Milijarder Rupert Murdoch sa bivšom zaručnicom Ann Lesley Smith

 @246PAPS/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA
Intrige i zavrzlame

‘Nasljeđe‘ u stvarnom životu: Hit serija inspirirana je životom medijskog mogula

Serija koja već nekoliko godina skuplja samo pohvale inspirirana je životom i intrigama medijskom mogula Ruperta Murdocha.

Posljednja sezona hit serije "Nasljeđe" nastavlja oduševljavati obožavatelje diljem svijeta, a samo prvu epizodu do sada je pogledalo više od 7 milijuna gledatelja koji uživaju u nadrealnim dijalozima i savršenim glumačkim ostvarenjima. Ova serija je proteklih nekoliko godina osvojila prestižne nagrade u raznim kategorijama, a sudeći prema reakcijama na dosad objavljene epizode otići će u punom sjaju i ostati upamćena po dosjetljivim, pretencioznim i moćnim ulogama, razmaženim članovima bogate obitelji koji ne biraju sredstva za naklonost svojeg oca.

Nakon tri odlične sezone koje smo odgledali u jednom dahu, autor Jesse Armstrong donosi nam finalni zaplet u kojem se Kendall (Jeremy Strong), Roman (Kieran Culkin) i Shiv (Sarah Snook) bore za dokazivanje vlastite sposobnosti i vrijednosti za već spomenutu naklonost oca Logana Royja (Brian Cox). Prva epizoda finalne sezone radnjom se nastavila na kraj treće sezone te je smještena u vilu u kojoj Loganova djeca pokušavaju sklopiti posao za pretenciozan i nimalo originalan novi portal "The Hundred", ne znajući što bi učinili sa svojih pet posto profita koji su dobili veličanstvenom prodajom Waystara. Odmah nakon što su se poigrali s maštanjem o osnivanju novog medijskog kanala i došli do trenutka kada se trebaju primiti ozbiljnog posla te svoju ideju predstaviti svijetu, u njih se uvuklo zrno sumnje i pomalo dosade. Upravo ih je ona potaknula na razmišljanje o novijim idejama, a kada na neočekivan način saznaju za planove svojeg oca, odluče kako je prilika za ulaganjem čitavog kapitala u otimanju "njegove nove igračke" te je to ujedno i prilika koja se ne propušta.

Serija je inspirirana pričom Ruperta Murdocha (92), australsko-američkog medijskog magnata koji je ujedno i jedan od najbogatijih na svijetu. O njemu se govori da ima toliku moć da je sposoban stvoriti ili uništiti nečiju političku karijeru, a - s obzirom na dob - i u ovoj obitelji treba pronaći dostojnog nasljednika carstva. Njegovi nasljednici se kao i u seriji međusobno gaze i jedan drugome okreću leđa te podmeću noge, čemu ih je i sam Rupert podučio pa mu izbor nasljednika zaista nije lak. Naime, Murdoch ima šestero djece i 13 unučadi. Kći Prudence iz njegova prvog braka ima 64 godine te se čini da je ne zanimaju novi izazovi, dok su kćeri Grace i Chloe, koje je dobio u trećem braku, još studentice - jedna na Yaleu, a druga pak na Stanfordu, pa nasljednika bira među djecom iz drugog braka – na izboru su mu kći Elisabeth (54) i sinovi Lachlana (51) i Jamesa (49). Upravo je obiteljska intriga Murdochovih bila inspiracija za seriju "Nasljeđe". Pitanja – hoće li Fox News, najutjecajniji TV kanal konzervativne desne političke struje u SAD-u i jedan od dragulja Murdochova carstva, doći u ruke prvorođenom sinu Lachlanu, njegovom mlađem, politički umjerenijem bratu Jamesu ili njihovoj poslovno najprobitačnijoj starijoj sestri Elisabeth, za koju kažu da je po svom dobrom nosu za posao najsličnija ocu, i dalje ostaju otvorena, ali se s raznim razvojima te situacije možemo zabavljati gledajući "Nasljeđe".

image

Rupert Murdoch

IAN WEST/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Uz Fox, tu su i drugi jaki mediji poput utjecajnog Wall Street Journala i londonskog Timesa te čitani New York Post i britanski The Sun, ali i druge televizijske kuće. Murdoch ima udjele u telekomunikacijskim kompanijama, portale, markentiške agencije i niz drugih srodnih tvrtki na tri kontinenta...

