Privatni album/Matej Dokić/Instagram
LEONA, ŽANAMARI, SANJA, JELENA...

O svojoj borbi s bolešću govore javno: Ovisnost o tabletama do kraja života

Mala žlijezda, veliki problemi - bio bi najjednostavniji opis štitnjače s čijim se poremećajem u svijetu bori 300 tisuća ljudi, a broj je vjerojatno i veći jer su brojni oni koji ne prepoznaju simptome i nemaju dijagnozu. Kako bi povećale svijest o važnosti kontrole štitnjače, brojne su Hrvatice progovorile o svojoj borbi s njom.

Za probleme sa štitnjačom, žlijezdom koja izgleda poput leptira, većinom su krivi stres i užurbani život. Iako ima samo desetak grama, ona regulira naš metabolizam, a njezin slabiji rad izaziva umor, depresiju, probleme s kosom i noktima i naglo debljanje, dok njezin ubrzani rad prekomjerno potiče metabolizam pa naglo mršavimo. Ipak, simptomi su često atipični, a još češće ih pripisujemo privremenim problemima pa ne reagiramo na vrijeme. Upravo kako bi upozorile na takve stvari, brojne su Hrvatice - naime, štitnjača u većem postotku pogađa žene - progovorile o svojim problemima s tom leptirastom žlijezdom i otvoreno priznale kako su dugo ignorirale simptome.

Sanja Mikleušević Pavić

Kako je nedavno ispričala u intervjuu za magazin Gloria, voditeljica Sanja Mikleušević Pavić (47) za karcinom štitnjače saznala je sasvim slučajno prije tri godine, ali je sve do prije tri mjeseca odgađala operaciju. U međuvremenu se pokušala liječiti alternativnim metodama, čime je hormone štitnjače dovela u ravnotežu, ali primarna bolest i dalje je bila tu. Nakon što joj je štitnjača postala trostruko veća od normalne i počela pritiskati dušnik i otežavati disanje, Sanja se podvrgnula operaciji kojom joj je odstranjena štitnjača.

- Smirivalo me to što sve relevantne statistike i istraživanja kažu da ako trebaš ikada oboljeti od karcinoma, najbolje je da bude na štitnjači - otkrila nam je Sanja koja je sada, napokon, počela sebe stavljati na prvo mjesto i pustila malo da drugi brinu o njoj.

Matej Dokić

Mirna Maras Batinić

Problemi sa štitnjačom nisu zaobišli ni HTV-ovu voditeljicu Mirnu Maras Batinić koja je u travnju ove godine morala u potpunosti odstraniti žlijezdu i tada naglasila kako tek kada nam je narušeno, shvatimo koliko je zdravlje dragocjeno. 'Nismo ni svjesni koliko divne doktore i sestre imamo, treba ih čuvati', rekla je nakon operacije Mirna koja se zahvalila odjelu kirurgije glave i vrata u Vinogradskoj bolnici, a posebno doktoru Alanu Peganu.

Mirna Maras Batinić Instagram

Žanamari Perčić

Pjevačica Žanamari Perčić svoje je putovanje s problematičnom štitnjačom započela još kao tinejdžerica. Naime, njoj je još s 15 godina odstranjena žlijezda i od tada pije sintetički hormon koji inače štitnjača luči. Ipak, svejedno je u trudnoći, prije četiri godine, osjetila probleme: udebljala se čak 26 kilograma, ali tek ju je opadanje kose i trepavica natjeralo da posumnja da se radi o nečem ozbiljnijem i da to ne može pripisati samo blaženom stanju, već treba prilagoditi terapiju jer hormoni tada jako variraju.

Instagram

Jelena Rozga

U nedavnom je razgovoru za Gloria.hr pjevačica Jelena Rozga priznala kako svako jutro najprije posegne za tabletama. Radi se o hormonskoj terapiji koju već deset godina svakodnevno uzima zbog problema sa štitnjačom. Smatra kako se iza poremećaja skriva, između ostalog, visoka razina stresa, a kod nje je problem i to što je veliki emotivac, što nije dobro kada si, kako kaže, dio estrade.

Zagreb, 181018.
Preradoviceva 20.
Svecano otvorenje klinike za ayurvedsku medicinu, Ayurveda Health Balance Centar.
Na fotografiji: Jelena Rozga.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / Hanza Media

Vera Zima

- Na štitnjaču ni ne pomislimo dok nam ne počne stvarati probleme. Govorim to iz vlastitog iskustva. Ja, naime, nisam znala prepoznati simptome iako sam imala ozbiljnih zdravstvenih problema, a što je još gore, odlagala sam odlazak liječniku. Što je, kako su mi kasnije objasnili, moglo kobno završiti – ispričala je zagrebačka glumica Vera Zima prije deset godina nakon što joj je 2007., u posljednji čas, odstranjena bolesna štitnjača. Simptome koje joj je štitnjača odašiljala, pripisivala je stresu, umoru, napetosti i iscrpljenosti, a dugo se uvjeravala kako su prekomjerno znojenje, nemiri i lupanje srca "normalni" za klimakterij i ambicioznu glumicu koja mnogo radi.

- Liječnik mi je, kao laiku, objasnio da me štitnjača štitila dok sam s njom bila u skladu, a kad to više nisam bila, osvetila mi se i debelo me oštetila. Doživjela sam, kako mi je rekao, plamteću upalu, a prekomjerno lučenje hormona dosegnulo je "plafon", od čega se umire. I čudio se kako sam uopće disala i živjela s tako bolesnom žlijezdom - ispričala je tada Vera Zima.

