USPJEH ZA PAMĆENJE

Naša skijaška zvijezda: Nazivaju je novom Janicom, a željela bi snimiti rock album

Zagrebačka skijašica Zrinka Ljutić osvojila je treće mjesto u slalomskoj utrci Svjetskog kupa u češkom zimovalištu Špindlerov Mlin i time vratila hrvatsko žensko alpsko skijanje na podij nakon više od 15 godina.

Najbolja hrvatska skijašica svih vremena Janica Kostelić bila je apsolutno u pravu kad je prije mjesec dana izjavila da njezini savjeti Zrinki Ljutić više nisu potrebni, jer je 19-godišnja Zagrepčanka oko sebe okupila fantastičan tim.

Nismo morali dugo čekati na prvi veliki rezultat Zrinke Ljutić u Svjetskom kupu: svega tri dana nakon svog 19. rođendana naša mlada reprezentativka u češkom zimovalištu Špindlerov Mlin osvojila je treće mjesto i tako nakon više od 15 godina vratila hrvatsko žensko alpsko skijanje na podij Svjetskog kupa. Fantastičnom uspjehu i velikom danu našeg ženskog skijanja pridonijela je i Leona Popović, osvojivši peto mjesto.

image

Skijašica Zrinka Ljutić proslavila je svoje prvo postolje u Svjetskom kupu

VLADIMIR SIMICEK AFP

"Postolje je tu, presretna sam, ovo je kao san. Spojila sam stvarno dvije dobre vožnje i znala sam da će rezultat biti dobar. Na kraju sam bila treća, čime sam prezadovoljna", prokomentirala je Ljutić svoj najbolji seniorski rezultat i prvo postolje u karijeri, a dosad joj je najbolji slalomski rezultat u Svjetskom kupu bilo lanjsko peto mjesto u Courchevelu.

Lani je u kanadskoj Panorami stigla do titule svjetske juniorske prvakinje u slalomu, a čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora odabrali su je da zajedno s Markom Skenderom, reprezentativcem u nordijskim disciplinama, bude stjegonoša na svečanoj ceremoniji otvaranja na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

image

Obitelj je Zrinki Ljutić najveća podrška

NEJA MARKIčEVIć/CROPIX

Njezini fenomenalni uspjesi ljubitelje skijanja ne iznenađuju, jer je Zrinka Ljutić još preklani počela pobjeđivati u seniorskoj konkurenciji Europskog kupa i nastupati u utrkama Svjetskog kupa, skijaške lige prvaka, a prvu pobjedu u Europskom kupu upisala je baš na svoj 17. rođendan.

image

Drugoplasirana je bila američka skijašica Mikaela Shiffrin, pobjedu je odnijela njemačka skijašica Lena Duerr, a Zrinka Ljutić je bila treća

VLADIMIR SIMICEK AFP

Obitelj Ljutić sportska je javnost odavno počela uspoređivati s Kostelićima, obitelji koja je pobjedama Janice i Ivice Kostelića proslavila hrvatsko skijanje. Počela je skijati kao djevojčica, trenirao ju je otac Amir, koji je strateg razvoja njezine karijere i uspjeha, a od malih nogu skijaju i njezina braća Tvrtko i Hrvoje, te sestra Dora, koji s roditeljima - kad nisu na putu - žive u Novom Zagrebu.

image

Zrinka Ljutić na treningu u austrijskom Innerkremsu 2020. sa sestrom Dorom, ocem Amirom, braćom Tvrtkom i Hrvojem, te Ottom Orešićem

TOM DUBRAVEC/CROPIX

"Janica mi je svojim skijaškim i životnim savjetima puno pomagala tijekom godina. Najvažnije što pamtim su naši razgovori o uspjehu: rekla mi je da prestanem toliko brinuti o očekivanjima drugih i da ne odrastem prebrzo. Iako nas uspoređuju, meni nije cilj postati nova Janica, već pronaći svoj put i jednostavno ostati svoja", izjavila je Zrinka preklani u razgovoru za Gloriju i otkrila da je na skije prvi put stala kao trogodišnjakinja.

image

Hrvatsku zastavu na svečanosti otvorenja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu nosili su Zrinka Ljutić i Marko Skender

Tada je opisala i kako je izgledalo njezino djetinjstvo: polovicu godine s ocem, braćom i sestrom provodila je u Hrvatskoj, a drugu polovicu u austrijskom Innerkremsu, gdje je svaki dan trenirala skijanje, a nakon treninga išla u školu, pisala zadaće i polagala ispite. Skijanje joj je od malih nogu najveća strast, ali nije i jedina: obožava i jedrenje na dasci, kite surfing, snowboarding i biciklizam, a trenirala je i judo.

image

Zrinka Ljutić

NEJA MARKIčEVIć/CROPIX

Godinama je ljeto s ocem, braćom i sestrom provodila u šatoru na plaži u Vignju na otoku Pelješcu, gdje je Amir Ljutić bio instruktor jedrenja na dasci, a mama Martina, sudski tumač za engleski i njemački jezik, svoj je godišnji čuvala kako bi zimi preuzela brigu o djeci u Austriji. Odlično se snalazi i s gitarom u rukama, a na njezinoj playlisti obavezno su rock klasici Led Zeppelina, Foo Fightersa i Rage Against the Machinea.

image

Lani je Zrinkinu Nagradu Dražen Petrović koju Hrvatski olimpijski odbor dodijeljuje mladim sportašima preuzela njezina majka

DRAGAN MATIC CROPIX

"Jednog bih dana željela snimiti rock album, a dotad sam fokusirana na tehničke discipline u skijanju i to je sve što mi uz dobro zdravlje treba", izjavila je Zrinka koja se nakon osvajanja trećeg mjesta našalila i da treba poraditi na otvaranju pjenušca.

Linker
19. travanj 2024 17:37