redovito pojavljuje na listama najljepših i najpoželjnijih žena u Hollywoodu.

"Nadam se da je to vidio i moj dečko iz srednje škole, koji me ostavio baš na Dan zaljubljenih", izjavila je tada.

image

Za ulogu u filmu ‘Tajni život kućnih pomoćnica’ bila je nominirana za Osca

DALE ROBINETTE/EVERETT/PROFIMEDIA

Čitajte i: Muza, seks simbol i ikona 20. stoljeća: Gubitak kćeri slomio ju je više od opake bolesti, no nije se predala!

Jessica Chastain rođena je u Sacramentu u Kaliforniji. Njezin otac Michael Monasterio bio je 20-godišnji rock bubnjar, a majka Jerri Chastain četiri godine mlađa prodavačica na uličnom štandu s brzom hranom. Roditelji su joj dobili još jedno dijete, kćer Juliet, a onda se razišli, pa Jessica nikada nije živjela s njim niti ga je kasnije poželjela upoznati. Djetinjstvo joj nije bilo lagodno. Majka je imala nekoliko veza, među njima i s jednim nasilnikom, rodila je još dvoje djece, no prije nego što se udala za vatrogasca Michaela Hasteyja, prvog muškarca u obitelji koji je Jessici pružio osjećaj sigurnosti, prolazili su teške dane.

"Jedan od maminih partnera ušao je u moju sobu i zgrabio odjeću koja je bila razbacana po podu. Htio je da je pospremim, a kad sam mu rekla da mi je vrati, opalio mi je šamar. Nisam uopće razmišljala, odmah sam ga opalila nogom iz sve snage u međunožje, tako da se srušio na pod. Pobjegla sam dok se situacija nije smiri, a iako mi nije bilo svejedno što će se dogoditi, istodobno sam bila i ponosna jer sam mu uzvratila.

Shvatila sam da ću se uvijek morati boriti za sebe. Dopustiš li nasilniku da te prestraši, postat ćeš njegova žrtva. A ako mu uzvratiš, dvaput će promisliti prije nego što ti ponovno naudi. Nasilnici su obično slabići i boje se snažnih osoba", prisjetila se kasnije te epizode.

image

Sa svojim tronožnim ljubimcem

HALL/PENA/PACIFIC COAST NEWS

Čitajte i: Ne ide sve uvijek kako želiš: Ona je najbolji dokaz da u životu možeš imati sve, a ipak biti nesretan

Majka je mnogo radila da bi prehranila djecu, ali novca uglavnom nije bilo dovoljno pa su često išli gladni na spavanje, a dogodilo se koji put da nisu imali ni za stanarinu, pa se obitelj selila iz jedne trošne kuće u drugu, uvijek u siromašnim četvrtima Sacramenta.

"Jednom sam došla kući, a stanodavac je baš stavljao novu bravu na našu kuću. Bilo mu je neugodno pa me pustio unutra da pokupim svoje stvari. Imala sam sreće, ali nije uvijek bilo tako", ispričala je Jessica Chastain.

No, nije sve bilo tako crno. Majka joj je bila brižna i brinula se za djecu, a imala je zaleđe i u baki Marilyn koja je često čuvala unuke. Malenu Jessicu vodila je i u kino, a jedan od filmova koji je s njom gledala pamti i danas - filmsku verziju mjuzikla Andrewa Lloyda Webbera i Tima Ricea “Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat” - zbog njega je odlučila da će postati glumica.

