Novi projekt

Nevena Rendeli: ‘Women‘s Weekend donosi novi pristup i potiče na realne pomake‘

Voditeljica, urednica, novinarka, osnivačica i direktorica Prime time komunikacija, majka tri kćeri Nevena Rendeli predstavlja nam hvalevrijednu konferenciju Women‘s Weekend koja, kako se čini, ima blistavu budućnost.

Povezivanje i osnaživanje žena te (mali) podsjetnik da u svom užurbanom rasporedu nađemo vremena za sebe - cilj je ove konferencije Women‘s Weekend koja će potegnuti pitanja i teze koje su u žiži političkih i ekonomskih razgovora diljem svijeta. Zašto su žene nedovoljno zastupljene u tijelima odlučivanja u politici i biznisu? Koji su izazovi s kojima će se liderice suočiti u 2023. i kako ih prevladati? Mogu li žene imati sve – obitelj, karijeru i vrijeme za sebe i svoje užitke? A odgovore na ova i druga aktualna pitanja dobit ćete od 9. do 11. ožujka 2023. u hali Exportdrva i Hilton Costabella Rijeka Spa & Beach Resortu. Women’s Weekend naime umrežava i okuplja najvažnija imena iz različitih industrija i društvenih sfera s ciljem povezivanja, poboljšanja međusobne solidarnosti, čvršće povezanosti te ravnopravnosti žena u društvu. Neka od govornica su: Milena Radulović, Andrea Andrassy, Renata Salecl, Jelena Veljača, Marija Selak-Raspudić, Gordan Kožulj, Milana Vlaović Kovaček i mnogi drugi. Organizatorica Nevena Rendeli otkrila nam je motivaciju koja stoji iza projekta, ali i odgovorila nedostaje li joj novinarstvo.

image

Nevena Rendeli

Privatni album

Trenutno ste u velikim pripremama konferencije posvećene ženama u Rijeci. Kako ste došli na ideju? Kako se stvorila potreba ili je bolje pitanje – kako ste vi stvorili potrebu za istom?

- Women‘s Weekend je nastao prvenstveno kao potreba, a onda i ideja da na jednom mjestu okupimo zanimljive žene iz različitih profesija i biznisa i to iz cijele regije, kako bi se umrežile i razgovarale o temama za koje mislimo da su danas važne. Dugo smo razmišljali i zaključili da su nažalost u stvarnosti žene još uvijek podzastupljene kako u medijima tako i u upravnim odborima, politici pa tako i na konferencijama. Women‘s Weekend je platforma koja napokon stavlja žene u prvi plan i daje im glas i mikrofon. Ono što je drugačije na našoj konferenciji je da ćemo osim glasa utjecajnih i važnih žena čuti i mušku viziju istih problema. To znači da su muškarci itekako dobrodošli na WW, jer ako nas oni ne čuju, sve je uzaludno. Možda bi najbolji opis bio da je ovo jedan inkluzivni Weekend. Raduje nas činjenica da se po prvi put ovakav jedan događaj odvija u Rijeci, gradu koji je poznat po uključivosti, a evo i jedan fun fact, Rijeka je jedan od rijetkih gradova ženskog roda.

Women‘s Weekend je platforma koja napokon stavlja žene u prvi plan i daje im glas i mikrofon

Pokretačka ideja nastala je nakon vašeg iskustva vođenja velikih projekata te problema da često na ovakvim konferencijama na pozornici imamo jako malo žena. Koji su tome razlozi, ako danas nije prenaivno to pitati?

- Često nitko nema zle i loše namjere, ali na kraju je stvarnost takva da je na ovakvim i sličnim konferencijama u prosjeku omjer 90:10 u korist muškaraca. I sama sudjelujem u kreiranju programa i promociji već etabliranih festivala poput Weekend Media Festivala i Weekend Food Festivala, gdje je situacija slična, ne zato što ne želimo da je program raznolik i inkluzivan već zato što zovemo vodeće ljude iz medijske, marketinške ili IT industrije. I zamislite, to su uglavnom muškarci. Dakle, rekla bih da su konferencije samo preslika stanja u društvu i to je ono što želimo projektom kao što je Women‘s Weekend mijenjati.

Zašto je toliki otpor prema feminističkim pitanjima i zašto je mainstream medijima i politici kojoj svjedočimo bilo teško shvatiti suštinu problema s kojim se žene suočavaju činjenicom svog rođenja?