Rupert Murdoch rođen je Melbourneu, a sin je australskog ratnog dopisnika i izdavača sira Keitha Murdocha, koji je studirao na prestižnom Oxfordu, gdje ga je mučilo to što pati od mucanja pa je otišao na terapiju kod Lionela Loguea, čovjeka koji je i sramežljivom kralju Georgeu VI. pomogao da se riješi te govorne smetnje. Keith Murdoch umro je 1952. i svome sinu ostavio uspavane provincijalne novine The News iz Adelaidea. Rupert je baš kao i otac studirao na Oxfordu gdje se priključio laburističkoj stranci i u svojoj sobi držao bistu Lenjina, zbog čega je dobio nadimak Crveni Rupert. No, kad se zbog očeve smrti vratio u domovinu i preuzeo novine koje mu je ovaj ostavio u naslijeđe, ubrzo je shvatio zakonitosti novinskog izdavaštva. Očito je imao i dobar nos za ono što čitatelji traže, pa je uskoro podigao tiražu, a potom započeo kupovati i druge novine te se kasnije, kad je već stekao nešto kapitala, uputio u Veliku Britaniju. U to se vrijeme već bio razveo od prve supruge Patricije Booker, bivše stjuardese, s kojom je 1958. dobio kćer Prudence. Drugi se put oženio 1967., za novinarku Annu Tory, koja mu je već sljedeće godine rodila kćer Elisabeth, a zatim, kad su već živjeli u Londonu, 1971. sina Lachlana i godinu kasnije Jamesa.

image

Milijarder Rupert Murdoch sa bivšom zaručnicom Ann Lesley Smith

DIGGZY/JESAL/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Ovih dana posebno se šuška o njegovu privatnom ljubavnom životu. Svjetski mediji sada bruje o tome da je nakon samo dva tjedna nakon što je objavio svoje zaruke, kako se pretpostavljalo, sa svojom petom suprugom, 92-godišnji izdavački mogul objavio da ipak ništa od vjenčanja. Kao razlog naveli su to što se njegova, već sad bivša, 26 godina mlađa zaručnica Ann Lesley Smith, nije uspjela snaći s medijskom pažnjom i slavom koja joj je iznimno štetila. Upravo zbog takve iskrenosti kakvu mu je Ann iskazala, bliski izvori paru tvrde da je Rupert još više poštuje i cijeni, ali ipak od vjenčanja kojemu se toliko veselio neće biti apsolutno – ništa. Sudbina zaručničkog prstena s golemim dijamantom kojim joj je pokazao svoju ljubav i najbolje namjere do daljenjeg ostaje nepoznata. Par se upoznao nakon iznenadnog kraha šestogodišnjeg braka Ruperta Murdocha s fatalnim britanskim modelom Jerry Hall, a umirovljenu policijsku službenicu i udovicu zvijezde country glazbe Chestera Smitha zaprosio je nakon šest mjeseci veze. Sudeći prema fotografijama ovu godinu započeli su na Barbadosu, a stariji milijarder je za prosidbu odabrao 17. ožujka, Dan svetog Patrika, koji je inače i nacionalni irski praznik.

image

Milijarder Rupert Murdoch sa bivšom zaručnicom Ann Lesley Smith

@246PAPS/@246PAPS/BACKGRID/BACKGRID

"Bio sam jako nervozan. Bojao sam se ponovno zaljubiti, ali ovaj sam put siguran da je ovo moj posljednji brak. Jako sam sretan”, rekao je za New York Times, ni ne sluteći da će mlada prije pobjeći, nego doći pred oltar. Hoće li se obiteljske zavrzlame oko nasljeđa Murdochovih riješiti imalo slično kao kod Loganovih u "Nasljeđu" preostaje vidjeti,

Linker
19. travanj 2024 03:13