Glumci Norman Reedus i Melissa McBride u prizoru iz prve epizode desete sezone

 IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM STILLS/PROFIMEDIA
SAD JE KRAJ

Nakon 12 godina završila jedna od najpopularnijih serija, donosimo deset zanimljivosti o njoj

Nakon jedanaest sezona serijala ‘Živi mrtvaci‘ opraštamo se od jednog od najuspješnijih projekata u povijesti televizije.

S ukupno 177 epizoda u jedanaest sezona Živi mrtvaci su najdugovječniji i jedan od najuspješnijih serijala u povijesti kablovske televizije u Sjedinjenim Državama. Bilo je i dugovječnijih, i onih s više nastavaka, ali njih su producirale nacionalne televizijske kuće.

Glumački honorari

Glavni glumci Norman Reedus i Melissa McBride u prvoj sezoni dobivali su fiksni honorar od 9500 dolara po epizodi. S uspjehom serijala zarada im je rasla, pa su u sedmoj sezoni dobivali 80 tisuća dolara po epizodi. Vrhnje su pobrali u posljednje tri sezone: Norman Reedus je na njima ukupno zaradio, procjenjuje se, između 50 i 90 milijuna dolara, a McBride - 20 milijuna dolara.

image

Oproštajna fotografija ekipe jedanaeste sezone

BERKELEY WARREN/SHUTTERSTOCK FOR AMC

Zombi škola za statiste

Uoči svake sezone biralo se najmanje 150 statista, a prednost su imali mršavci i mršavice s izraženim profilnim crtama lica, jer oni našminkani izgledaju dojmljivije pred kamerama. Osim toga morali su proći tzv. malu školu za zombije čiji je voditelj bio Greg Nicotero, šef tima za specijalne efekte. U njoj su se statisti učili kretati i gestikulirati poput - živih mrtvaca.

image

Restoran Nic&Norman‘s nalazi se u gradu Senoia u američkoj saveznoj državi Georgiji

AFF-USA/SHUTTERSTOCK

Živi mrtvaci žive u Georgiji

Serijal se najvećim dijelom snimao u američkoj saveznoj državi Georgiji zbog poreznih olakšica koje filmske i televizijske ekipe ondje mogu ukalkulirati u produkcijske troškove. Prve godine prizori su snimljeni na stvarnim lokacijama u gradu Atlanti, čije su ulice i parkovi zbog toga bili privremeno zatvoreni za javnost. Nakon toga ekipa se preselila u studio Riverwood u blizini grada Senoie.

image

U Ateni je 2018. priređena izložba The Walking Dead Art

NIKOLAS JOAO KOKOVLIS/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

16-milimetarska traka

Kompletan materijal do izbijanja pandemije koronavirusa sniman je na "zastarjeloj" 16-milimetarskoj filmskoj traci, jer su producenti željeli dobiti sliku kakva je krasila klasike horora. Zbog pandemije koronavirusa ekipa se digitalizirala kako bi se smanjio broj članova ekipe na setu.

image

Invazija zombija na London povodom početka prikazivanja ‘Živih mrtvaca‘ 2010.

SOLENT NEWS/SHUTTERSTOCK

Invazija zombija na svjetske metropole

Povodom početka emitiranja prve sezone AMC&Fox su u sklopu 24-satne marketinške kampanje 26. listopada 2010. angažirali stotine glumaca diljem svijeta koji su kostimirani u zombije zaposjeli najpoznatije znamenitosti svjetskih metropola poput Big Bena u Londonu i Akropole u Ateni. Svjetska premijera prve epizode održana je 31. listopada 2010. na kanalu AMC u SAD-u, te na Foxovim i Disney+ platformama diljem svijeta, a posljednja je prikazana 20. studenog ove godine.

image

Ekipu serijala su u Tokiju 2013. dočekali obožavetelji maskirani u zombije

MASATOSHI OKAUCHI/SHUTTERSTOCK

Kaskaderova pogibija

Za vrijeme snimanja osme sezone kaskader John Bernecker je stradao jer je u pogibeljnom skoku s visine umjesto na jastuke prizemljio na zemlju. Liječnici ga nisu uspjeli spasiti, a njegovoj obitelji isplaćena je odšteta od 8,6 milijuna dolara. A prva epizoda osme sezone bila je posvećena sjećanju na Johna Berneckera.

image

Glavni glumac Norman Reedus nije prošao audiciju za serijal

IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM STILLS/PROFIMEDIA

Posljednja večera

Glumci čiji likovi pogibaju u serijalu posljednjeg dana snimanja imaju pravo na posljednju večeru po svom izboru, a na nju imaju pravo pozvati koga požele te se na taj način pozdravljaju s kompletnom filmskom ekipom.

image

Glumci Norman Reedus i Melissa McBride u prizoru iz prve epizode desete sezone

IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM STILLS/PROFIMEDIA

Norman Reedus propao na audiciji

Glavna zvijezda serijala, američki glumac Norman Reedus koji igra Daryla Dixona, na audiciju je stigao za ulogu Merlea Dixona. Nije prošao, ali su producenti ponovno pogledali snimku njegovog nastupa i ponudili mu ulogu koja ga je - proslavila.

image

Glavni glumci Norman Reedus i Andrew Lincoln u Tokiju 2014.

MASATOSHI OKAUCHI/SHUTTERSTOCK

Zombiji se ne spominju

U najslavnijem zombi serijalu svih vremena zombiji se ne spominju. Umjesto toga za oživljene mrtvace koristi se riječ "walker", što na engleskom znači "hodač, šetač".

image

Glumci Danai Gurira, Norman Reedus, Ross Marquand i Josh McDermitt kreću u akciju u prizoru iz devete sezone serijala

IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM STILLS/PROFIMEDIA

Tužba od dvjesto milijuna dolara

Prvi kreativni producent serijala Frank Darabont nakon deset godina raznih tužbi nagodio se s producentima "Živih mrtvaca" za odštetu od 200 milijuna dolara, koja mu je isplaćena zbog pretrpljene štete. Proslavljeni redatelj, koji je uz ostalo režirao holivudske hitove puput "Iskupljenja u Shawshanku" i "Zelene milje" bio je inicijator serijala kojeg je prvo ponudio televiziji NBC, a otkaz je dobio nakon prve godine zbog želje AMC-a da za dvadeset posto manji budžet proizvede dvostruko više epizoda nego u prvoj sezoni.

image

Glumačka ekipa treće sezone: Norman Reedus, Robert Singleton, Andrew Lincoln, Lauren Cohan i Steven Yeun

AMC/PLANET/PROFIMEDIA
Linker
25. travanj 2024 14:46