kenijski maratonac

Najveći svih vremena nekad nije imao ni za bus: Ridley Scott radi dokumentarac o čovjeku koji je ostvario nezamislivo

Kenijski trkač Eliud Kipchoge jedini je čovjek u povijesti koji je 42 kilometra i 195 metara istrčao za manje od dva sata.

Maraton je najprestižnija, najduža i najzahtjevnija atletska disciplina, ali i jedno od najtežih sportskih natjecanja uopće. A njezin suvereni vladar od travnja 2013. kad je istrčao svoj prvi maraton u Hamburgu - i u njemu pobijedio - je 36-godišnji kenijski trkač Eliud Kipchoge. Otada je istrčao 12 utrka na službenim natjecanjima - pobijedio je u njih deset uključujući i onu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016., a uz to je u tzv. kontroliranim uvjetima još dva puta 42195 metara pokušao istrčati za manje od dva sata. U talijanskoj Monzi u svibnju 2017. mu je za taj pothvat nedostajalo 25 sekundi, ali je zato dvije godine kasnije, u listopadu 2019. u Beču uspio istrčati maraton za nezamislivih 1 sat 59 minuta i 41 sekundu. To u prijevodu znači da svaku dionicu od stotinu metara u toj utrci pretrčao za 17 sekundi i dvije stotinke i tako 422 puta uzastopce.

Kako mu je tu uspjelo saznat ćemo u Netflixovom dokumentarnom filmu 'Kipchoge: Posljednji podvig' (Kipchoge: The Last Milestone), čija je svjetska premijera zakazana 24. kolovoza. Tu nadahnjujuću i motivirajuću priču na male ekrane donose redatelj Jake Scott i producent Ridley Scott, koji su za snimanje i postprodukciju raspolagali budžetom većim od pet milijuna dolara.

Okosnica priče su Kipchogeove pripreme za povijesnu utrku u Beču, a film prati njegovu svakodnevicu u Keniji, treninge, obiteljski život, uspone i padove, te konačno ostvarenje sna. U povijesti maratona, discipline koja prema legendi potječe od postignuća grčkog vojnika Filipida, koji je trčao od Maratona do Atene kako bi svojim sunarodnjacima donio vijest o pobjedi nad Perzijancima - i nakon toga od napora preminuo, nije bilo popularnijeg i uspješnijeg trkača od Eliuda Kipchogea.

image
PIROSCHKA VAN DE WOUW/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Najpoznatija svjetska ratna izvjestiteljica vodi bitku za zdravlje: ‘Postoje situacije kada ne možeš ostati neutralan‘

Čitajte i: ‘Kako dalje bez naše djevojčice?‘ Roditelji hrabre lavice Ene Šarac o najtežim danima nakon gubitka voljene kćeri

Rođen 5. studenog 1984. u kenijskom selu Kapsisiywa iz kojeg je svakoga dana trčao do škole udaljene 3200 metara i natrag do kuće, jer najmlađem sinu od četvero djece samohrana majka nije mogla priuštiti autobusnu kartu.

No, na taj način mu je zapravo pomogla i trasirala njegov put do atletskog Olimpa i osobnog bogatstva od šest milijuna dolara kojim danas Kipchoge raspolaže. Lik svoga oca Eliud Kipchoge poznaje samo s nekoliko fotografija koje mu je pokazala majka, a očinsku figuru u njegovom životu odigrao je 57-godišnji Patrick Sang, legendarni kenijski srednjeprugaš i olimpijski i svjetski viceprvak u utrkama na tri tisuće metara s preponama, koji mu je trener puna dva desetljeća.

Na prvi pogled Sangu je bilo jasno kakav je materijal dobio u ruke: visok 167 centimetara i težak 52 kilograma Kipchoge je bio idealno građen za trkača i počeo je pobjeđivati od prvih juniorskih utrka u kojima je sudjelovao. Prvi svjetski rekord u juniorskoj konkurenciji u utrci na 5000 metara postavio je 2003., a iste godine osvojio i titulu svjetskog prvaka u seniorskoj konkurenciji u Parizu. Time je cijeloj sportskoj javnosti na najbolji mogući način pokazao da je nova zvijezda - rođena.

image
ERIC BRINKHORST/AFP/PROFIMEDIA

Bez obzira na njegov neprekinuti niz sjajnih uspjeha u kros utrkama i na dugoprugaškim natjecanjima, Kipchoge je u punom svjetlu zablistao tek kad je nakon deset godina treninga pod vodstvom Patrica Sanga donio odluku da se prebaci na - maratone.

Kaže se da svatko može istrčati maraton, a to pokazuju natjecanja u čitavom svijetu, čiji broj posljednjih godina eksponencionalno raste. Tipični program treninga za utrku traje od četiri do šest mjeseci, a tijekom tog razdoblja atletičar najmanje pet puta tjedno trči između pet i dvadeset kilometara po treningu, ovisno o razini natjecanja za koje se priprema i ciljanom rezultatu. Eliud Kipchoge tjedno pretrči između 200 i 225 kilometarara, a njegovi poznanici u šali govore kako mu je najveći motiv za utrke - bijeg od kuće, gdje ga čekaju supruga Grace Sugut i troje djece.

- Da bježim od njih ne bih bio toliko brz, jer se nakon svakog treniga i utrke odmah vraćam kući. Osim toga supruga i djeca me prate na svim najvažnijim natjecanjima: moja obitelj je najveće i najznačajnije postignuće mog života - odgovara im Kipchoge, koji je teško podnio pandemiju koronavirusa, zabranu grupnih treninga i izostanak velikih natjecanja.

Lani je nastupio jedino na londonskom maratonu, na kojem su sudjelovali isključivo najbolji svjetski trkači - s pozivnicom organizatora. U cilj je stigao osmi sa za njega razočaravajućim vremenom od 2 sata 6 minuta i 49 sekundi.

- Nije to kraj svijeta, u sportu se pobjeđuje, ali još više i gubi - izjavio je Kipchoge i dodao kako je zadnjih petnaest kilometara po pustim londonskim ulicama pretrčao sa začepljenim uhom zbog čega je čak razmišljao o odustajanju. No, to nije učinio, jer je prvi i osnovni cilj svakog maratonca, pa tako i Kipchogeov - završetak utrke.

Linker
20. travanj 2024 10:06