Život na vagi

Obitelj mu je najbolja terapija: Edo je trenirao naše najpoznatije zvijezde, ali supruga se još ‘ne da‘

Mnogima omiljeni domaći trener za magazin Gloria otkrio je kako se nosio s dugom razdvojenosti od tri najdraže žene u svom životu, što je to čime ga je supruga osvojila, kako je završio u svijetu sporta i što bi savjetovao svima koji brinu o svom zdravlju.

Zagrebački kineziolog Edin Mehmedović (39) i sam se suočio s brojnim iskušenjima kao jedan od trenera u emisiji “Život na vagi”. Jer ne samo da je kandidatima RTL-ova showa pomagao da smršave i steknu zdrave životne navike već je mora izdržati i troipolmjesečnu razdvojenost od tri najdraže žene: supruge Petre (36) te kćeri Linde (7) i Lorene (5). Edo, kako mu je nadimak, u motivaciji natjecatelja trebao je biti i psiholog, a kako je njegova supruga nakon diplome iz francuskog i portugalskog jezika postala edukantica iz gestalt psihoterapije, mobiteli su im za vrijeme trajanja showa bili užareni od razgovora.

- Iako me sudjelovanje u “Životu na vagi” neizmjerno veseli, znalo je biti emotivno iscrpljujuće. Živimo s kandidatima 24 sata dnevno, prolazimo razne izazove i vežemo se jedni uz druge. Najteže mi je bilo kad netko mo­­­­ra napustiti show. A kad se toliko dajem i trošim, potreban mi je svojevrsni filtar, nešto što će mi pomoći da neke stvari izbacim iz sebe. Tjelesna aktivnost mi je oduvijek najbolji ispušni ventil, a tijekom snimanja i telefonska terapija s Petrom. Njeni savjeti kako pristupiti kandidatu i razgovori u kojima pretresamo određene situacije doista mi mnogo znače - govori Edin za magazin Gloria, dodajući kako ga supruga zapravo potiče da sluša sebe i vjeruje u ono što radi ako misli da to ima smisla.

image
Edin i supruga Petra u braku su od 2013.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Edin, po struci magistar kineziologije, još je tijekom studija počeo raditi kao osobni trener pa zna kako pristupiti vježbaču, pogotovo jer su među njegovim klijentima bili i visoki politički i pravosudni dužnosnici. Trenirao je i Lejlu i Tarika Filipovića, Ninu Badrić i Severinu, a odnedavno radi s Marijanom Batinić, čije je majčinstvo razlog što nije vodila ovogodišnji “Život na vagi”.

'Bilo mi je to jedno od najljepših iskustava u životu. Čuvao sam, uspavljivao i mijenjao pelene našoj djevojčici, a na dojenje sam je vodio mami na posao', Edo o svom porodiljnom dopustu.

- Počeli smo trenirati prije mjesec dana, nalazimo se četiri puta tjedno, a s obzirom na to da je nedavno rodila, glavni cilj nam je da joj podignemo razinu energije i dovedemo u formu - objašnjava Edo, koji želi što više vremena provoditi sa svojim djevojčicama pa privatne treninge odrađuje kad su u školi i vrtiću. Jedino supruzi ne uspijeva biti osobni trener. Ona voli tjelovježbu, no umjesto nadzora i vježbi s opterećenjem preferira jogu i trčanje. Nekad je plesala jazz dance, a kako je članica ansambla Kelkope bila i Edinova kolegica iz fitness centra, preko nje je upoznao buduću suprugu. Bilo je to 2007., na njezinoj kućnoj zabavi za Halloween.

