Najveća bol

Nicka Cavea napao obožavatelj, on mu odgovorio: ‘Kad mi je umro prvi sin, sve se promijenilo‘

Glazbenik se redovito dopisuje i odgovara na pitanja obožavatelja na svom newsletteru, a sada je odabrao odgovoriti na provokaciju - zašto više nije ljut i tužan, nego je postao sretan poput propovjednika na misi.

Nick Cave, glazbenik koji je karijeru izgradio na mračnim stihovima i glazbi, obožavan je od svoje brojne publike diljem svijeta. Od milja su ga nazivali i Princom tame, a u više od 40 godina profesionalne karijere i Cave i njegovi suradnici promijenili su umjetnički izričaj nekoliko puta, no čini se posljednja promjena nije baš legla jednom obožavatelju. Na svojim stranicama The Red Hand Files Nick Cave odgovorio je dosta neumjesnom obožavatelju ili obožavateljici iz SAD-a, koji se potpisao kao Ermine (životinja hermelin).

Ermine je Cavea upitao zašto više nije tužan.

"Kada si postao kao vesela hippie razglednica? Sreća, ljubav, mir. Zbljuv! Gdje je bijes, ljutnja, mržnja? Čitajući ovo u zadnje vrijeme, osjećam se kao da slušam starog propovjednika koji se ne gasi na nedjeljnoj misi", piše u pitanju objavljenom na Red Hand Files, službenom newsletteru ovog australskog umjetnika.

image

Glazbenik redovito odgovara obožavateljima na pitanja

RICHARD NICHOLSON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Iako je mogao odgovoriti na bilo koje pitanje, bilo kojeg obožavatelja iz cijelog svijeta, Nick je odabrao objaviti i odgovoriti upravo na ovo - u kojem je dobio kritiku i za novu glazbu, ali i za svoju pomirljivu interakciju sa svijetom na forumu. Cave je objasnio da je pokretač velike promjene u njemu samome bila tragedija iz 2015., kada mu je poginuo prvi sin Arthur, koji je samo s 15 godina pao s litice blizu obiteljske kuće u Brightonu.

"Draga/i Ermine, stvari su se promijenile nakon što je moj prvi sin umro", započeo je Nick.

"Na bolje ili na lošije, bijes o kojem pričaš izgubio mi je privlačnost i da, možda sam postao vesela hippie razglednica. Mržnja mi je prestala biti zanimljiva. Ti osjećaji su mi postali poput mrtve kože koju sam trebao skinuti. Bili su poput bljuvotine. Sjediti sam u svom neredu, ljut na cijeli svijet, prezirući ljude u njemu, i misleći da moj prezir prema stvarima nekako nešto znači, da je on plemenit. Mrzim ovo tu, i ono tamo i ono što je još tamo dalje, brinući se da svi oko mene to znaju, ne samo znaju, nego da to i osjete. Prezir prema ljepoti, prezir prema radosti, prezir prema sreći u drugima, cijeli taj stav se samo činio, ne znam, na kraju, nekako glupim", objasnio je glazbenik na početku s kakvim je osjećajima svakodnevno živio.

S njima je izgradio karijeru, reputaciju i stvorio od sebe živuću ikonu.

image

Nick i Susie Cave

CHIOCCIA SIMONA/IPA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Međutim, sve se promijenilo nakon smrti prvog sina Arthura. Njega i njegovog blizanca Earla, Nick je dobio sa suprugom Suse Cave, modnom dizajnericom i nekadašnjim modelom.

"Kad mi je umro sin, našao sam se suočen sa stvarnim užasom, i bez imalo truda ta poza gađenja prema svijetu počela se klimati i urušavati ispod mene. Počeo sam shvaćati nesiguran i ranjiv položaj svijeta. Počeo sam se uzrujavati. Brinuti zbog njega. Osjetio sam naglu, hitnu potrebu, da u najmanju ruku pomognem - ovom strašnom, predivnom svijetu - umjesto da ga samo demoniziram i osuđujem", nastavio je Nick Cave.

Umjetnik je prošle godine izgubio još jednog sina. Jethro Cave preminuo je u dobi od 30 godina. Caveov najstariji sin Jethro Lazenby rođen je u Melbourneu 1991., a da je sin poznatog glazbenika saznao je tek u dobi od osam godina. Bavio se modelingom, a prije smrti nakratko je bio u zatvoru zbog napada na svoju majku.

image
MAIRO CINQUETTI/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Nakon što je objavio da je izgubio još jednog sina, Cave je zamolio za privatnost. O svojoj boli i depresiji progovorio je u brojnim intervjuima pa i najnovijoj knjizi "Faith, Hope and Carnage". Ništa od toga nije bilo dovoljno ljutitom obožavatelju.

"Možda, Ermine, imaš pravo, i ja sam, bilo to dobro ili loše, postao vesela razglednica umjesto hodajući ser***. Ali, evo nas, ti i ja, šaljemo dimne signale jedan drugome preko te ideološke podjele", zaključio je glazbenik i obožavatelju uputio pozdrav.

Linker
18. travanj 2024 23:31