Naš cijenjeni kuhar uskoro će biti glavni chef novog showa ‘‘Hell‘s Kitchen Hrvatska‘‘, dok će se u ulozi njegovih pomoćnika i mentora dvaju timova naći Ivana Bekavac i Ivan Vrbanec.
Svoje kulinarsko znanje dosad je stjecao po mnogim hrvatskim restoranima, ali i onima u inozemstvu, nekoliko puta bio proglašen najboljim hrvatskim chefom, a posljednjih sedam godina radi kao konzultant za nekoliko restorana u regiji. Riječ je o našem cijenjenom kuharu Tomu Gretiću čija se najnovija uloga tiče novog projekta na RTL-u, novog showa ‘‘Hell‘s Kitchen Hrvatska‘‘ u kojem će biti glavni chef i u kojem će se u ulozi njegovih pomoćnika i mentora dvaju timova naći Ivana Bekavac i Ivan Vrbanec. Tim povodom otkrio nam je kako se zapravo rodila njegova ljubav prema kuhanju, što po njegovom mišljenju vrhunski chef treba imati, ali i kakav je kao otac svojoj petogodišnjoj kćeri Tessi koju je dobio u vezi s partnericom Sanjom Aleksić.
Kako i kada se rodila vaša ljubav prema kuhinji?
- Moja strast prema kuhinji javila se još u najranijem djetinjstvu, a naslijedio sam je najviše od svoje bake koja je stvarno super kuhala. I tako, malo po malo, rodila se velika ljubav koja još uvijek traje.
Sjećate li se prvog jela koje ste napravili?
- Ne sjećam se točno jela koje sam prvi put napravio, ali imao sam negdje 12 godina. Doma smo imali veliku knjigu s više od dvije tisuće recepata pa sam onda po tome stalno čačkao i čačkao, ali što sam točno prvi put napravio, ne znam.
Čega u vašem hladnjaku uvijek mora biti?
- Maslaca, definitivno. Bez njega se ne može.
Zeznete li ikada u kuhinji?
- Kako ne, u samom poslu, stresu, cijeloj toj gužvi... Zezne se, naravno da se zezne. No onda čovjek sam sebi mora priznati da je zeznuo i krenuti ispočetka, a ne da svojim gostima pokušava ‘‘podvaliti‘‘ to jelo kao nešto uspješno.
Biste li voljeli da vaša kći Tessa jednoga dana krene vašim stopama? Pokazuje li ona možda već ljubav prema kuhanju?
- Da, već pokazuje interes prema kuhanju. No je li to prava ljubav ili samo dječja zainteresiranost, to ne znam. Ipak, ne bih želio da krene mojim stopama. Ja ću je naučiti sve što znam i nadam se da ću uspjeti u tome, ali nek se bavi nečim drugim, a kuha za frendove.
Kakvi ste kao chef?
- To je pitanje za druge. Mislim da prvenstveno nisam škrt na svome znanju, podijelit ću sa svima sve što znam. Možemo se zezati, možemo sve, ali kad se radi, treba biti mir i tišina. Onda ponekad znam biti i oštar, ali to je normalno i to je dio posla.
A kao otac?
- Kao pekmez. Kćeri i inače svoje očeve vrte oko malog prsta, pa zašto bih ja bio drugačiji?
Što biste istaknuli kao svoju najveću vrlinu?
- Mislim da se to mijenja iz dekade u dekadu kako čovjek postaje mudriji. Ili postaje senilan, pa se ne sjeća više nekih stvari. Teško je sebe klasificirati tako.
A manu?
- Ne znam, ne bih mogao ništa izdvojiti.
Tko najviše kuha kod vas doma?
- Kuhamo zajedno. Kod nas je kuhinja centar svemira, tamo se i pije kava i družimo se s prijateljima i kuhamo. Mislim da je to vrlo bitno jer nam je to mjesto opuštanja i gdje se svjesno najviše zadržavamo.
Uskoro kreće ‘‘Hell‘s Kitchen Hrvatska‘‘. Kako će to izgledati?
- Izgledat će predobro. Mislim da će tek sada ljudi po prvi put moći vidjeti što se ustvari događa u kuhinji iza zatvorenih vrata. Ovdje imamo otvoreni restoran i otvorenu kuhinju, što nije česti slučaj. Vidjet će koliko je to naporan i stresan posao, da svaka narudžba nosi svoju težinu. Neki će ostati ugodno iznenađeni, neki neugodno, ali to je realnost. Vodim ove dvije kuhinje kao vlastiti restoran, bez ikakvih kompromisa, sve što gost dobije mora biti kao što smo se dogovorili, inače jelo ne izlazi van.
Gordon Ramsay poznat je po tome što je u showu često bio neugodan, grub, a znao je i vrijeđati kandidate. Hoćete li vi biti blaži?
- Ja nikada nikoga neću vrijeđati, nema šanse. Mislim da to nije primjereno nijednom poslu, pogotovo kuharskom. Da, ljutit ću se na proces, neurednost, loše jelo... I to će oni sigurno i čuti. Ali osobu kao osobu nikada neću vrijeđati, po meni je to znak lošeg odgoja.
Što treba imati dobar chef?
- To je vrlo individualno. Kuhari se opredjeljuju pa se onda usko specijaliziraju za određene stvari. Naprimjer, pizza majstor treba znati sve o pizzama, dok netko tko se želi baviti autorskom kuhinjom, najprije treba znati osnove kako bi uopće mogao nadograditi svoje kuharstvo i pronaći svoj stil. Tako da tu ima raznoraznih pozicija, potrebe što se tiče kuhinje. Teško je to precizirati kroz jednu jedinu formulu.
Koja vam je namirnica najdraža?
- Od 1998. godine nisam napravio nijedan meni koji u sebi nije sadržavao guščju jetru tako da je to, bez sumnje, moja najdraža namirnica.
A začin?
- Iako mi je svaki začin vrlo bitan, možda bih ipak posebno izdvojio sol. To je najbitniji začin koji mnogi ljudi uzimaju zdravo za gotovo.
Može li netko biti uspješan kuhar ako nema talenta?
- Naravno da može. Kuharstvo je zanat koji se uči dok si živ i sve dok se ljudi žele dokazivati u kuhinji, moraju i učiti. Čim se prestane učiti, to stagnira i brzo ode u zaborav.
Kako najradije provodite svoje slobodno vrijeme?
- Sa svojom kćeri. Crtamo, slažemo puzzle, zezamo se... Svašta, ne postoji nijedna aktivnost koju provodimo zajedno, a da nije čarobna.
Nastavite rečenicu: Sve ima bolji okus sa...
- Ljubavlju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....