Uoči Zagreb Comic Cona

Najbolja hrvatska karikaturistkinja: ‘Moje karikature ne obilježava ženski pogled, već onaj dalmatinski, prirodno ‘bazovit‘

Mihaela Erceg u samo dvije godine osvojila je srca mogih sugrađana, svojim duhovitim, a opet toplim karikaturama pozicionirala se kao jedina dnevna karikaturistkinja u zemlji, a njezin kalendar ‘Di si bija 2021.‘ postao je neodoljivi hit suvenir za ovo ludo razdoblje. Sada ovu umjetnicu mogu vidjeti i upoznati posjetitelji festivala 24. Crtani romani šou.

Ona je u svoje 23 godine osvojila brojne nagrade i srca čitatelja, posebno svojih Dalmatinaca, koje Mihaela Erceg uveseljava svakodnevnim karikaturama. Njen kalendar za 2021. i dalje osvaja srca, baš kao i rubrika "Na dobro vam doša" na portalu Dalmacija Danas. Još 2019. osvojila je nagradu Jutarnjeg lista za najbolju hrvatsku karikaturistkinja, nakon čega je stekla i diplomu prvostupnika na Studiju animiranog filma na Likovnoj akademiji u Zagrebu, a školovanje na njoj trenutno privodi kraju. Sada ova duhovita, talentirana i vrijedna mlada žena gostuje na prestižnom festivalu Zagreb Comic Con, 24. Crtani romani šou, koji se održava od 18. do 20. lipnja u Tvornici kulture.

Iako je od organizatora istaknuta kao jedina ženska gošća, karikaturistkinja je u razgovoru za Gloria.hr skromno istaknula da će ipak na Zagreb Comic Conu biti još žena. "Ipak nisam jedina ove godine. Sa mnom je tu i Irena Jukić Pranjić sa svojim strip albumom 'Dnevnik snivanja i filozofiranja', a uz mene je i na tribini novog strip časopisa 'Strip-Prefiks' kolegica Korina Hunjak. Uz nas je tu i poznata Helena Janečić. Ipak nas nije toliko malo. Mnogo je talentiranih umjetnica, stripašica i karikaturistkinja, a svake godine to pokazujemo na festivalima, izložbama, umjetničkom svijetu", kazala je na početku razgovora Mihaela.

image
Mihaela Erceg sa svojim hit kalendarom 'Di si bija 2021.'
SASA BURIC/CROPIX

No u nečemu je ipak jedina žena.

"Nažalost, jedina sam ženska dnevna portalna karikaturistkinja u Hrvatskoj. Ipak, mislim da moje karikature ne obilježava ženski pogled, već onaj dalmatinski, duhovit i prirodno 'bazovit'. Postoje li izazovi? Naravno, ali suočavamo se s njima i ne damo da poteškoće pobijede", kazala je ova Splićanka.

Njezine su karikature tople, ljudske i duhovite, nema tu političke satire, superheroja i tučnjave. Objasnila je odakle crpi inspiraciju za svakodnevne crteže i šale.

Čitajte i: Mlada kreativka osvaja zabavnim prikazima života Dalmatinaca: Uskoro izdaje prvu knjigu s karikaturama

"Dolazim iz opuštene obitelji koja se sa svime borila humorom - pa su i moje karikature takve. Zar nije život zanimljiv i lijep sam po sebi? Ljudi na ulici, susjedi, stalni gosti u dućanima. Nikad s njima niste progovorili ni riječ a vidite ih svaki dan. Treba samo malo pogledati oko sebe. Moja rubrika 'Na Dobro Van Doša' koja je objavljenja na Facebooku i portalu DalmacijaDanas.hr priča upravo o tim životnim temama: momcima s ključevima i kutijom Marlbora u kafiću, babama koje olajavaju jedne druge, ljudima koji se svađaju i koji se vole", rekla je Mihaela Erceg.

image
Samo za Gloriju Mihaela je nacrtala posebnu karikaturu - sebe!
MIHAELA ERCEG

Kako izgleda dan jednog crtača?

Osim što je nacrtala posebnu ilustraciju samo za Gloriju, Mihaela nam je opisala kako izgleda dan jedine dnevne karikaturistkinje u Hrvatskoj.

