POKLONIO SE TATI

Najemotivniji trenutak krunidbe dogodio se između Charlesa i Williama

Tek okrunjenom britanskom monarhu prvi se poklonio njegov sin, prijestolonasljednik koji je oca i poljubio.

Ovaj trenutak svi su dugo čekali, a posebno članovi kraljevske obitelji, pa su se emocije u zbornoj crkvi Westminsterske opatije, gdje je kanterburški nadbiskup kralja Charlesa III. točno u podne po engleskom vremenu i službeno okrunio za britanskog monarha, mogle osjetiti u zraku. Među uzvanicima su bili svi članovi kraljevske obitelji, predstavnici svih europskih kraljevskih kuća, državni poglavari i premijeri iz cijelog svijeta, te brojne slavne osobe iz svijeta show bizinisa.

image

Princ William i princeza od Walesa s djecom Charlotte i Louisom

ANDY STENNING AFP

Kralj Charles III. i kraljica Camilla u kočiji su stigli u zbornu crkvu Westminsterske opatije, a među kraljevim paževima bio je i njegov unuk, princ George, kojem je to bila prva velika i sigurno najvažnija protokolarna dužnost i obaveza. I odradio ju je bez greške na ponos svojih roditelja princa Williama, te Kate Middleton, princeze od Walesa, koji su na oku držali mlađu djecu - kćerkicu Charlotte i sina Louisa, petogodišnjaka koji se za vrijeme ceremonije očito dosađivao, zijevao i prodavao zjake. I za razliku od svih jedva dočekao kraj ceremonije da može protegnuti noge.

image

Poljubac ocu i novokrunjenom kralju

YUI MOK AFP

A tek okrunjenom britanskom monarhu prvi se poklonio prijestlonasljednik, princ William, koji je poljubio oca i dotaknuo krunu svetog Edwarda, kojom ga je okrunio nadbiskup Justin Welby. Premda je zadžao pribranost i sve odradio kako je to protokol zahtijevao bilo je očito da je princ William u tom za njega posebnom trenutku jedva suspregnuo suze nakon što mu je otac šaptom zahvalio na svemu. Za četrdesetu krunidbu koja je održana u Wesminsterskoj opatiji kraljevski par se, inače, svečano preodjenuo u Buckinghamskoj palači, te u Kraljevskoj kočiji Diamond Jubilee State stigao na svečanost koju su u direktnom televizijskom prijenosu pratili gledatelji diljem svijeta.

image

Princ William i kralj Charles III.

YUI MOK AFP
Linker
15. travanj 2024 05:47