Do srednje škole Jessica je stasala u buntovnu, neprilagođenu djevojku, kojoj su se vršnjaci izrugivali zbog njenih pjegica, kratko ošišane crvene kose i vojničkih čizama koje je najčešće nosila. Njezina je reakcija bila očekivana - sve se više povlačila u sebe i markirala iz škole. No, dok su drugi tinejdžeri u parku pili jeftino vino, ona je čitala Shakespeareove drame. Maštajući o tome da jednog dana postane glumica, upisala je i tečaj plesa, na koji ju je najčešće vozila baka, a Jessica je zahvalna i humanitarnoj udruzi Planned Parenthood (Planirano roditeljstvo) koja je tinejdžericama u Kaliforniji dijelila sredstva za kontracepciju.

image

S Andrewom Garfieldom snimila je mini serijal ‘George and Tammy’ o poznatoj country pjevačici Tammy Wynette

SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Čitajte i: Mučna borba za život Michaela Schumachera: Bio je i ostao vjeran jednoj ženi, ali i adrenalinu

"Zbog njih sam postala prva djevojka u svojoj široj obitelji koja nije ostala u drugom stanju sa sedamnaest godina. Omogućili su mi da nastavim sanjati o ljepšoj budućnosti i da postignem nešto u životu. Tko zna kako bih završila da nije bilo njih", priznala je jednom.

Osim toga, jedina je u obitelji koja je nastavila sa školovanjem. Iako zbog prevelikog broja izostanaka iz škole nije maturirala, Jessica je uspjela upisati gradski koledž u Sacramentu, a poslije i Američku akademiju dramskih umjetnosti, gdje je i radila kako bi mogla plaćati školarinu. Ondje je nastupila u ulozi Julije u predstavi “Romeo i Julija” u San Franciscu i ta joj je uloga omogućila da dobije stipendiju za nastavak školovanja u prestižnoj školi Julliard u New Yorku, gdje je 2003. i diplomirala. Godinu ranije već je dobila prvu glumačku ponudu - da potpiše ugovor s agentom Johnom Wellsom koji ju je slao na audicije za televizijske serijale i filmove. Isprva su je svi odbijali, ne znajući što bi s njom.

image

U pandemiji je s Oscarom Isaacsom snimila Bergmanov remake ‘Prizori iz bračnog života’

SUPPLIED BY LMK/IPA/IPA/PROFIMEDIA

Čitajte i: Nekad je čistila kuće i konobarila da bi pomogla obitelji, a danas je Australka na vrhu Hollywooda

"Sve su druge djevojke bile preplanule plavokose mršavice, a ja sam bila crvenokosa, pjegava djevojka s oblinama. Govorili su mi da nisam dovoljno lijepa za televizijske uloge", ispričala je poslije Jessica.

Bilo je to doba kad je proživljavala teške trenutke, i to ne samo profesionalne.

Njena sestra Juliet, koja se dugo borila s ovisnošću, oduzela si je život očevom sačmaricom u dobi od samo 24 godine. Za razliku od Jessice, koja nije htjela čuti za njega, Juliet se, naime, s ocem bila zbližila i kod njega provela svoje posljednje dane.

"Njezina smrt potpuno me promijenila. Više mi ništa nije bilo važno. Shvatila sam koliko su gluma, filmovi, haljine i Oscari beznačajni", izjavila je prije nekoliko godina.

No, neobičnom igrom sudbine, baš u doba kad je tako razmišljala, počela se probijati kao glumica. Istina, bio je to tek skromni početak. Pojavila se u malim ulogama u serijalima “Hitna služba” i “Zakon i red”, ali je zato nastupala u kazalištu, brusila glumački zanat i čekala pravu šansu. Sreća joj se osmjehnula 2006. kad ju je primijetila Martha Keller i preporučila Alu Pacinu znajući da traži glumicu za ulogu Salome u predstavi “Wildeova Salome” koju je upravo postavljao u kazalištu Wadsworth u Los Angelesu. Nastup s Alom Pacinom preporuka je koja otvara mnoga vrata u Hollywoodu, pa je i Jessica Chastain počela dobivati manje uloge. Na jednoj premijeri upoznala je i redatelja Neda Bensona, s kojim je započela vezu - i snimila film “Nestanak Eleanor Rigby”. Hodali su do 2010., kada se njihova ljubav ugasila, pa su prekinuli bez gorčine i teških riječi. Sljedeća godina bila je najbolja dotad u glumičinom životu.