Ljubav iz prijateljstva

- Ponadala sam se da će biti žensko druženje, no došli su i dečki, među kojima je bio i Edo. S moje strane to nije bila ljubav na prvi pogled, ali s njegove očito jest kad je tražio moj broj telefona - iako me nije odmah nazvao. Ipak, bili smo dio istog društva i iz prijateljstva se godinu dana kasnije razvila ljubav, prisjeća se Petra, dodajući kako su se ona i Edin vjenčali 2013., nakon što je rođena njihova prva kćerkica Linda. Kako je u to vrijeme Petra Mehmedović počela graditi karijeru u odjelu prodaje jedne IT kompanije, Edo je uzeo porodiljni dopust.

image
Edin sa svoje tri cure - suprugom Petrom i kćerima Lindom i Lorenom.
PRIVANI ALBUM

- Bilo mi je to jedno od najljepših iskustava u životu. Čuvao sam, uspavljivao i mijenjao pelene našoj djevojčici, a na dojenje sam je vodio mami na posao. Nije mi bio problem ni kuhati jer je to nešto što me opušta i gdje se mogu kreativno izraziti. Sam smišljam neka jela, uvijek bez recepta, a preferiram mediteransku kuhinju. Lani sam, primjerice, u Crikvenici jeo odličnu tjesteninu s plodovima mora pa sam pripremio svoju verziju pašte sa sipinim crnilom - kaže Edo, koji zna napraviti i odličan sushi te rebrica s BBQ umakom.

'Oduvijek sam maštao da budem profesor tjelesnog. To sam u prvom razredu osnovne škole i napisao u sastavku na temu što ću biti kad odrastem', kazao je Edo.

Trudi se da mu prehrana bude balansirana te i kćerima nastoji usaditi zdrave navike, no ne uskraćuje im čokoladu. Najdraža grešna namirnica njegove supruge je čips, a on nakon svakog obroka ima potrebu za nečim slatkim pa teško kaže “ne” slasticama kao što su kremšnite, torta od sira i ledeni vjetar. Kao klinac je još više bio izložen slatkim porocima jer je njegova mama Helena radila u tvornici slatkiša, a tata Alija u tvornici gaziranih pića. No, Edo, koji je kao jedinac odrastao u zagrebačkoj četvrti Dugave, uvijek je bio živahan dječak pa nije imao problema sa suvišnim kilogramima. Već u četvrtom razredu počeo je trenirati rukomet, koji u trećoj ligi igra i danas, a nije ga pokolebalo ni to što mu je mama govorila da će si na sportu polomiti noge. Željela je da bude stručnjak za elektrotehniku i računarstvo, smatrajući da je to zanimanje budućnosti.

Posao iz snova

- Ali ne za mene. Upisao sam srednju školu za elektrotehničara, no oduvijek sam maštao da budem profesor tjelesnog. To sam u prvom razredu osnovne škole i napisao u sastavku na temu što ću biti kad odrastem. Prvi posao mi je bio u fitness centru u hotelu Esplanade, a potom sam se zaposlio u većoj teretani i tu naučio mnoge korisne stvari od jedne švedske trenerice - prisjeća se Edin, čiji su najdraži rekvizit TRX trake s kojima se može odraditi trening cijelog tijela. Trener u “Životu na vagi” postao je lani, na snimanju četvrte sezone, a angažman je dobio slučajno.

image
Voditeljica Marijana Batinić uz Edinovu pomoć nakon rođenja kćerkice redovito vježba.
PROMO

- Jedna moja kolegica je bila na castingu i pitala producente: “Jeste li zvali Edu?”. Pitali su tko je to, a ona im je rekla - vaš budući trener. Kad sam nakon toga dobio poziv za audiciju mislio sam da me netko zafrkava i htio prekinuti vezu, no ponuda je bila ozbiljna. Nisam imao strah pred kamerama i od prvog dana sam bio opušten pa je vjerojatno to presudilo što su me izabrali - govori Edo, sretan što može pomoći osobama s prekomjernom tjelesnom težinom. Smatra da su se mnogi doveli u to stanje zbog teških životnih prilika s kojima se nisu znali nositi i da im je prejedanje bilo utjeha.

- Natjecatelji koji dolaze u show prođu temeljitu liječničku obradu i zato mislim da mogu odraditi mnogo više nego što misle. Pogotovo ako to žele srcem i dušom. Kolegica Maja Ćustić i ja smo moderatori opterećenja i intenziteta, no najvažnije je da se oni sami ne podcjenjuju i da osjete kako ih problem s tjelesnom težinom ne ograničava - objašnjava Edin Mehmedović čiji je cilj i da natjecateljima ojača volju i samopouzdanje. A kad bi kao stručnjak morao dati neki savjet ljudima, bilo bi to - hodajte!

Linker
16. travanj 2024 12:55