CRNO NA BIJELOM

Nova noćna mora za kraljevsku obitelj: Hoće li progovoriti žrtva seksualnog zlostavljanja?

Virginia Giuffre koja je princa Andrewa optužila za seksualno napastvovanje maloljetnice, a s njim se lani nagodila za milijunski iznos, sad planira - autobiografiju.

Bura oko "Rezerve" prvog dijela memoara princa Harryja još se nije stišala, a britanskoj kraljevskoj obitelji prijeti novi potres. Naime, u knjižare ove godine stižu memoari američke aktivistice Virginije Giuffre, koja je u izvansudskoj nagodbi obeštećena s 12 milijuna dolara da povuče tužbu protiv princa Andrewa zbog pedofilije i seksualnog napastovanja maloljetnice.

Premda mlađi brat britanskog monarha Charlesa III. nikad nije priznao krivnju, već je poricao sve optužbe, njegovo će se ime zauvijek pamtiti kao ime čovjeka koji je kao malo tko u novijoj britanskoj povijesti osramotio kraljevsku obitelj.

Jer je nedvojbeno bio povezan s mrežom osuđenog američkog zlostavljača Jeffreyja Epsteina, koji je u ljeto 2019. počinio samoubojstvo iza rešetaka njujorškog istražnog zatvora Metropolitan, te njegove suradnice Ghislaine Maxwell, koja služi svoju dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu na Floridi.

image

Inkriminirajuća fotografija princa Andrewa s maloljetnom Virginijom Roberts Giuffre snimljena je u ožujku 2001. u Londonu

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Prema nagodbi s princom Andrewom, Virginia Giuffre se, kako tvrde upućeni izvori, navodno obvezala na minimalno dvanaest mjeseci medijske šutnje, a taj rok ističe u veljači ove godine.

U međuvremenu je svoja sjećanja, koja je odavno skicirala, odlučila definitivno staviti na papir i objaviti, jer su književni nakladnici procijenili da bi njezina autobiografija mogla biti nova zlatna koka i jedan od najprodavanijih publicističkih naslova godine. Kao datum njezina izlaska spominje se upravo svibanj, kad će sve oči biti uprte u London i Buckinghamsku palaču zbog krunidbe britanskog monarha Charlesa III.

image

Sarah Ransome, Virginia Roberts Giuffre i Marijke Chartouni bile su žrtve pedofilskog lanca Jeffreyja Epsteina

TNS/DDP USA/PROFIMEDIA

Doduše, još nije poznato spominje li se u knjizi uopće ime princa Andrewa - to ovisi o vrsti nagodbe koju je autorica potpisala u zamjenu za milijunski iznos koji je sjeo na njezin bankovni račun, ali će objavljivanje knjige u svakom slučaju biti novi podsjetnik na nečasnu prinčevu ulogu u lancu iskorištavanja maloljetnica. I dodatno uzrujati članove obitelji u Buckinghamskoj palači na čelu s monarhom Charlesom III.

Njegova najvažnija svečanost zakazana je prve subote u svibnju ove godine, pa će se tako svjetska politička i društvena elita u njegovu čast okupiti 6. svibnja u Zbornoj crkvi Svetog Petra u opatiji Westminster. Ceremoniju će predvoditi kanterburški nadbiskup, a u direktnom televizijskom prijenosu pratit će je milijarde gledatelja diljem svijeta.

image

Princ Andrew s majkom, kraljicom Elizabetom II.

DOUG PETERS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Sve oči će biti uprte u središnje figure, kralja Charlesa III. i kraljicu suprugu Camillu, ali i njihove goste među kojima će biti i članovi kraljevske obitelji. Princ Andrew doduše više nije djelatni član kraljevske obitelji, a Charles je bratu nedavno u tišini ukinuo pravo da koristi ured u Buckinghamskoj palači, pa više nema pravo niti na plaćeno osoblje, kao ni na tjelesnu zaštitu. Ali još uvijek mu je najbliži rod i kao takav se poziva na obiteljska okupljanja i slavlja, te ima svoje sve manje vidljivo mjesto u publici u protokolarnim prilikama.

Sasvim je izvjesno da će princ Andrew nazočiti krunidbi, ali je isto tako apsolutno jasno da za njega neće biti mjesta uz Charlesa i Camillu na balkonu Buckinghamske palače, odakle će se okrunjeni monarh prvi put obratiti naciji i svjetskoj javnosti.

Linker
19. travanj 2024 03:10