DIRK WAEM/AFP/PROFIMEDIA DIRK WAEM/AFP/PROFIMEDIA
SIMONE BILES

Nevjerojatna životna priča najbolje gimnastičarke na svijetu

Bila je dijete narkomanke, živjela kod udomitelja dok ju nije posvojio djed, seksualno ju je zlostavljao pedofil, liječnik reprezentacije, a danas je najodlikovanija gimnastičarka svih vremena.

Bila je dijete narkomanke, živjela kod udomitelja dok ju nije posvojio djed, seksualno ju je zlostavljao pedofil, liječnik reprezentacije, a danas je najodlikovanija gimnastičarka svih vremena.

Kada bi u ženskoj gimnastici postojala mjerna oznaka za unutarnju snagu, američka gimnastičarka Simone Biles, od prošle subote najodlikovanija gimnastičarka svih vremena, oborila bi još jedan rekord. Dosad je osvojila 30 medalje: 23 zlatne, četiri srebrne, tri brončane na svjetskim prvenstvima te sedam medalja na Olimpijskim igrama, više nego ijedna gimnastičarka u povijesti. Snagom svog srca u gracilnom tijelu - visoka je 141 centimetara i teška jedva 47 kilograma - odvažna 26-godišnja Teksašanka mogla bi dosegnuti zvijezde. Treba dodati da je posljednji podvig, kada je osvojila je zlato u parteru prošle nedjelje, na Svjetskom prvenstvu u umjetničkoj gimnastici u Antwerpenu u Belgiji, postigla poslije dvogodišnjeg izbivanja, piše Harper‘s Bazaar. Smatralo se da poslije tolike pauze u sportu, tijekom koje se oporavljala od višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja, malo koja sportašica uspjela ponovno pobjeđivati. No, odustajanje ne postoji u rječniku mlade žene rođene u Columbusu, Ohio, kao treće od četvero djece Shannon Biles.

image

Joe Biden dodijelio joj je prošle godine najviše civilno odličje, Predsjedničku medalju slobode

SHUTTERSTOCK

Majka joj se zbog ovisnosti o drogama i alkoholu nije mogla brinuti za djecu. Mališani su predani socijalnoj skrbi, a potom su raspoređeni u udomiteljske obitelji. Srećom, Simonin djed po majčinoj strani, Ron Biles i njegova druga supruga, Nellie, doznali su što se desilo i počeli se brinuti za Simone i njezinu mlađu sestru Adriju. Na kraju su ih i usvojili. Rođaka Harriet preuzela je brigu o dvoje starije djece, pa su svi klinci spašeni. Budući da po majci ima korijene u Belizeu, tu zemlju smatra drugom domovinom.

image

Greda joj je omiljena disciplina, pokazala je to i prošlog vikenda na Svjetskom prvenstvu u Antwerpenu

SHUTTERSTOCK

Simone je odrasla kod djeda i bake u Houstonu. Bilo joj je tek šest godina kada je njen talent prepoznat u vrtiću: dvije godine kasnije već je imala vlastitu trenericu Aimee Boorman. Pa ipak, djed i baka bili u početku su bili oprezni: nisu htjeli dopustiti da se djevojčica školuje kod kuće kako bi imala više vremena za trening sve dok 14-godišnja Simone nije osvojila prvu medalju u gimnastičkom višeboju, broncu na American Classicu u Houstonu. Bilo im je jasno da je mogla osvojiti i zlato, da se školuje po posebnom, sportskom programu i tada su dopustili da Simone slijedi utabani put kojim se u Americi uvježbavaju osvajači medalja: sve je podređeno sportu, nema čega nema treba li joj to za napredovanje, uz uvjet da opravda uloženo na natjecanjima. Već je godinu kasnije, kao 15-godišnjakinja, ušla u juniorsku reprezentaciju, a s nepunih sedamnaest postala i seniorka i nacionalna prvakinja u višeboju. Tada je počela osvajati prve medalje i na međunarodnim natjecanjima.

image

Sada je i službeno najveća u povijesti

SHUTTERSTOCK

No, razlog zbog kojeg je Simone Biles ima "lavlje srce" pretrpljeni je fizički i psihički užas koji je njoj i još 159 do 265 sportašica, nanio serijski silovatelj, bivši liječnik američke gimnastičke reprezentacije, Larry Nassar. U studenom 2017. osuđen je na zatvorsku kaznu od 175 godina nakon što mu je dokazano zlostavljanje sedam djevojaka, od kojih su tri bile mlađe od 13 godina. Pritisnut dokazima priznao je krivnju za posjedovanje dječje pornografije. Ali ne i silovanja.

