HOGAN MEDIA/SHUTTERSTOCK
Florence Pugh

Najbolja glumica nove generacije: Zvijezda koja prkosi nemogućim standardima

Iako su joj u Hollywoodu relativno nedavno rekli da mora smršavjeti ako planira uspjeti, Britanka dubokog i pomalo hrapavog glasa izborila se za status jedne od najtraženijih glumica u Americi - pa je se može vidjeti i u dugoiščekivanom "Oppenheimeru" Christophera Nolana.

Iako su joj u Hollywoodu relativno nedavno rekli da mora smršavjeti ako planira uspjeti, Britanka dubokog i pomalo hrapavog glasa izborila se za status jedne od najtraženijih glumica u Americi - pa je se može vidjeti i u dugoiščekivanom "Oppenheimeru" Christophera Nolana.

"Nedavno sam vidio anketu prema ko­­joj su Tom Cru­­ise, Dwayne Johnson i Tom Hanks zvijezde koje privlače gledatelje. No, ja želim snimati filmove s glumcima kao što su Zendaya, Timothée Chalamet i Florence Pugh. Oni su pripadnici nove generacije glumaca, karizmatične figure zbog kojih će ljudi i dalje ići u kina. Ukratko, oni su budućnost Hollywooda, i to budućnost koja je već počela", rekao je nedavno Denis Villeneuve, redatelj filma "Dina", čiji drugi dio dolazi u kina ove jeseni. U njemu glumi i britanska zvijezda Florence Pugh (27), koju ovih dana možemo gledati i u "Oppenheimeru" Christophera Nolana. Film je dobio odlične kritike, a velikim dijelom za to je upravo ona zaslužna.

image

Ekipa filma ‘Oppenheimer‘ na londonskoj premijeri: Matt Damon, Emily Blunt, Cillian Murphy i Florence Pugh

CAT MORLEY/AVALON/PROFIMEDIA

"Iako je još mlada, puna je samopouzdanja. Osjećao sam se kao da radim s nekim tko može učiniti sve i prikazati paletu različitih emocija pred kamerama", kaže za nju Villeneuve.

Takve pohvale nisu ništa novo za Pugh. Već je za prvu ulogu, u filmu "Omaglica" iz 2014., bila nominirana za nagradu Britanskog filmskog instituta za najbolju novu glumicu, a samo četiri godine kasnije kritičari su je isticali kao rijetku blještavu točku u inače slabo ocijenjenoj televizijskoj seriji "Mala bubnjarica", snimljenoj prema romanu Johna le Carréa.

image

U miniseriji ‘The Little Drummer Girl‘ s Alexanderom Skarsgårdom

JONATHAN OLLEY/AMC/INK FACTORY ©AMC/COURTESY EVERETT COLLECTIO

"Naprosto je sjajna. Vrlo je pametno prikazala svoj lik kao zdravorazumsku osobu koja s obje noge čvrsto stoji na zemlji, a istodobno je sofisticirana, mudra, ali i naivna", napisao je za nju Richard Lawson u magazinu Vanity Fair. I on, kao i mnogi drugi kritičari, kao jedan od njezinih aduta ističu specifičan, pomalo hrapav glas, možda i ne znajući da je on posljedica njezine bolesti iz djetinjstva.

Punim imenom Florence Rose Pugh, rođena je u Oxfordu 3. siječnja 1996. Njezina majka Deborah Mackin bila je plesačica, a zatim je nastavila raditi kao učiteljica plesa, a otac Clinton Pugh iskusan je i uspješan menadžer niza restorana, uglavnom u Oxfordu, gdje je neko vrijeme radio u bistrou The Grand Cafe, jednom od najboljih u gradu. Osim Florence, bračni par ima još dvije kćeri i sina, a svi su izgradili karijeru u svijetu zabave. Florenceina starija sestra Arabella Gibbins (37) završila je studij glume na Oxfordu te se pojavila u tinejdžerskoj akcijskoj komediji "U školi je najgore" s Hailee Steinfeld, Jessicom Albom i Samuelom L. Jacksonom.

ZVIJEZDA U KUHINJI

Budući da je njezin otac Clinton Pugh u Oxfordu vodio restoran The Grand Cafe, a poslije i Kazbar te lanac restorana Cafe Coco, nije čudno što je Florence Pugh uz njega zavoljela i naučila kuhati. Na svom Instagram profilu redovito objavljuje recepte i kuharske savjete svoga oca. Ljubav prema kuhanju pokazala je i kad je u svom novom stanu u južnom dijelu Londona sama osmislila i opremila tako da bude primjerena ne samo za svakodnevnu upotrebu nego i da dobro izgleda, odnosno da bude - filmičnija. Namjera joj je, naime, da poveća i proširi svoju seriju kulinarskih objava pod zajedničkom egidom ‘Cooking With Flo‘ te da jednog dana u svojoj kući snima vlastitu kulinarsku televizijsku seriju.

