Saša Burić / Hanza Media
MALI ZNAK PAŽNJE

Najljepša božićna bajka dubrovačke poduzetnice: Kućice, vilenjaci i anđeli koji se mogu i pojesti

Dubrovačka poduzetnica Jelica Kmetović Hercigonja za blagdane prijateljima daruje kućice od medenjaka, vilenjake i anđele koji se nakon slavlja mogu - pojesti.

U današnje vrijeme doista se sve može kupiti pa zato svoje prijatelje svake godine razveselim nekim kreativnim darom koji osmislim posebno za njih. Mislim da im nešto što napravim vlastitim rukama mnogo više znači, govori Jelica Kmetović Hercigonja (64), vlasnica računovodstvene tvrtke iz Dubrovnika, koja doista ima zlatne ruke. Sve čega se prihvati ispadne savršeno, pa tako i kućice od medenjaka te cijela blagdanska svita vilenjaka, anđelaka, ovčica, praščića, vlakova, pa i jaslice koje su njezina preokupacija već desetak godina.

Dubrovnik 101119. 
Jelica Kmatovic                                                                          Foto : Sasa Buric  / Cropix
Saša Burić / Hanza Media

Dubrovnik 101119. 
Jelica Kmatovic                                                                          Foto : Sasa Buric  / Cropix
Saša Burić / Hanza Media

- Mislim da je to moj bijeg od brojeva u neki drugi svijet, koji me potpuno obuzme. Počnem izrađivati figurice čim prestanem s kupanjem, a to je negdje krajem studenoga, i kad krenem, ne znam stati: najradije ne bih ni jela ni spavala dok ne dovršim ono što sam započela. I nikad ne znam kamo će me kreacija odvesti: imam početnu ideju, ali dopuštam mašti da odradi svoje.

Dubrovnik 101119. 
Jelica Kmatovic                                                                          Foto : Sasa Buric  / Cropix
Saša Burić / Hanza Media

Kućice radi od tijesta za medenjake koje "kroji" prema kartonskim šablonama te spaja i ukrašava meringom, a nerijetko i osvjetljava LED lampicama, čiju bateriju skrije u unutrašnjost kućice. Figurice pak izrađuje od tičino mase, bijele ili u boji, tako da su jestive. Posebnu pozornost posvećuje detaljima pa njezin Djed Mraz u svojoj kočiji u krilu drži podugačak popis darova koje su mu djeca naručila. Njezine ideje ne trpe ponavljanje pa svake godine smišlja nove priče. Lani su to bili orašari i cijela kompozicija vlaka s likovima koji u naše živote dolaze uvijek na Badnjak i Božić. Za ove blagdane još nije odlučila što će joj biti slatki lajtmotiv. - Božić mi jako puno znači - govori Jelica Kmetović Hercigonja.

- Simbol je stvaranja novog života, a ja sam kroz tu svoju priču, i u mislima na prijatelje za koje sve to radim, potpuno posvećena toj ideji. A kad sve dovršim, pospremim kuću, pustim glazbu i zaplešem od zadovoljstva, ne vjerujući da sam sve to doista napravila.

MEDENJACI

Lebkuchengebäck in Koffer- und Schirmform
StockFood / Eising Studio - Food

10 dag šećera u prahu, 5 dag meda, 30 dag brašna, 5 dag maslaca, 1 jaje, 1/2 žličice sode bikarbone, 1 žličica cimeta, 1 žličica klinčića u prahu, 1 žličica mljevenog đumbira, malo soli i papra

Za šaum 50 dag šećera u prahu, 1 dl vode, 25 dag bjelanaca

U zdjeli pomiješati sve suhe sastojke. U drugoj umutiti maslac, jaja i med. Zatim spojiti obje smjese, tijesto dovršiti rukom te ga ostaviti u hladnjaku sat vremena. Zatim ga razvaljati između dva masna papira, prisloniti šablone u kartonu za zidove i krov, pažljivo izrezati nožićem ili skalpelom, premjestiti na lim premazan maslacem i posut brašnom te peći 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva. Vodu i 40 dag šećera kuhati do 120 stupnjeva. Bjelanca i 10 dag šećera miksati u snijeg. Polovicu vrelog sirupa odmah ubaciti u snijeg i nastaviti miksati na najjačoj brzini, a ostatak u laganom mlazu ulijevati u snijeg te miksati dok smjesa ne postane gusta i sjajna. Njome spojiti rubove rashlađene 'kuće' i ukrasiti po želji.

Linker
16. travanj 2024 20:51