Zajedno za glazbenu

Mlada Sara i kolege održali koncert na ruševinama svoje škole: Vratimo glazbu u Sisak i Petrinju i u dječje ruke!

Ujedinjeni učitelji uz podršku učenika pokrenuli su kampanju za obnovu razrušene škole u Sisku i područne škole u Petrinji, poručili su ‘Zaustavimo tišinu u Sisku i Petrinji‘.

Jedna od slika koja je ostavila duboki trag u mnoštvu potresnih scena koje su se odvijale na potresom pogođenom području, svakako je i prizor 12-godišnje Sare Kolar kako svira violončelo ispred razrušene glazbene škole. U Sisku je zgrada Glazbene škole Frana Lhotke prije potresa bila biser arhitekture toga grada, sada je to jedna opasna ruševina.

image
Sara Kolar je 12-godišnja violončelistica čija je slika obišla zemlju.
GORAN MEHKEK/CROPIX

Mlada Sara i njezini kolege, učenici glazbene škole, na inicijativu njihovih profesora okupili su se ispred razrušene zgrade te održali koncert kako bi obilježili početak crowdfounding kampanje za njenu obnovu.

Profesori su pokrenuli kampanju "Zajedno za glazbenu" na platformi GoGetFunding, a njihovi učenici čvrsto su ih podržali.

image
Koncertom ispred škole obilježili su početak crowdfunding kampanje za njenu obnovu.
GORAN MEHKEK/CROPIX

"Cilj je skupiti 200.000 eura. Kampanja će trajati od 11. siječnja do 28. veljače i nadamo se da ćete se uključiti donacijama i pomoći da vratimo glazbu u dječje ruke i u cijeli naš kraj", kazali su iz škole.

Ostali bez glazbene kuće

Nakon razornog potresa 29. prosinca u 20 sekundi dobili su naljepnicu neupotrebljivo, glazbena škola ostala je bez zgrada glazbene škole u Sisku i područne škole u Petrinji. Time je 360 učenika i 40 učitelja, ostalo je bez svoje kuće glazbe i ljubavi.

image
Cilj kampanje je skupiti 200.000 eura, a sve donacije skupljaju se preko platforme GoGetFunding.
GORAN MEHKEK/CROPIX

"Biser arhitekture grada Siska, nekadašnja sinagoga, građena je između 1862. i 1890. Godine. Uništenjem židovske zajednice u holokausta bila je opljačkana i devastirana. Tek dvadeset godina poslije (1967.) zgrada je prenamijenjena u glazbenu školu. Posljednih 53 godine bila je ispunjena zvukovima glazbe i dječjeg smijeha", navodi se u opisu kampanje.

Tisuće mališana zajedno s učiteljima ovdje su prvi put zasvirali instrumente, naučili prve note, pjevali u zboru po prvi put, razbili svoje strahove i ostvarili svoje prve javne nastupe.

image
Učenici glazbene škole podržali su inicijativu svojih učitelja u želji da obnove zgradu.
GORAN MEHKEK/CROPIX

Pročitajte i: Prizor koji slama srce: Sarina glazbena škola se urušila, a ona je uzela violončelo u ruke i odlučila zasvirati

"Mi učitelji, odlučili smo sva svoja znanja i mogućnosti unijeti u ovu kampanju da bi izgradili novu, još bolju školu, školu 21. stoljeća i dvoranu u kojoj će naš Steinway ponovo zasjati! Glazba mora ponovo odzvanjati u gradu Sisku i Petrinji te ponovo na noge kulturu cijele Sisačko-moslavačke županije", poručili su ujedinjeni učitelji.

Svi koji žele donirati za obnovu glazbene škole to mogu putem ovog linka.

Pogledajte video
Linker
19. travanj 2024 10:10