U kratkom filmu "Swim to Land" glumila je pak s bratom Tobyjem (31), a uz to je uspješna i kao komičarka. Redovito nastupa na festivalima komedije i već je dobila nekoliko prestižnih nagrada, a ima i svoj studio za govorne i glasovne vježbe, čiji su klijenti poznati britanski glumci, pjevači i televizijski voditelji. Toby Pugh, koji kao glazbenik nastupa pod imenom Toby Sebastian, osim što je glumio u dva filma sa starijom sestrom, za "U školi je najgore" je napisao i glazbu, a mogli smo ga vidjeti i u filmovima "Glazba tišine" s Antonijem Banderasom, "After The Dark" i "I‘ll Find You", u televizijskoj seriji "Red Tent" i kao Trystanea Martella u petoj sezoni popularne serije "Igra prijestolja". A 2014., iste godine kad je Florence Pugh snimila svoj prvi film "Omaglica", pred filmske kamere je prvi put stala i njezina mlađa sestra Rafaela Pugh (19) koja je kao djevojčica dobila malu ulogu u trileru "Born of War". Iako poslije nije glumila, velika je vjerojatnost da će i ona krenuti stopama starijeg brata i sestara jer je nedavno izjavila da i nju zanima karijera na filmu. Florence je, drugim riječima, imala uzora u starijoj sestri i bratu, no nisu je oni, nego njezina majka nagovorili da se 2014. prijavi za audiciju za film "Omaglica".

image

S bratom Tobyjem Sebastianom, koji je također glumac

JOANNE DAVIDSON/SHUTTERSTOCK

Već kao sasvim mala djevojčica imala je problema s disanjem pa su je u strahu za njezin život roditelji svako malo morali voditi liječniku, a kad su joj bile tri godine, ustanovljen je i razlog - Florence je, naime, bolovala od takozvanog mekog dušnika, koji se skuplja, najčešće kod izdisaja, i tako ometa normalno disanje. Vjerujući da će joj biti lakše u toplijoj klimi, cijela se obitelj preselila u Španjolsku, u luksuzno turističko naselje Sotogrande, smješteno na morskoj obali istočno od Gibraltara gdje su ostali pune tri godine. Dobrostojeći roditelji su joj nakon povratka u Oxford mogli priuštiti i skupu privatnu školu, u kojoj je dobila priliku da glumi u školskoj predstavi, što joj se toliko svidjelo da je odlučila postati glumica. Ne, doduše, zbog toga što joj se svidjela ta uloga ili se oduševila nekom holivudskom zvijezdom pa je maštala da bi i ona to mogla postati, nego zbog - scenskih kostima. Njena majka je bila amaterska kostimografkinja i izrađivala je odjeću za sve školske predstave, a mala Florence bila je oduševljena dok je prekapala po majicama, suknjama i jaknama, birajući one u kojima će oživjeti svoj lik na pozornici.

image

Florenceina baka Pat Mackin i mama Deborah Mackin na premijeri njenog filma ‘A Good Person‘

-/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA

"Kad bismo pripremali nove predstave, najviše mi se sviđalo ući u njezinu prostoriju s kostimima i tražiti neki koji će najbolje odgovarati mom liku. A ona je bila sjajna, puna strasti prema kostimografiji. I ta je njezina strast bila zarazna. Osim toga, gluma me privukla i zato što sam rano spoznala njenu moć. Sviđalo mi se to kako u gledalištu svi šute i iščekuju što ću sljedeće izgovoriti na pozornici", ispričala je poslije Florence Pugh.

U međuvremenu je pak već bila na operaciji dušnika, u koji joj je ugrađena cijev tako da više nije imala problema s disanjem, ali joj se glas nepovratno promijenio, postao dublji i hrapaviji, no to joj nije smetalo. Dapače, kao da joj je postao još izražajniji, što je iskoristila i kao pjevačica. Kao tinejdžerica je, naime, snimala i na YouTubeu objavljivala svoje glazbene spotove te se nadala da će se uspjeti probiti i kao glazbenica i kao glumica, a to joj se dogodilo mnogo prije nego što se nadala.

image

Cvjetni komplet kuće Dior i robusne čizme

ZABULON LAURENT/ABACA/SHUTTERSTOCK

Kad joj je bilo 17 godina, njena majka je doznala da producenti filma "Omaglica" traže mladu glumicu za ulogu problematične trudne tinejdžerice, pa ju je nagovorila da snimi i pošalje im svoj video. A već sljedeći dan, kao grom iz vedra neba, nazvali su je i rekli joj da je dobila ulogu i da će u filmu glumiti s godinu dana mlađom Maisie Williams, tada već glumicom u usponu, koja je kasnije postala poznata po ulozi Arye Stark u "Igri prijestolja".