"Ovaj tip je čudovište", rekao je nakon suđenja Bill Schuette, državni odvjetnik Michigana čiji ga je ured priveo pravdi. Danas ima 60 godina i nikakve šanse za puštanje na uvjetnu slobodu. Značajnu ulogu u zatvaranju čudovišta odigrala je Simone Biles. Među prvima je prekinula šutnju svjesna da bi hrabrost mogla platiti sportskom karijerom dirne li u financijsko-sportski lobi koji je štitio Nassara. Prijavljen je 2015., nakon što se povjerila Stephenu Pennyju, izvršnom direktoru američke gimnastičke reprezentacije. Pridružile su joj se McKayla Maroney, Aly Raisman, Kaylee Lorincz, Maggie Nichols i Jessica Howard. Istragu je vodio FBI. Kasnije se pokazalo da su traljavo odradili zadatak: glavni inspektor Ministarstva pravosuđa, Michael Horowitz, u srpnju 2021. objavio je izvješće u kojem FBI osuđuje zbog neuspjeha u istrazi zlostavljanja sportašica 2015., nakon što je Stephen Penny prijavio optužbe terenskom uredu FBI -a u Indianapolisu i agentima dostavio imena žrtvi spremnih na razgovor.

image

Serijski silovatelj Larry Nassar služi doživotnu zatvorsku kaznu

SHUTTERSTOCK

"Mislio je da je nedodirljiv", svjedočila je 2021. Simone Biles u Senatu, zbog propusta u istrazi te krivotvorenih izvješća, za što nitko nije odgovarao nakon što je silovatelj zatvoren. Pozvan je i direktor FBI -a Chris Wray: morao je položiti račune zašto agenti koji su vodili istragu, nikada nisu kazneno gonjeni?

U Senatu se uz Simone Biles, McKaylu Maroney, Aly Raisman, Kaylee Lorincz, Maggie Nichols i Jessicu Howard - pojavila i Angelina Jolie.

Holivudska glumica nije otkrila kako se povezala sa zlostavljanim gimnastičarkama. No njen dolazak i pomno praćenje svjedočenja, dao je mučnom slučaju dodatnu težinu. Kada je i to poglavlje stravične priče završeno, Simone Biles smogla je snagu nastaviti s natjecanjima. Za razliku od nje, dvostruka kapetanica ženske gimnastičke reprezentacije i briljantna sportašica, Aly Raisman, digla je ruke od gimnastike.

Koliko je Simone snažna, pokazala je odlukom da nastavi dalje i s privatnim životom. Nije htjela dopustiti da joj seksualni predator Larry Nassar "oduzme" najvrednije, ispunjen život. Doduše, za resetiranje trebalo joj je više vremena: nenadano je odustala od nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. premda se pripremala i vjerovala da je spremna. Najprije je objavila da odustaje od Igara, a potom se nenadano natjecala u omiljenoj disciplini, vježbi na gredi te odnijela broncu.

image

Simone Biles tijekom svjedočenja u Senatu

JENNINGS GRAEME/POOL/ABACA/SHUTTERSTOCK

"Moj um i tijelo jednostavno nisu sinkronizirani", pojasnila je misleći da se treba ispričati naciji zbog odustajanja. Dodala je da mora poraditi na svom mentalnom zdravlju i povukla se. Cijelo to vrijeme njezin dečko Jonathan Owens (28), igrač američkog nogometa i član momčadi "Green Bay Packers", stajao je uz nju.

Govorio je da je Simone najhrabrija žena u svemiru. Upoznali su se preko platforme za dejtanje slavnih Raya, u ljeto 2020. jer ni jedno nije imalo vremena za klasičnu "potragu" za partnerom. Zaručili su se potkraj 2022., a prvo vjenčanje organizirali su travnju 2023. svega nekoliko dana nakon što su u nadležnom uredu u Teksasu, dobili dozvolu za vjenčanje.

Drugo svadbeno slavlje bila je raskošna ceremonija u Cabo San Lucasu, u Meksiku. Pojasnili su da su tako odlučili kako bi izbjegli pravne zavrzlame zbog bračne ceremonije u stranoj zemlji. Danas Simone Biles živi svoj san: postigla je sve što se moglo u svom sportu, voljena je i voli.

Linker
26. travanj 2024 13:17