Rat wagsica

Najprljaviji rat žena nogometaša ikad: Lažne objave, jal i cinkanje

Rebekah Vardy je medijima slala informacije sa zaključanog Instagram profila Coleen Rooney, a kad je završila na sudu zbog klevete, pokušala je izbrisati dokaze zbog čega bi mogla dobiti pozamašnu novčanu kaznu.

Prepucavanje preko društvenih mreža, netrpeljivost i potreba da se napakosti suparnici s kojom se nadmetala za pozornost medija, mogli bi skupo koštati Rebekah Vardy, suprugu Jamieja Vardyja, napadača premierligaškog nogometnog kluba Leicester City i britanskog reprezentativca.

Riječ je o skandalu "Wagatha Christie" koji je prošlog tjedna dobio sudski epilog. Gospođa Vardy izgubila je tužbu zbog klevete koju je protiv nje podigla Coleen Rooney, supruga Waynea Rooneyja, trenera kluba Derby County i bivše nogometne zvijezde.

Reakcije na presudu suda u Londonu prema kojoj je supruga Jamieja Vardyja prošlog petka proglašena krivom zbog odavanja podataka sa zatvorenog Instagram računa Coleen Rooney britanskom tabloidu The Sun, ne jenjavaju. Štoviše, tek se sad rasplamsala verbalna bitka između onih koji vjeruju u nevinost osuđene wagsice i osjetno brojnijih pristaša gospođe Rooney: natezanja oko toga tko je kriv kulminirala su s gotovo 100 prijetnji smrću osuđenoj ženi nogometaša zbog čega je intervenirala policija.

U međuvremenu se u sukob oko toga koja je wagsica u pravu pojavila treća struja, građani koji se pitaju se zašto se diže tolika prašina oko svađe dviju imućnih žena koje se ne moraju brinuti zbog plaćanja računa u postpandemijskoj Engleskoj?

Tajna operacija

Kako god bilo, priča o epskom sukobu supruga nogometaša počela je još 2019., kad su objave sa zatvorenog Instagram računa Coleen Rooney (poznata je i po tome što je svom suprugu oprostila silne preljube i afere s prostitutkama) počele objavljivati u The Sunu u izmijenjenom, ne baš laskavom izdanju, što je gospođu Rooney izluđivalo. Imidž u javnosti otprije su joj poljuljale eskapade njenog muža, a curenje objava s Instagrama bila je, čini se, kap koja je prelila čašu.

image

Coleen i Wayne Rooney

SOPA IMAGES LIMITED/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Odlučila je raskrinkati izdajicu i počela istraživati. Kako bi otkrila tko medijima prosljeđuje njezinu intimu još je više ograničila pristup svojim postovima. Objavila je 50 priča na svom privatnom Instagram profilu tijekom "tajne operacije" između kolovoza i listopada 2019. godine i među njima porazmjestila lažne informacije, pozorno motreći tko ih je pogledao i što se potom dogodilo.

"Spremila sam i screenshotala sve izvorne priče koje jasno pokazuju da ih je pogledala i proslijedila samo jedna osoba," izjavila je na sudu.

Rat se nastavlja

Tragovi su je odveli do Rebekah Vardy koja se u trenutku kad je raskrinkana, sa suprugom i petero djece nalazila na odmoru u Dubaiju. Šokantno otkriće gospođa Rooney obznanila je 9. listopada 2019. na Twitteru, nakon čega je afera u britanskim medijima dobila naziv „Wagatha Christie” (spoj pojmova wagsica i velemajstorice kriminalističkih romana Agate Christie). Vardy joj je nakon napada na Twitteru odgovorila riječima: "Coleen, koji je ovo k***?". Zbog javnog napada Vardy je 2020. Coleen Rooney tužila sudu i izvukla 23.000 funta odštete jer gospođa Rooney nije uvjerljivo dokazala da je gospođa Vardy izdajica. Međutim, tu priča ne završava.

Posvađane wagsice i nastavile su se prepucavati, a njihovi odvjetnici pokušali su postići rješenje izvan suda. No, u svibnju ove godine Coleen Rooney uložila je tužbu na Kraljevskom sudu pravde u Londonu protiv Rebekah Vardy, zbog klevete. Da ne duljimo, ondje je utvrđeno da je tužena doista odgovorna za prenošenje više-manje izmišljenih priča o Collen Rooneyju britanskom tabloidu.

image

Rebekah i Jamie Vardy

YUI MOK/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Pokazalo se da je ključna karika u lancu izdaje bila agentica Rebekah Vardy - Caroline Watt. Njoj je Rebekah prosljeđivala medijima zanimljiv materijal, a ona ga je slala zainteresiranima. Kako bi prikrile tragove, agentici je mobitel s dokazima "pao" u more, dok je Rebekah Vardy na svom telefonu izbrisala sve što bi je moglo inkriminirati. Međutim, nije im uspjelo. Sud je bez obzira na prikrivanje dokaza presudio u korist tužiteljice

Epilog skandala

Utvrdili su da je gospođa Vardy "usmjeravala gospođu Watt na privatni Instagram račun, slala joj snimke zaslona objava gospođe Rooney, skrenula pozornost na predmete od potencijalnog interesa za medije i odgovarala na dodatne upite koje su mediji postavili putem gospođe Watt". Svjedočenje gospođe Vardy ocijenjeno je kao "nedosljedno s drugim dokazima, izbjegavajuće i neuvjerljivo", prenosi BBC.

Posljedice bi mogle biti značajne. Zbog neovlaštenog prosljeđivanja informacija sa zaključanog Instagram profila Rebekah Vardy mogla bi platiti oko 2 milijuna funta odštete, uz visoke pravne troškove. Uz to, sud smatra da je "namjerno izbrisala ili uništila dokaze", što je bolan udarac po njenu reputaciju. Vjerojatno će je i to financijski skupo stajati. Stvar je u tome da koliko god bila primamljiva zamisao nekome "iskopati jamu" i neovlašteno "posuditi" materijal s izvora koji je jasno označen kao nedostupan za javnost, krši zakon. Pravila se moraju poštivati, pouka je suda u Londonu.

Linker
20. travanj 2024 11:53