"Osjećala sam se nespremna za taj posao. Nisam pohađala nikakvu glumačku školu, nisam imala nikakvog prethodnog iskustva. No, sve kolege su mi puno pomogli da se snađem, pa sam na setu mnogo naučila", rekla je poslije Florence Pugh.

Niskobudžetni indie film redateljice Carole Morley prikazan je na Festivalu Britanskog filmskog instituta u Londonu, kritike su bile povoljne, a nešto je i zaradio u kinima. Naravno, od takvog ostvarenja se i ne očekuje spektakularan uspjeh, no za Florence Pugh on je bio odskočna daska u karijeri. Film su, naime, primijetili producenti nove američke serije "Studio City" i pozvali su je da glumi u pilot-epizodi. Na snimanju u Americi mlada, 162 centimetra visoka glumica, koja nije građena kao Twiggy, prvi se put susrela s holivudskim očekivanjima koja joj se nisu nimalo svidjela.

image

Razigrani stil zvijezde novog doba: haljinu Rodarte odjenula je na dodjelu nagrada Britanskog nezavisnog filma

DAN ROWLEY/SHUTTERSTOCK FOR BIFA
image

Na reviji modne kuće Valentino u Parizu

PASCAL LE SEGRETAIN GETTY IMAGES

"Rekli su mi da moram smršavjeti, promijeniti frizuru i još štošta toga", otkrila je poslije. Isprva je bila razočarana što poslije emitiranja pilot-epizode serija nije zaživjela, no kasnije, kad je to sagledala s vremenske distance, shvatila je da je to najbolje što joj se moglo dogoditi. Tko zna kako bi joj se karijera razvijala da je ostala u Hollywoodu i povinovala se tamošnjim zahtjevima i standardima. Ovako se vratila kući u Englesku, gdje su je redatelji prihvaćali onakvom kakva jest, a ona je svakom novom ulogom potvrđivala da je neizmjerno talentirana, jednako uvjerljiva u dramskim ulogama, akcijskim filmovima, komedijama... Prvu glavnu žensku ulogu glumila je 2016. u filmu "Lady Macbeth", potom je glumila Cordeliju u "Kralju Learu" s Anthonyjem Hopkinsom, pa Elizabeth de Burgh u povijesnoj drami "Outlaw King" i glumicu koja se upleće u špijunsku igru u miniseriji "Mala bubnjarica" - i za svaku od tih uloga pobrala puno pohvala.

image

Uz Saoirse Ronan i Emmu Watson u ‘Malim ženama‘ Grete Gerwing

WILSON WEBB/COLUMBIA/SONY/KOBAL/

A onda je 2019. snimila čak tri zapažena filma, zahvaljujući kojima se definitivno učvrstila kao nova velika zvijezda: humorističnu dramu "Obiteljska borba" u kojoj je glumila profesionalnu hrvačicu, sjajan horor "Midsommar" i novu filmsku verziju "Malih žena" s hvaljenom redateljicom Gretom Gerwig. No, tu godinu ne pamti samo po profesionalnim uspjesima - upravo se te godine etablirala kao vjerojatno najbolja glumica svoje generacije - nego i po tome što je na setu kratkog filma "In the Time It Takes to Get There" upoznala svoju prvu veliku ljubav - dvadeset godina starijeg američkog glumca i redatelja Zacha Braffa, kod nas poznatog po glavnoj ulozi u nekad popularnoj televizijskoj seriji "Stažisti".

image

Zbog 20 godina starijeg glumca i redatelja Zacha Braffa preselila se iz Velike Britanije u SAD

STUART HARDY/ABACAPRESS.COM/SHUTTERSTOCK

On ju je posjetio u Oxfordu, a ona se, nakon što su prohodali, malo zbog posla, a malo i zbog njega, preselila u Los Angeles, u Silver Lake, hipstersku četvrt s mnogo galerija, dućana, restorana i kafića. Svoj su privatni život oboje zaista držali takvim, u privatnosti, pa se o njihovom prekidu dvije godine kasnije zna samo - da su ostali u dobrim odnosima. I dalje si preko Instagrama čestitaju rođendane i profesionalne uspjehe te nikad nisu međusobno uputili ni jednu jedinu ružnu riječ.

