ŠČ manija

Nije samo pjesma hit: Let 3 provocirao i kostimima, razgovarali smo s kostimografkinjama

Riječke snage udružile su se na jednom projektu - nastupu Leta 3 koji će nas predstavljati na Eurosongu.

Nakon proglašenja pobjednika Dore 2023. koji će nas u svibnju predstavljati u Liverpoolu, manija za pobjednicima - Letom 3 i njihovom "Mamom ŠČ" se ne stišava. Riječani su postali hit na društvenim mrežama i izvan granica Hrvatske, kroz videe koje dijele na svojim službenim kanalima, a pjesma se na eurovizijskim kladionicama samo penje i trenutno stoji na 14. mjestu, što je rezultat koji Hrvatska dugo nije ostvarila.

Glazbeni stručnjaci predviđaju sjajan plasman na Eurosongu, a u prilog tome ide činjenica što je Let 3 ponudio cjeloviti nastup - od pjesme do koreografije i naravno kostima, koji su veliki dio ove priče. Riječke snage su se udružile na ovom projektu, kažu nam kostimografkinje Manuela Paladin Šabanović i Lana Letović Perčin, iz Design Laba. Otkrile su nam da je od ideje do realizacije kostima bilo potrebno dvadesetak dana vrlo intenzivnog rada.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Poslušale smo pjesmu i na prvo slušanje nas je oduševila jer izlazi iz svih okvira, nudi veliko osvježenje i genijalnu energiju. Mrle nam je dao neke smjernice, želio je da kostimi budu asocijacija na vojne uniforme i nakon nekoliko dana maštanja i razmjene ideja, krenule smo s crtanjem idejnih skica. Cilj nam je bio spojiti nespojivo i približiti se duhu i prepoznatljivoj estetici Leta 3. Kroz nekoliko susreta definirale smo modele za svakog člana benda i odabrale bazne materijale koje smo odlučile razigrati grafičkim motivima - od ŠČ monograma do apstraktnih poteza kistom", otkrivaju.

image
FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA
image
FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA

Dodaju i da je vrhunski Studio Loretta zaslužan za šivanje kostima, Anis Galijatović je pomogao oko grafičkog oblikovanja i pripreme dok su kreativnom dvojcu Levivin Coco prepustile ručni sitotisak. Udružile su se tako jake riječke snage, a vremena je bilo malo, što je predstavljalo najveći izazov u ovoj priči, govore kostimografkinje kojima ovo nije prva suradnja s Letom 3, pa su obje strane vrlo skladno funkcionirale.

image


FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA

Inače, s Mrletom surađuju od studentskih dana na raznim projektima. U početku su pod imenom Mijau lab radile na video projekcijama, animacijama i ilustracijama na festivalu Hartera i albumu "Strašni Riječani". Manuela je kasnije s Ivankom i Mrletom surađivala kroz kazališne projekte s Paolom Magellijem, a Lana je autorica slikovnice "Kišni razdraganci" za koju su Ivanka i Mrle napravili glazbu. Ova suradnja tako je bila smislen nastavak njihovog poznanstva i zajedničkog rada, a prilikom izrade kostima obratile su pažnju i na sitne detalje.

"Iako je prva Mrletova zamisao bila da svi budu u šinjelima, nama se činilo da je individualizirani pristup kostimu za svakog člana benda kompozicijski zanimljiviji, svakako i zahtjevniji. Puno različitih elemenata trebalo je uklopiti u skladnu cjelinu - vodili smo računa da se tijekom nastupa mogu lako skinuti kako bi se postigao trenutak iznenađenja s kostimima koji se nalaze ispod uniformi, a koji su trebali biti provokativni i otkrivati tijelo, kao neka vrsta donjeg rublja. Savršeni šljokičasti prozirni materijal pronašle smo u trgovini Panika koja nudi veliki izbor efektnih i neobičnih tkanina koje su savršene baš za scenu. Time smo zaokružile priču i jako smo zadovoljne rezultatom i reakcijama", govore nam.

image

Kostimografkinje Manuela Paladin Šabanović i Lana Letović Perčin

FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA

Planove za nastup i nove kostime na Eurosongu nam ne otkrivaju, a za kraj, osvrnule su se na silne komentare i fenomen Mame ŠČ koji trese regiju.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Proteklih nekoliko dana, od pobjede na Dori, svjedočimo nevjerojatnom ŠČ fenomenu, danima čitamo nebrojene komentare, a je li riječ o provokativnom ili skandaloznom nastupu, na ljudima je da odluče. U svakom slučaju, mislimo da u ovom projektu ništa nije previše i da pozornica Eurosonga vapi za ovakvim izvođačima", govore Lana i Manuela, pa jedva čekamo vidjeti što nam riječka ekipa sprema za svibanj.

Linker
23. travanj 2024 13:12