Dražen Petrović

 HRVATSKI AUDIOVIZUALNI CENTAR (HAVC) /FACEBOOK
Inspirativna priča

Objavljen prvi teaser za film o košarkaškom velikanu Draženu Petroviću u kojem važnu ulogu ima i Zrinka Cvitešić

Premijera igranog filma o košarkaškom Mozartu očekuje se na jesen, a redatelj Danilo Šerbedžija glavnu ulogu dodijelio je Domagoju Nižiću, dok njegovu majku Biserku igra naša proslavljena glumica s inozemnom karijerom.

Premijera igranog filma o košarkaškom Mozartu očekuje se na jesen, a redatelj Danilo Šerbedžija glavnu ulogu dodijelio je Domagoju Nižiću, dok njegovu majku Biserku igra naša proslavljena glumica s inozemnom karijerom.

Premijera dugometražnog igranog filma "Dražen" o legendarnom košarkaškom Mozartu i nikad prežaljenom sportskom velikanu Draženu Petroviću očekuje se ove jeseni, a oduševljene reakcije popratile su njegov prvi službeni teaser. Film redatelja Danila Šerbedžije nastao je prema scenariju Ivana Turkovića-Krnjaka i prati Draženov život od djetinjstva u Šibeniku do tragične pogibije u automobilskoj nesreći 1993. Ideja za film počela se razvijati prije sedam godina inicijativom producenata Ljube Zdjelarevića i Ivora Šibera, obojice velikih fanova košarke i Dražena Petrovića, koji su dobili veliku podršku obitelji Petrović, posebno Draženove majke Biserke Petrović kojoj se scenarij izuzetno svidio. Nakon iscrpne pripreme projekta, prva klapa pala je lani, a snimalo se na autentičnim lokacijama u Šibeniku, Zagrebu, New Jerseyju i New Yorku.

image

Domagoj Nižić

Press

"Nadam se da će ova najava publiku dodatno potaknuti da dođe u kina i pogleda film. Mislim da smo napravili dobar posao i da ćemo svi zajedno uživati u još jednom sjećanju na Dražena," rekao je glavni glumac Domagoj Nižić, koji igra filmskog Dražena, a njegove roditelje igraju Zrinka Cvitešić i Dragan Mićunović. Zrinka se nedavno u razgovoru za Gloriju prisjetila da je kao mlada djevojka obožavala postere s fotografijama svojih sportskih uzora.

image

Zrinka Cvitešić i Dragan Mićanović u filmu glume Draženove roditelje Biserku i Jovana Jolu Petrovića

MARKO TODOROV CROPIX

"Jednom sam s prijateljima hodala Karlovcem i sjećam se da smo naletjele na plakat s Draženovim licem. Bio mi je jako zgodan i pamtim taj mladalački ushit", izjavila je Cvitešić. Nakon tragedije u lipnju 1993., kad je Dražen u prometnoj nesreći izgubio život, zahvaljujući njegovoj majci Biserki nije izblijedjelo sjećanje na njegov lik i djelo.

"Kad sam krenula u realizaciju Draženovog Muzeja, napadali su me sa svih strana, da prezentiram i ističem sebe... Meni to nikad nije bilo na pameti, jer mi ne treba takva prezentacija. Ja sam rodila i odgojila Dražena i Acu i to nitko ne može poreći, to je moja najveća prezentacija. Ali, htjela sam da Draženova košarkaška povijest ostane zabilježena za druge mlade buduće košarkaše, da vide da se radom i upornošću može ostvariti i ono što se u početku čini nezamislivim. Mislim da sam uspjela i sigurna sam da bi Dražen bio ponosan", izjavila je Biserka Petrović.

image

Glavni glumac Domagoj Nižić s Ljubom Zdjelarevićem i Ivorom Šiberom

RONALD GORŠIĆ CROPIX

"Kad sam upoznala gospođu Biserku, shvatila sam da se u njenom lijepom šibenskom osjeća i govor iz njenih rodnih, nedalekih Bilica. A najviše posla, ipak, ima moja šminka jer je gospođa Biserka prvo bila tamna, pa crvenokosa, a potom plavokosa, kako je javnost danas poznaje. Ipak, najmanje su bitne naše maske, priča je najvažnija. Ta dobra priča može utjecati na misaonu i životnu transformaciju nekom klincu, kojeg će možda baš ovaj film motivirati da preuzme kontrolu nad svojim snovima i krene ih realizirati, bap kao što je to napravio Dražen", kaže Zrinka.

Film je nastao u produkciji zagrebačke produkcijske kuće Kinoteka, uz koprodukciju sa slovenskom kućom December i srpskim Living Pictures, a podržali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar i Filmski centar Srbije.

image

Glumac Domagoj Nizić

BORIS KOVAČEV CROPIX
Linker
31. kolovoz 2024 09:51