- To nije problem samo naših prostora s istim problemima se suočava cijeli svijet, doduše tema rodnih nejednakosti u svijetu se proširila i na transrodne osobe dok mi ovdje na Balkanu još uvijek pokušavamo promijeniti diskurs kada je nasilje prema ženama u pitanju. Iako kaskamo sa Zapadom, a tu mislim na cijelu regiju, a ne samo na Hrvatsku, činjenica je da i kod njih svjedočimo nekim lošim trendovima poput presude Roe vs. Wade koja se vrlo lako može preliti i drugdje. Jednako tako se #MeToo pokret prije nekoliko godina prelio i na naše prostore i zato sam jako sretna što nam dolazi poznata glumica Milena Radulović koja je hrabro istupila s osobnom pričom o zlostavljanju u Srbiji.

Kako idu pripreme i što su najveći izazovi ovakve konferencije?

- Pripreme su pri kraju i posebno nas veseli veliki odaziv kako domaćih tako i inozemnih govornika i predavača. No možda je najbolji moment cijele priče što su svi partneri i mediji kojima smo predstavili ideju rekli – napokon! Očito se dogodio dobar trenutak i potreba za ovakvim projektom na tržištu i u društvu. A što se tiče izazova, mislim da najveći izazov leži u tome kako "ženske" teme učiniti zanimljive svima, odnosno kako privući suprotni spol. No i na to smo spremni tako da vjerujem da će popratni sadržaj poput zabave i partyja koje pripremamo biti dodatan razlog za dolazak na prvi Women‘s Weekendu.

image
Privatni album

Kako je izgledala selekcija gostiju/izlagačica? Pokrili ste veliko i raznoliko profesionalno polje.

- Jesmo, zato što smo mišljenja da su to sve društvene sfere od biznisa preko politike pa do medija i lifestylea koje se moraju mijenjati i u kojima žene itekako imaju što reći. Pa smo tako izuzetno ponosni što nam dolaze i predsjednice i članice uprava, i vodeće žene domaćih medija, ali i kreatorice sadržaja na društvenim mrežama jer ne biste vjerovali, od svega navedenog, creator economy, kako popularno zovu biznis koji se razvio iz društvenih mreža je jedino područje u kojem uistinu vladaju žene. Od govornika koje bih posebno istaknula tu je njemačka politička ekonomistica nove generacije Maja Göpel, čija je knjiga "Poziv na novo promišljanje svijeta" bestseller, zatim Renata Salecl poznata slovenska sociologinja koja često piše i govori o ideologiji izbora kako za žene tako i za sve ostale. Tu su još i brojni govornici iz svijeta biznisa, ali i spisateljice i influencerice mlađe generacije, o kojima možete više saznati na linku.

Što očekujete – kakve dugoročne efekte ovakve manifestacije? Postoji li dodatni cilj, namjera, plan?

- Podsjetit ću da smo Women‘s Weekend i pokrenuli jer smatramo da teme o kojima ćemo govoriti u Rijeci sada nisu zastupljene na adekvatan niti dovoljno poticajan način da bi donijele realne i vidljive pomake. Potvrdit će to i novo, vrlo zanimljivo istraživanje o ravnopravnosti čiji će rezultati biti predstavljeni u sklopu ovogodišnjeg Women‘s Weekenda. Zbog toga nam je cilj utjecati na promjenu i dati barem mali doprinos osnaživanju žena.

image
Privatni album

Na konferenciju stižu Maja Göpel, njemačka politička ekonomistica, slovenska filozofkinja Renata Salecl te Lenka Hlinkova, CEO Female Algorithm iz Slovačke. Što ih povezuje, kakve perspektive možemo dobiti?

- Povezuje ih to što su one uspješne žene koje su svojim radom zaslužile visoke pozicije u društvu, poput Maje Göpel koja je jedna od najuglednijih njemačkih ekonomistica te Lenke Hlinkove, koja je nakon uspješne karijere u tech industriji osnovala Female Algorithm koji motivira žene i djevojke da se obrazuju u području tehnologije i menadžmenta. Isto želimo postići i s Women‘s Weekendom, umrežavanje i povezivanje uspješnih ljudi, posljedično i mentorstvo mlađih generacija.