Zagreb, 160916.
Kazaliste Gavella, premijera predstave Gospodja Bovary Ivane Sajko prema Gustaveu Flaubertu, u reziji Sase Bozica.
Na fotografiji: Vera Zima s prijateljicom.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / Hanza Media
Glumica Vera Zima s prijateljicom

Leona Paraminski

– Imala sam problema sa štitnjačom. To sam otkrila 2007. godine, kad sam zbog kredita za stan morala otvoriti policu životnog osiguranja i otići na sistematski pregled. Tako da me u zdravstvenom smisli taj kredit spasio. Liječnik mi je dijagnosticirao Hashimotov tireoiditis, odnosno hipotireozu, autoimunu bolest u kojoj se moja štitnjača brani kao da je netko napada - ispričala je glumica Leona Paraminski i dodala kako su jedine teškoće koje je osjetila bile nakupljanje tekućine u tijelu, umor i bezvoljnost. Ona je također na terapiji tabletama i mora redovito odlazi na kontrole, ali ponovno je puna energije.

Spica / Zagreb 20.06.2018. / foto: Davor Matota / Leona Paraminski
foto: Davor Matota

Daria Lorenci Flatz

Glumica Daria Lorenci Flatz prošle je godine u intervjuu za magazin Gloria otkrila da se na vlastitoj koži uvjerila da se mora više paziti i odmarati jer se iscrpljenost i stres plaćaju zdravljem.

- S blizancima se godinama nisam pošteno naspavala, a uz to sam se, kad im je bila godina i pol, vratila u kazalište i te sezone radila na četiri predstave. Kombinacija privatnog i poslovnog stresa rezultirala je kroničnim umorom, malaksalošću, usporenošću, razdražljivosti, nemirom, bolovima u mišićima... To su tipični simptomi pa je mojoj doktorici već nakon prvog razgovora sve bilo jasno. I utješila me riječima da sam sada prava zvijezda jer je poremećaj rada štitnjače dokaz da sam se pretrgnula da dođem do tog statusa - ispričala nam je tada Daria Lorenci Flatz i dodala kako štitnjaču nije morala odstraniti, ali će do kraja života biti na nadomjesnoj terapiji.

Davor Matota
Daria Lorenci Flatz i suprug Emil Flatz

Sanja Jovanović

- Udebljala sam se osam kilograma i htjela sam smršaviti. Jela sam samo voće, povrće i ribu, što bi uvijek upalilo, ali tada nisam izgubila ni deku. Nisu pomagali ni treninzi. Prije bih izgubila i do sedam kilograma nakon otplivanih 17 kilometara, ali jedva da sam izgubila i 500 grama. To me je izbezumljivalo. Prijatelji su mi govorili da možda imam problema sa štitnjačom, ali nekako sam to gurala u drugi plan. Nisam, naime, vjerovala da mi štitnjača može stvarati tolike nevolje - ispričala je plivačica Sanja Jovanović kojoj je štitnjača lučila premalo hormona.

Zagreb, 210713.
Otvoreni bazen Mladost.
Na otvorenom bazenu Mladost na Savi od 20. do 23.07.2013. odrzava se Prvenstvo Hrvatske u plivanju.
Na fotografiji: Sanja Jovanovic.
Foto: Nenad Dugi / CROPIX
Nenad Dugi / Hanza Media

Ivana Habazin

Nakon što je najboljoj hrvatskoj boksačici Ivani Habazin dijagnosticirana hipertireoza, poremećaj prekomjernog lučenja hormona štitnjače, prošlog je ožujka 2017. operirana u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica. Da nešto nije u redu shvatila je kada je nakon napornih treninga bila fizički sve lošija, a zbog loših nalaza odlučila se za operaciju, istu onu koju su prošle jedne od najboljih hrvatskih sportašica - Janica Kostelić i Blanka Vlašić.

Ivana Habazin sa osvojenim pojasom svjestske prvakinje po IBO verziji u srednjoj kategoriji
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 200318
Matej Dokić / Hanza Media

Janica Kostelić

Trostrukoj olimpijskoj pobjednici i dvostrukoj svjetskoj prvakinji u skijanju, Janici Kostelić, štitnjača je odstranjena još prije 14 godina. Njezina žlijezda je lučila previše hormona, a sada svakodnevno mora uzimati supstitut kako bi ih se stvaralo dovoljno. Prije nekoliko godina izjavila je da se "prosvijetlila otkad su joj izvadili štitnjaču".

Zagreb, 111115.
Radnicka cesta 52.
Janica Kostelic, bivsa alpska skijasica, osvjacica cetiri zlatne i dvije srebrne olimpijske medalje.
Na fotografiji: 
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / Hanza Media
Janica Kostelić uskoro će postati majka

Blanka Vlašić

Jednaki problem imala je i atletičarka Blanka Vlašić, kod koje su se javili tipični sindromi - nemir, dekoncentracija, a s vremenom i bol u koljenima. Prve simptome primijetila je nakon Olimpijskih igara u Ateni 2004. godine, ali kako joj terapija lijekovima nije omogućavala da nastavi s treninzima - brže bi se umarala i sporije oporavljala od njih - sve je odlučila riješiti operativnim zahvatom 2005. godine. Blanka je priznala kako joj se najteže bilo nositi s jakim promjenama raspoloženja, a smatra kako se kod nje radilo o genetskoj predispoziciji, dok je stres, kakav svi sportaši osjete, bio samo okidač.

Split, 231018. 
U nadbiskupijskom sjemenistu odrzan je prvi biblijski susret za odrasle pod nazivom Susret u Rijeci, voditelji susreta su Blanka Vlasic i fra Ante Vuckovic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Čizmić / Hanza Media

Linker
16. travanj 2024 11:32