SWARM

Nova zvijezda obitelji: Malia Obama priprema se za režiranje svog prvog filma

Starija kći bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, mogla bi uskoro zasjeniti svoga oca i majku: diplomirala je na prestižnom Harvardu, uskoro će režirati svoj prvi film, a talent brusi pod palicom Donalda Glovera - autora popularnog serijala "Atlanta".

Bivši američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle ne moraju se brinuti da im se kćeri Sasha i Malia neće snaći u životu. Mlađa je odlična studentica na Sveučilištu južne Kalifornije, a starija je ovih dana dobila priliku režirati svoj prvi film, za producentsku kompaniju Gilga koju je nedavno osnovao Donald Glover, glumac, scenarist, tvorac televizijske serije "Atlanta", ujedno i uspješan reper koji snima albume i nastupa pod pseudonimom Childish Gambino.

image

Malia s ocem, bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom i majkom Michelle Obama

MANDEL NGAN AFP

"Rekao sam joj da ima samo jednu priliku jer ako joj prvi film bude loš, svi će je pamtiti po njemu, pa će joj to upropastiti karijeru," kaže Donald Glover, dodajući kako se ne boji za Maliju jer ima povjerenja u njezin talent i zna koliko je sposobna te tako odmah dao na znanje da u njenom slučaju nema ni govora o nepotizmu, nego samo i jedino - o meritokraciji.

"Nismo joj gledali kroz prste zato što je kći bivšeg predsjednika. Nije bilo ni potrebno jer je ona jako cool," tvrdi Glover.

Uostalom, Malia je već nekoliko puta pokazala da nije samo slučajna prolaznica u filmskom svijetu. Još dok je bila u privatnoj srednjoj školi Sidwell Friends, koju su pohađali Chelsea Clinton i unuci sadašnjeg američkog predsjednika Bidena, tijekom praznika je radila kao pripravnica u televizijskim studijima u New Yorku i u Los Angelesu, među ostalim na setu serije "Extant" s Halle Berry u glavnoj ulozi te s ekipom serije "Djevojke". Uz to je stažirala u američkoj ambasadi u Madridu, zatim je 2016. tijekom ljeta volontirala u humanitarnim akcijama u Liberiji, a potom u Maroku bila gošća na skupu za promicanje obrazovanja djevojaka, na kojem su sudjelovale i glumice Freida Pinto i Meryl Streep. Nakon srednje škole uzela je godinu dana pauze prije nego što se upisala na Harvard, pa je tijekom ljeta stažirala na setu serije "Djevojke" i u producentskoj kući Harveyja Weinsteina, gdje nije odlazila po kave, nego joj je zadatak bio da čita pristigle scenarije i procjenjuje koji se od njih isplati proslijediti na daljnje razmatranje.

Naravno, bilo je to nekoliko mjeseci prije nego što se doznalo da je Weinstein serijski seksualni napasnik, pa je on nakon izbijanja skandala izbačen iz vlastite tvrtke, a Malia je prekinula stažiranje i pripremala se za prvu godinu studija - a da nikada od njega nije dobila honorar jer joj je, kao i mnogim, puno poznatijim imenima iz svijeta filma ostao dužan.

image

Redatelj, glumac i glazbenik Donald Glover

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDIT DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDIT

Na Harvardu je slušala predavanja o vizualnim umjetnostima i zaštiti okoliša. Nakon što je diplomirala, priključila se scenarističkoj ekipi televizijske serije "Swarm" koju su zajedno kreirali Donald Glover i Janine Nabers. U međuvremenu je prekinula vezu s Roryjem Farquharsonom, britanskim studentom prava na Harvardu, te od ljeta prošle godine hoda s Dawitom Eklundom (33), D.J.-em etiopskih korijena, no nejasno je žive li zajedno ili se viđaju samo povremeno jer oboje grade svoje karijere na različitim krajevima Amerike - on u Los Angelesu, a ona na Istočnoj obali. "Swarm" se, primjerice, snimao u Atlanti, a Malia je bila jedan od bitnih kotačića u scenarističkom odjelu serije.

"Donald stalno govori kako je u ekipi važno imati ljude s različitim gledištima. A Malia definitivno na svijet gleda iz jedinstvene perspektive. Zato smo je i pozvali da radi s nama. Samo dok smo slušali njezine priče dobili smo mnoštvo ideja," kaže Stephen Glover, Donaldov brat, koji je također bio dio ekipe serije "Swarm".

Malia Obama je s Janine Nabers napisala scenarij za petu epizodu "Girl Bye" i impresionirala svoju stariju kolegicu. "Ima nevjerojatne, ludo zabavne ideje. Nevjerojatna je scenaristica, potpuno posvećena zanatu i zaista je dala veliki doprinos seriji," kaže Janine Nabers. I ona tvrdi isto što i Donald Glover: da je Malia Obama zaista zaslužila dobiti priliku da se okuša kao redateljica, pa makar i kratkog filma.

Linker
23. travanj 2024 16:05