"Većina mog dana sastoji se od crtanja... istezanja i - spavanja. Probudim se ujutro, ka prava Splićanka prvo popijem kavu, dođem doma, crtam, protegnem se, crtam, skuham ručak, odspavam, crtam, protegnem se, crtam, odspavam, protegnem se, crtam... odem na more - vratim se - crtam. Ima tu dosta posla, ali najbitnije je od svih mogućih ideja izabrati onu koja će jednako razveseliti i mene i čitatelje. U fizičkom smislu, naravno, treba se ustajati što češće i prošetati bar po kući ako ne vani. Mnogi ilustratori obole od problema s leđima i rukama, a bitno je to spriječiti", opisala je.

image
Mihaela Erceg kaže da kao prava Splićanka, dan započinje kavom.
PRIVATNI ALBUM

Iako je jedina žena koja u zemlji ima dnevnu rubriku u kojoj objavljuje karikature, svijet animacije, animiranog filma ipak nije tako skučen. Kaže kako je na studiju bila okružena upravo - kolegicama. "Nas je bilo više u mojoj generaciji! Kasnije, na diplomskom studiju, smo se podijelili na pola-pola. Nikada to nije pravilo problem. Imamo talentirane animatorice koje osvajaju nagrade na svjetskim festivalima, rade filmove, daju intervjue... Animatorska scena je vrlo tolerantna prema svim spolovima, orijentacijama i rasama, što je čini predivnim okruženjem", kazala je Mihaela.

Čitajte i: Novinar i književnik Vid Barić izdvojio nam je svojih pet favorita: Književni naslovi domaćih autora koje ne smijete propustiti

A talenta za crtače u ovoj zemlji, svjedoči ova umjetnica, ni najmanje ne nedostaje, mali problem je u nečem drugom. "Hrvatska ima velike talente kojima sam i sama svjedočila. Studirala sam s odličnim kolegama, upoznala se s fantastičnim crtačima, pila kave s domaćim stripašicama svjetske klase. Hrvatska nema problem s manjkom talenta - već s guranjem tog talenta van. Nije problem vještina već vidljivost", istaknula je.

image
Svojim karikaturama zabilježava svakodnevne pojave.
MIHAELA ERCEG

A ova zaposlena karikaturistkinja u kratkim nam je crtama opisala i svoje planove za budućnost, tako kaže, nastavlja s izložbama karikatura iz kalendara "Di si bija 21" diljem Hrvatske.

"Dovršavam animirani film za magisterij na ALU i nastavljam s objavom svakodnevne karikature 'Na dobro van doša'. Tu je i rad s kolegama na prvim izdanjima 'Strip-Prefiksa', rad za 'OHOHO' magazin, a uvijek se pojavi i poneki dodatni zahtjev. Uz prvi roman, koji je pripremljen, vjerujem da ću ubrzo naći izdavača i za knjigu 'Di si bija u ovi dan'. Njome bih objedinila moje karikature s Facebooka i portala Dalmacijadanas.hr, a u kojima obrađujem obilježavanja raznih dana od 'Dana punjenih gljiva', preko 'Dana dobre frizure' do 'Dana vožnje bicikle, gol'. Bit će tu i dosta neobjavljenih crteža, pa ćemo je podijeliti na dva dijela: prvo i drugo polugodište. I eto, dan po dan, vrijeme je i da počnem raditi novi kalendar za iduću godinu. Nakon uspjeha prethodnog, vjerujem da ovaj put neće u vlastitoj nakladi", nabrojala je sve planove koje ima.

image
Mihaela Erceg jedina je ženska karikaturistkinja koja objavljuje u dnevnom ritmu.
SASA BURIC/CROPIX

Za kraj je pozvala sve čitatelje da dođu na Crtani romani šou pogledati i poslušati autore. "Program je sjajan, a naravno, pozivam vas i na vlastiti razgovor u nedjelju u 11 ujutro", zaključila je Mihaela.

image
Karikatura koju je Mihaela podijelila s Glorijinim čitateljicama
MIHAELA ERCEG
Linker
18. travanj 2024 20:39