Snimila je film “Zero Dark Thirty” s redateljicom Kathryn Bigelow - još čuva njezinu glasovnu poruku da joj se javi radi uloge - a u kinima se počeo prikazivati i njezin ranije snimljeni film “Mama”. U jednom trenutku oba su ta filma bila na vrhu popisa najgledanijih u američkim kinima pa je Jessica Chastain postala prva holivudska glumica koja je to postigla. Uz profesionalni uspjeh, osmjehnula joj se sreća i u privatnom životu - u Milanu je na jednoj modnoj reviji upoznala muškarca koji je osvojio njeno srce.

image

Jessici i suprugu surogat-majka je rodila dvije djevojčice

STOIANOV/BACKGRID/BAC SPOT

Čitajte i: Daniel Craig i njegov gorko-slatki rastanak od Bonda: Uloga koja mu je promijenila život, donijela mu je i probleme

Menadžer u modnoj kući Moncler, Gian Luca Passi de Preposulo sin je talijanskog grofa, pripadnik stare i bogate plemićke obitelji koja ima posjede i spektakularnu baroknu vilu Tiepolo Passi, oslikanu freskama i okruženu velikim parkom s fontanama te kipovima, u mjestašcu Carbonera, oko pola sata vožnje automobilom od Venecije, dok u okolici obližnjeg Trevisa proizvode bijelo pjenušavo vino prosecco. Isprva su održavali interkontinentalnu vezu, pa bi on svako malo dolazio u New York ili bi ona pauze između snimanja filmova - nastojeći da ih bude što više - koristila da otputuje u Milano, sve dok se on nije preselio u Ameriku. U javnosti su se kao par prvi put pojavili 2013., na jednoj zabavi prije dodjele Oscara, a nekoliko godina kasnije zajedno su kupili veliki stan u New Yorku, u zgradi iz 19. stoljeća na južnom rubu Central parka, točno preko puta koncertne dvorane Carnegie. Stan ima tristotinjak kvadrata, visoke stropove, šest kamina i vitraje na prozorima - kao i svoju priču. U njemu je, naime, deset godina živio skladatelj i dirigent Leonard Bernstein. Tu je sa svojim partnerom Stephenom Sondheimom napisao i glasoviti mjuzikl “Priča sa zapadne strane”, koji je doživio već dvije ekranizacije.

Jessica Chastain u stan je dopremila omiljenu fotelju Lauren Bacall, nekadašnje prve dame starog Hollywooda, i restaurirani džuboks ROckOla iz 1954., s pločama svojih omiljenih pjevača - Patsy Cline, Elvisa Presleyja i Franka Sinatre – a posljednjih godina dodala im je i ploče country pjevačice Tammy Wynette, koju je nedavno glumila u mini serijalu “George and Tammy”. Među njima su i hitovi “Stand By Your Man” i “D-I-V- O-R-C-E”, u kojima je Tammy pjevala o svojoj ljubavi prema Georgeu Jonesu, s kojim je činila zlatni par američke country glazbe - dok se nisu rastali, naravno. Za razliku od Tammy i Georgea, Jessica Chastain nema razloga sumnjati u svoju vezu. Za šest godina mlađeg Gian Lucu udala se 2017., na imanju njegove obitelji u Carboneri. Pred oltar je stala u vjenčanici Givenchy, koju je za nju dizajnirao kreativni direktor te francuske modne kuće Riccardo Tisci, a među dvjestotinjak gostiju bile su i njene holivudske prijateljice, glumice Anne Hathaway i Emily Blunt. Jela za svadbeni banket bila su pripremljena u restoranu vile, poznatom po tome što kuhaju prema stoljećima starim receptima iz obiteljske kuharice grofova Passi de Preposulo. Za mladenku su, doduše, pripremljena posebna jela - jer je Jessica Chastain od 2007. veganka.

image

S Penelope Cruz, Lupitom Nyong'o i Diane Kruger u filmu o četiri vrhunske špijunke

UNIVERSAL PICTURES/MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Ne želim svojom prehranom sudjelovati u užasima kojima su podvrgnute životinje, objasnila je glumica koja je u svom domu udomila nekoliko mačaka i pasa, među ostalim i tronožnog psića kojem je dala ime Chaplin.

