Nevena Rendeli Vejzović Uskrs tradicionalno slavi u Pirovcu, malom dalmatinskom mjestu iz kojeg potječe njezina majka, a ondje se za svečanim stolom okupi cijela obitelj. Pitali smo Nevenu koje je njezino omiljeno jelo i što je to ‘muško-žensko‘ što posebno razveseli njezine kćeri. Otkrila nam je kako izgleda njihovo slavlje.
"Uskrsni blagdani su u našoj široj obitelji prilika da se svi okupimo u obiteljskoj kući u Pirovcu, odakle je porijeklom moja mama. Uz to me mjesto vežu divne uspomene iz djetinjstva i uvijek mu se rado vraćam. U Pirovcu nas dočekaju moji ujak i ujna koja je vrsna kuharica pa su naša uskrsna okupljanja uvijek gozba na kojoj je veselo i gužvovito - osim mene, supruga Maka i naše tri kćeri, dođe i moj brat s obitelji te naši roditelji."
U Neveninoj obitelji njeguju se lokalni dalmatinski običaji pa je glavna slastica na stolu ona koju od milja zovu 'muško - žensko'. Riječ je o uskrsnim slatkim pletenicama u koje se umetne jaje. Cure dobiju duguljastu pletenicu s jednim jajetom, a dečki vijenac s dva jajeta. "Moram priznati da ja nisam naslijedila gastro gene svoje mame pa sam više zadužena za dekoriranje - s kćerima Leom, Mare i Vitom bojim jaja i ukrašavam svečani stol", dodaje Nevena.
"Veliki sam ljubitelj cvijeća pa u kući uvijek imam nekoliko vaza s proljetnicama poput narcisa, zumbula i mica-maca. To je ujedno i glavni uskrsni ukras u našem domu jer nisam fan kičastih blagdanskih dekoracija. Volim starinsko posuđe i fine porculanske komade s pričom koje - s obzirom na to da imamo troje male djece - iznosimo samo u posebnim prigodama.
Osim moje mame i ujne, sjajno kuha i moj suprug Mak. On je glavni kuhar u našoj kući, u čijim zdravim i ukusnim jelima uživamo. Ja sam pak pravi foodie, koji obožava jesti. Zato se veselim nadolazećem Weekend Food Festivalu koji će se od 5. do 8. svibnja održati u staroj tvornici duhana u Rovinju, na koji stiže i slavni chef Massimo Bottura!"
Pletenica
1 kocka kvasca
2 dl mlijeka
1 žličica glatkog brašna
1 žličica šećera (u toplo mlijeko staviti kvasac, brašno i šećer te pustiti da se diže)
1/2 kg glatkog brašna
2 žumanjka
1 cijelo jaje
10 dag šećera
1 vanilin šećer
2 žlice likera od ruže
5 žlica ulja
5 dag maslaca
naribane kore 7 limuna i naranči (nešpricanih)
malo soli
Sve sastojke dobro izmiješati da se povežu. Izraditi tijesto. Pokriti ga i pustiti dva sata da se diže na toplom mjestu. Nakon toga izvaljati tijesto, napraviti tri loptice i iz svake loptice napraviti pletenicu za cure i vijenac za dečke. Pustiti još 10-ak minuta da se diže. Peći u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva oko 20 minuta.