Halloween

Najstrašnijih 10: Hororci koji će vam začiniti Noć vještica, prema izboru stručnjaka iz videoteke

U jednoj od posljednjih videoteka u zemlji potražili smo pomoć za sastavljanje najboljeg popisa horor filmova, za sve one koji žele uz filmove provesti predstojeći vikend.

Došao nam je i najstrašniji dan u godini, poznat i pod nazivom Noć Vještica, odnosno "po engleski" - Halloween. Osim što je posljednji dan, odnosno noć u listopadu, idealna za tematske partije i uređivanje kuće, mnogi će poželjeti ovog vikenda pogledati i koji horor film. A možda i više njih.

Tim je povodom Marko Jantol vlasnik videoteke "Pauk", jedne od posljednjih u zemlji, samo za Gloria.hr složio top listu horor filmova koje svaki ljubitelj tog žanra mora pogledati.

Marko je prava osoba za slaganje ove liste, osim što je i profesionalni filmofil, recimo to tako, i privatno je ljubitelj hororaca. "Prvi hororac koji sam pogledao još kao klinac je bio baš 'Halloween', i to je bila ljubav na prvi pogled! Priča, atmosfera, muzika... sve me oborilo u tom filmu!", otkrio je Marko. Stoga nije ni čudo da je upravo taj film stavio na vrh svog popisa.

image
Marko Jantol, osim što radi u videoteci i privatno obožava horor filmove.
DARKO TOMAS/CROPIX

Markovom izboru u potpunosti vjerujem, iako u životu nisam pogledala niti jedan horor film u cijelosti, a one isječke koje jesam proganjali su me još dugo vremena. No, ako je suditi prema klijenteli videoteke Pauk, ipak sam u manjini - to je hit žanr! Tamo horor filmovi zauzimaju posebno mjesto na policama.

'Hororci su među najtraženijim žanrovima, imamo mnogo ljubitelja. Traže novitete, ali dosta ih traži baš stare klasike. Ne biste vjerovali, ali imamo klijenata koji posuđuju samo horor filmove'.

Marko potvrđuje koliko su strašni filmovi popularni, među onima koji zalaze u ovu radnju koja je ostala još iz nekih prošlih vremena.

Na pitanje da nam napravi listu top 10 horor filmova, odmah je rekao da je to jako teško. "Kako samo deset?!", kazao je i dodao da će prokopati police s DVD-ima i ipak izabrati između klasičnih i novih horora.

Uz to je dodao i još pet 'Best of the rest' naslova, za sve one koji su prvih deset pogledali ili jednostavno jer svoj izbor nije mogao suziti na samo 10 naslova.

Noć vještica / Halloween 1978.

Kultni slasher redatelja Johna Carpentera postao je nezaobilazno štivo ljubitelja horor filmova. Donosi nam priču o nezaustavljivom Michaelu Myersu i njegovom lovu na članove vlastite obitelji.

Pogledajte video

Istjerivač đavola / The Exorcist 1973.

Dvostruki oskarovac u režiji Williama Friedkina jezovita je adaptacija istoimenog romana,čija je tema stravični slučaj djevojčice u čije je tijelo ušao vrag

Pogledajte video

Prizivanja / The Conjuring 2013.

Temeljen na istinitim događajima o svjetski priznatim istražiteljima paranormalnih aktivnosti, koji su pozvani u pomoć obitelji koju je terorizirala prisutnost sila tame.

Pogledajte video

Doktor Sleep / Steven King's Doctor Sleep 2018.

Danny Torrance je četrdesetogodišnjak koji koristi svoj dar komunikacije s mrtvima. Film je nastavak remek djela "Isijavanje" Stanleya Kubricka.

Pogledajte video

Naslijeđeno zlo / Hereditary 2018.

Nakon smrti Ellen Graham, njezina obitelj počinje otkrivati zastrašujuće tajne o svome porijeklu. Što više otkrivaju, to više nastoje izbjeći zlokobnu sudbinu koju su naslijedili. Prema nekim istraživanjima, upravo je ovaj film proglašen za najstrašnijim hororom svih vremena.

Pogledajte video

Slučaj iz zemlje duhova / Incident In A Ghost Land 2018.

Kanadski nezavisni film prati život majke dvoje djece koja je naslijedila dom od svoje tete. Već prve noći u novoj kući majka se suočava s ubojitim uljezima i bori se za živote svojih kćeri. Šesnaest godina kasnije kada se kćeri opet okupe u toj kući tek tada stvari postanu još više čudne.

Pogledajte video

Špilja užasa / The Descent 2005.

Skupina bliskih prijateljica na pustolovnom se godišnjem odmoru nađe zatočena i progonjena u špiljama. Progoni ih nepoznata sila koja vreba iz mraka, u hororu scenarista i redatelja Neila Marshalla.

Pogledajte video

Gospodari pakla / Hellraiser 1987.

Riješivši zagonetku kutije slagalice, jedan muškarac otkriva da je dobio više nego što je htio - ulaz u pakao. Ali njegova ljubavnica pronašla je način kako ga vratiti odande.

Pogledajte video

Rosemaryna beba / Rosemary's Baby 1968.

Mladi bračni par, Rosemary i Guy, useljava u stan u kući koju prati loš glas. Po useljenju upoznaju šarmantan par starijih susjeda s kojima se Guy sprijatelji. Nakon što zatrudni, Rosemary počinje pratiti čudan osjećaj jeze i počnu joj se priviđati stvari. Istovremeno, Guy se udaljuje od nje što još više pojačava njen osjećaj straha i nelagode. Psihološka strava u režiji Romana Polanskog.

Pogledajte video

Obdukcija Jane Doe / The Autopsy of Jane Doe 2016.

Brian Cox i Emile Hirsch glume oca i sina, Tonyja i Austina, koji rade kao patolozi. Priča se odvija u mrtvačnici u koju im dostave tijelo nepoznate, lijepe mlade djevojke, koje je na neobjašnjiv način dospjelo na poprište višestrukog ubojstva. Bez ikakvih vidljivih tragova i dokaza koji bi mogli ukazati na razlog smrti, otac i sin odlučno kreću u potragu za bilo kakvim dokazima. Istraga ih dovede do bizarnih tragova koji ih navode na šokantno otkriće.

Pogledajte video

Za one koji žele više:

To Dolazi / It Follows 2014.

Festival straha/ Midsommar 2019.

Suspiria 1977.

Pogrešno skretanje / Wrong turn 2003.

28 dana kasnije/ 28 Days Later 2002.

Linker
18. travanj 2024 13:31