Pojavit će se i glumačka zvijezda Milena Radulović iz susjedne Srbije koju je obilježila intimna borba sudskog dokazivanja zlostavljanja koje je proživjela u mladosti te naš istaknuti sportaš, danas poslovnjak Gordan Kožul – tematski dijapazon je odista različit. Što od njih možemo očekivati?

- Prvenstveno prenošenje praktičnih znanja koja svim sudionicima mogu biti korisna i primjenjiva za poslovanje i jednostavnije snalaženje. Kako je Deloitte naš programski partner, a Gordan Kožulj njihov cijenjeni stručnjak odlučili smo napraviti i niz radionica za sve kojima treba pomoć kako pokrenuti privatni biznis i biti u toku s digitalizacijom. Što se tiče Milene Radulović, ona sudjeluje na panelu zajedno s Milanom Vlaović Kovaček, kolumnisticom Glorije i Brankicom Raković, urednicom Lola magazina na temu položaja žena i problema s kojima se susreću na našim prostorima.

Iz političke sfere dolaze dvije dijametralno suprotne osobnosti Sabina Glasovac iz SDP-a i nezavisna zastupnica Marija Selak-Raspudić. Je li to znak dublje politizacije konferencije ili relativizacije političkog? Hoće li biti "konfliktno"?

- Bez politike nema promjena, utoliko su saborske zastupnice, bez obzira na ideološki i stranački predznak, sigurno osobe od kojih promjene mogu krenuti. Ono što nas zanima je li politika "cijepljenja" od muško-ženskih stereotipa i zašto je političkim strankama još uvijek lakše platiti kaznu nego uključiti žene na svoje liste. Hoće li biti konfliktno? Sigurna sam da u razmjeni mišljenja hoće, no sama dobra i argumentirana rasprava može dovesti do poboljšanja.

Vama intimno protekla godina je na nekoliko razina bila zahtjevna – postoji li formula, vaša, za nošenja s ne nužno povoljnim životnim situacijama? Kako te dvije svijesti uskladiti? Onu nužno nemilosrdnu poslovnu i krhkiju, privatnu?

- Mislim da se čovjek na teške životne situacije ne može naviknuti, ali ih može prihvatiti i naučiti se s njima nositi jer one su upravo to, životne. Kad si privatni poduzetnik često nemaš vremena, a ni mogućnosti stati i neke stvari "odraditi", s druge strane možda je tako i lakše. Svi prolazimo kroz teške i lijepe trenutke u životu, ja se nekako više volim vezati uz ove lijepe, a teške prihvaćam kao dio procesa.

Majčinstvo je kao, vjerujem, posebna i nikada dovoljno naplaćena "profesija" i posebno zahtjevna? Kojim se instinktima i znanjima vodite u odgoju svojih djevojčica u ovom više nego složenom razdoblju u kojemu smo?

- Iskreno, Women‘s Weekend je djelomično nastao ili se barem kao ideja pojavio i zbog njih. Važno mi je da imaju uzore u jakim ženskim ličnostima, i da se znaju izboriti za sebe. Zapravo možemo reći da se Women‘s Weekend događa zbog svih naših djevojčica.

Više se volim vezati uz lijepe trenutke, a teške prihvaćam kao dio procesa

Kako razumijete svoju poslovnu poziciju danas kada ste "sama svoja šefica"? S obzirom na to da ste otišli iz relativno sigurnog poslovnog okvira, onog na HRT-u?

- Uživam u svakom trenutku. Sloboda je jedna od rijetkih stvari koja danas nije precijenjena, a kreirati svoj poslovni i životni put potpuno slobodno, i imati mogućnost raditi i na ovakvim projektima meni znači puno.

Nedostaje li vam, odnosno kada vam nedostaje novinarstvo? Kao da računam da ono kada je jednom u našem "krvotoku" teško izađe van iz našeg sustava?

- O, da, novinarstvo je još uvijek u krvotoku. Još uvijek blisko surađujem s medijima pa možemo reći da nikad nisam do kraja otišla.

Kakvi su daljnji poslovni planovi, snovi? Što možemo očekivati od vas?

- Nadam se jako puno. Pred nama su osim Women‘s Weekenda, veliki projekti poput Weekend Food Festivala, Sunset Sport Media Festivala, Festivala zdravlja i na kraju 16. Weekend Media Festival. Bit će ovo sigurno intenzivna i zanimljiva godina.c

Linker
22. travanj 2024 22:47