Ako je i bilo drame, to se nije odrazilo na njihove karijere. Florence Pugh je 2021., nakon prekida, tako glumila rusku agenticu Yelenu Belovu u holivudskom akcijskom spektaklu "Black Widow" sa Scarlett Johansson u glavnoj ulozi. Istom liku vratila se i u televizijskoj seriji "Hawkeye", a 2022. je snimila dramu "Ne brini, draga", kontroverznu ne zbog sadržaja nego zbog skandala koji su izbili tijekom snimanja. Redateljica Olivia Wilde otpustila je glavnog muškog glumca Shiju LaBeoufa kojeg je optužila da unosi nemir na setu i da se kolege na snimanju ne osjećaju dobro zbog njega, on je pak tvrdio da nije otpušten, nego da je sam otišao sa snimanja jer je smatrao da Wilde ne zna što radi...

image

Sa Scarlett Johansson u Marvelovoj ‘Black Widow‘

©WALT DISNEY CO./COURTESY EVERETT

A tek nakon što su se te glasine utišale, izbile su nove. Redateljica je, naime, umjesto LaBeoufa angažirala britanskog pjevača i glumca Harryja Stylesa, poznatog i kao velikog zavodnika, s kojim se vrlo brzo i spetljala, a onda je, navodno, došlo do velike svađe između nje i Florence Pugh. Možda je i ona bacila oko na pop-zvijezdu na setu, a možda je to Wilde samo umislila jer joj se nije svidjelo koliko su se njezin dragi i Florence uživjeli u scenu seksualnog odnosa - bilo kako bilo, njih su se dvije sukobile tako da su vrištale jedna na drugu. Sukob - ili glasine o njemu - toliko su se razbuktale da je i studio morao intervenirati pa su iz njega poslali objavu da nema ni govora o svađama između redateljice i glumice, da nije bilo čak ni kreativnih neslaganja, da su sve te glasine čista izmišljotina u kojima nema ni zrnca istine. Možda, no zanimljivo je što Florence Pugh nije došla na konferenciju za medije nakon premijere filma na festivalu u Veneciji, nego je snimljena kako u to doba s velikim guštom jede sladoled u nekom venecijanskom kafiću.

image

Triler ‘Ne brini, draga‘ izazvao je medijsku pažnju zbog navodne svađe Florence Pugh i redateljice Olivije Wilde oko Harryja Stylesa

VERTIGO ENTERTAINMENT - ALBUM/

Nakon povratka iz Venecije, Florence se odmah bacila na novu ulogu - u filmu "Dina: Drugi dio", u kojem je ponovno glumila s Timothéeom Chalametom, s kojim je već dijelila set na snimanju filma "Male žene". Već su se tamo sprijateljili i dobro se zabavljali, a to su nastavili i na snimanju novog filma - pa je redatelj Denis Villeneuve morao razdvojiti njihove kamp kućice na setu.

Pojavile su se i glasine da njih dvoje nisu samo prijatelji, no to je, tvrde drugi na setu, posve netočno. Uostalom, Florence Pugh je u to doba već bila u vezi s Charliejem Goochom, kojeg je upoznala 2021. dok je radio kao fotograf na europskoj promotivnoj turneji za film "Black Widow". Sprijateljili su se nešto kasnije, a potom, kad je već bila prekinula sa Zachom Braffom, postali i nešto više. U javnosti su se kao par prvi put pojavili za Valentinovo ove godine, a ako je vjerovati glasinama, glumica je zbog njega, kako bi mu bila bliže, kupila stan u južnom dijelu Londona, gdje on inače živi i ima svoj fotografski studio.

image

Trenutačno je u vezi s fotografom Charliejem Goochem

AMOR ROMA/MEGA/THE MEGA AGENCY

Vjerojatno ni oni sami ne znaju ima li njihova veza budućnosti jer su zbog njihovih poslova često razdvojeni. No, za karijeru se Florence Pugh ne mora bojati. Osim što ćemo je najesen moći gledati u filmu "Dina: Drugi dio", već je završila snimanje romantične drame "We Live In Time" s Andrewom Garfieldom, ovih dana se ponovno vratila liku Yelene Belove u akcijskom spektaklu "Thunderbolts", u kojem glumi s Olgom Kurylenko i Harrisonom Fordom. Film će se početi prikazivati 2024., a potom će snimati horor "The Pack" s Alexanderom Skarsgårdom, koji će ga i režirati. Posla je, očito, na pretek, a za ljubav ionako ima vremena...

NEOSTVARENE ŽELJE

Bez obzira na sve filmske uspjehe, Florence Pugh želi ponovno pisati pjesme, pjevati i pratiti se na gitari, kao što je to činila dok je bila tinejdžerica. Tada je, naime, pod pseudonimom Flossy Rose objavljivala svoje glazbene uratke na YouTubeu. Jednog dana voljela bi objaviti i cijeli album. Osim toga, htjela bi se kao glumica okušati i u kazalištu, a iako je već dobila nekoliko ponuda, nije ih mogla prihvatiti jer je bila zauzeta na filmskim setovima. Uz to razmišlja i o režiranju, na što su je potaknula iskustva s redateljima kao što su Greta Gerwig, Christopher Nolan, Denis Villeneuve i Carol Morley, od kojih je imala što naučiti.

Linker
29. travanj 2024 13:21