"Njega ne treba sažalijevati. Kad vidite koliko je sretan kad ga izvedem u šetnju po njujorškim ulicama te kako prilazi i igra se s drugim psima, shvatit ćete da uživa u životu bez obzira na svoj hendikep. Od njega i ljudi mogu mnogo toga naučiti", rekla je.

A što se tiče obiteljske sreće, glumica se ne može požaliti. U obitelji njenog muža, koja se u pisanim dokumentima prvi put spominje 973., nikada se nitko nije razveo. No, nije samo tradicija nešto na što se Jessica i Gian Luca oslanjaju - nego na svoju ljubav. Par je 2018. dobio kćerkicu Giuliettu, koju je rodila surogat-majka, a nakon dvije godine i drugo dijete. Glumica još nije otkrila ime djeteta, no zato je prošle godine u intervjuu Gloriji neočekivano otvoreno govorila o svojem braku, priznajući da je uz Gian Lucu postala napola Talijanka.

"Italija je moj drugi dom. Obožavam je. Nedavno smo tu proveli dva mjeseca i samo se odmarali i uživali u fantastičnoj hrani. Ni sama ne znam koliko sam jela s tjesteninom probala. Naravno, užitku nije odmogla ni činjenica da moj suprug ima vinograd i radi odličan prosecco", rekla je, otkrivajući i da su joj od holivudskih zabava draže obiteljske večere s mužem i djecom, da voli svirati ukulele te kuhati - toliko da je 2012. upisala napredni tečaj za chefa u kulinarskoj školi Natural Gourmet Institute u New Yorku, a najradije priprema juhe i variva.

"Izuzetno sam sretna što imam muža koji se veseli mojim uspjesima, baš kao što se i ja veselim njegovima. Uzbudljivo je biti u braku s osobom koja vas ne guši, nego vas, naprotiv, potiče da iskoristite svoj puni potencijal", rekla je tada.

A da kao glumica zaista iskorištava svoj glumački potencijal, Jessica Chastain pokazuje stalno. Samo je prošle godine, i to u jeku pandemije, snimila “Prizore iz bračnog života”, filmove “The Forgiven” s Ralphom Fiennesom i “The Eyes of Tammy Faye”. Sada je pak možemo vidjeti u filmu “355”, uskoro i u drami “The Good Nurse”, a već se priprema i za novu ulogu - u znanstveno-fantastičnom trileru “The Division”, u kojem će glumiti uz Jakea Gyllenhaala.


Jessica Chastain u Hollywoodu je poznata po tome što se za zahtjevne uloge kompleksnih likova, kakve najčešće glumi, priprema dugo i temeljito. Za ulogu u ‘Tajnom životu kućnih pomoćnica’ natukla je nekoliko kilograma jedući velike količine sladoleda od soje, a provela je i nekoliko mjeseci u mjestašcu u Tennesseeju kako bi usvojila južnjački naglasak. Za film ‘Drvo života’ pripremala se tako što je počela meditirati i slušati Mozarta te provodila sate u Muzeju Metropolitan ispred portreta Djevice Marije - jer je smatrala da će je to nadahnuti, a za ‘Lawless’, čija se radnja događa tridesetih godina prošlog stoljeća, prije snimanja je mjesecima nosila neudobno rublje iz toga vremena... Kad je prihvatila ulogu agentice izraelske tajne službe u filmu ‘Dug’, učila je njemački jezik i borilačku vještinu krav maga te gledala dokumentarce o nacističkim zločincima, pa nije čudno što nakon toliko iscrpljujućih uloga ponekad poželi i neku lakšu. Posudila je glas liku u dugometražnom crtiću ‘Madagaskar’, pojavila se u videospotu za pjesmu ‘Family Feud’ Jay-Z-ja i uživala na setu filma ‘Lovac i ledena kraljica’, u kojem je glumila s Chrisom Hemsworthom i svojom dobrom prijateljicom Charlize Theron...

Linker
18. travanj 2024 12:34