ZLATNI PIR

Najljepša ljubavna priča 80. Mostre: Redatelj "Ferrarija" već pet desetljeća ljubi svoju Summer

Američki redatelj Michael Mann, redatelj biografskog filma o Enzu Ferrariju, na crveni tepih venecijanskog festivala stigao je sa suprugom Summer s kojom je podigao četvero djece.

Ima neke kozmičke pravde da je biografski film "Ferrari" američkog redatelja Michaela Manna, koji je u veljači proslavio 80. rođendan, bio jedan od najiščekivanijih premijera jubilarne 80. Mostre, najstarijeg filmskog festivala koji se tradicionalno održava na venecijanskom Lidu. Michael Mann je u Veneciju stigao u pratnji svojih glavnih glumaca Adama Drivera i Patricka Dempseya, te supruge Summer Mann, s kojom iduće godine slavi zlatni pir i obilježava pet desetljeća skladnog braka u kojem su podigli četvero djece.

Ulogu njihovog domaćina u Italiji na sebe je preuzeo Piero Ferrari, jedini živući nasljednik Enza Ferrarija, osnivača automobilskog carstva, čije je prezime postalo sinonim za sportski automobilizam i luksuz na četiri kotača. Film "Ferrari" na premijernom prikazivanju ispraćen je šestominutnim ovacijama, a redatelj Michael Mann blistao je od ponosa i sreće u društvu svoje supruge koja je pažnju privukla divovskom pletenicom koju je isplela od svoje duge sijede kose.

image

Glumci Adam Driver i Patrick Dempsey s redateljem Michaelom Mannom na crvenom tepihu

TIZIANA FABI AFP

Upoznali su se prije točno pet desetljeća, kad se Michael Mann, koji je odrastao u Chicagu u obitelji ukrajinskog imigranta i veterana Drugog svjetskog rata, vratio sa studija filmske režije u Londonu. Ondje je ostavio svoju studentsku ljubav, s kojom je prethodno okončao kratki prvi brak i kćer koju je nakon toga rijetko viđao.

Michael Mann odrastao je u radničkoj četvrti, okružen svijetom kriminala i zvukovima bluesa, a prije režije diplomirao je englesku književnost na Sveučilištu u Wisconsin i razmišljao o akademskoj karijeri. Prekretnica da se odluči za film i režiju bio je "Dr. Strangelove" kultni film legendarnog Stanleya Kubricka, a za studij na London International Film School uz ostalo se odlučio i da izbjegne poziv na mobilizaciju u vrijeme rata u Vijetnamu.

image

Prizor iz filma ‘Ferrari‘

Karijeru je započeo radom na stiliziranim kratkim filmovima, reklamama i dokumentarcima, a okušao se i u manjim glumačkim ulogama u filmovima "Smokey i banditi" (1977) i "Kineski sindrom" (1979). Prve veće uspjehe donose mu scenariji za kriminalističke serije "Police Story" te "Starsky i Hutch" sedamdesetih godina, a televizijske anale upisao se kao izvršni producent i jedna od najzaslužnijih osoba za uspjeh serije "Poroci Miamija", koja je proslavila glavne glumce Dona Johnsona i Philipa Michaela Thomasa.

image

Michael Mann u veljači je proslavio 80. rođendan

TIZIANA FABI AFP

Na velikom platnu proslavio se filmovima "Vrućina", "Ali", "Probuđena savjest", "Collateral", "Poroci Miamija"..., a na njegovim setovima prodefilirala su najveća glumačka imena predvođena Tomom Cruiseom, Robertom De Nirom, Alom Pacinom, Russellom Croweom, Danielom Dee Lewisom, Jamiejem Foxxom i drugima. Filmski znalci njegovu estetiku opisuju muževnom u najboljem smislu te riječi. Njegovi junaci uvijek se, naime, drže etike o hrabroj i časnoj borbi zbog koje često stradavaju na intimnom planu.

image

Michael Mann i Piero Ferrari

GABRIEL BOUYS AFP

Michaelu Mannu to se nije dogodilo, naprotiv. Imao je, kaže, sreću, da je upoznao ženu koja je pristala odustati od vlastite karijere i apsolutno se posvetiti domu, obitelji i djeci. Premda je bila nadarena umjetnica Summer je ostala kod kuće i tako svom suprugu omogućila potpunu slobodu da se bavim svojim autorskim i umjetničkim projektima. Nikada zbog toga nije zažalila, a Michael Mann je taj dar objeručke prihvatio i afirmirao se kao jedan od najznačajnijih filmaša dvadesetog stoljeća.

image

Summer i Michael Mann iduće godine slave zlatni pir

GABRIEL BOUYS AFP
Linker
25. travanj 2024 06:34