Danas slušamo!

Nezaboravna Aretha Franklin! Top 5 hitova soul dive i priče koje su ih obilježile!

Američka glazbenica, kći baptisičkog propovjednika, preminula je 16. kolovoza 2018. u Detroitu. Odabrali smo pet hitova iza kojih se krije posebna simbolika.

Respect

Pjesma Otisa Reddinga najbolje opisuje borbu za poštovanje koja je obilježila život Arethe Franklin, odrasle u siromaštvu u vrijeme dok članovi afroameričke zajednice nisu bili punopravni članovi američkog društva.

Pogledajte video

I Never Loved a Man (The Way I Love You)

Jedna od najljepših ljubavnih balada naslovna je pjesma i drugi singl s desetog albuma Arethe Franklin koji je objavljen 10. ožujka 1967. Nevjerojatno, ali istinito, njezin autor je muškarac Ronnie Shannon.

Pogledajte video

I Say a Little Prayer

Pjesmu Burta Bacharacha i Hala Davida proslavila je verzija Dione Warwick iz 1967., a već iduće godine objavila ju je i Aretha Franklin na svom albumu ‘Aretha Now‘ posvećena je voljenom muškarcu koji odlazi u vijetnamski rat.

Pogledajte video

(You Make Me Feel Like) A Natural Woman

Himnu ženskosti i ženstvenosti za Arethu Franklin napisali su Jerry Wexler, Gerry Goffin i Carol King. Mjesec dana nakon njezine smrti drugi put je završila među 100 najslušanijih u Velikoj Britaniji i Švedskoj. Kasnije su je u vlastitim obradama otpjevale Mary J. Blige i Celine Dion.

Pogledajte video

Spanish Harlem

Naziv pjesme je ime njujorške četvrti naseljene latinoameričkom zajednicom, a originalno je objavljena na albumu Bea E. Kinga 1960. Aretha Franklin svoju je verziju snimila 1971. promijenivši stih ‘A red rose up in Spanish Harlem‘ u ‘There‘s a rose in Black ‘n Spanish Harlem‘.

Pogledajte video
Linker
14. travanj 2024 18:48